Вторник, 07 Юли 2020

Четвъртък, 23 Април 2020 11:55

Кирилов: Ще предложим увеличение на наказанията при шофиране след употреба на наркотици

И сега са свръх високи наказанията, но ще предложим тяхното увеличение. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод наказанията при шофиране след употреба на наркотични вещества.

Той уточни, че юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години - става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. "Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките", каза министър Кирилов.

"Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления, допълни правосъдният министър.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“. Смятам, че обвинението може да издържи", коментира правосъдният министър по повод катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

Министър Кирилов посочи, че се предвижда също така първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Последните изменения са в сила от 1 януари 2018 г. Полицейската статистика – около 3300 случая има през 2017 г. с наркотични вещества и управление на МПС, като след законовите промени тогава са спаднали с около 30%.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар