Сряда, 03 Юни 2020

Вторник, 28 Април 2020 13:15

Наливат 840 млн. евро в превръщането на София в зелен град

Столичната община разработи десет годишен план за действие за Зелен град, които включва инвестиционни програми в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването, съобщиха от "Московска" 33 и уточниха, че са заложение 840 млн. евро за реализацията му.

Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти като по този начин се подобри качеството на околната среда в града.

За постигане на „зелените“ цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” са: планирани  да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност всградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради. В стратегическите цели за „отговорно използване на ресурсите” са планирани мерки за  намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са: увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на  въглеродния отпечатък на града.

Общите капиталови разходи в плана са мащабни и са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни оценени ползи като икономия на енергия в размер на 384 100  MWh/годишно. Изпълнението на мерките ще доведе и до намаляване на емисиите  на ФПЧ2,5 с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2/година.

Планът се разработва с техническата помощ на ЕБВР. Това стана възможно след присъединяването през 2018 година на Столична община към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) „Зелени градове“.

Планът предстои да бъде разгледен на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. 

Източник: Монитор

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Април 2020 13:15
  Корнелия Нинова: Представяме ви ясен и конкретен план за развитие на Северозапада

  Внасяме Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.

  "Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: "На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите."

 • Вторник, 28 Април 2020 13:15
  Иван Гешев: Само в България държавата се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата

  „Г-н Лозан Панов явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник“, каза още главният прокурор

 • Вторник, 28 Април 2020 13:15
  Радев към Херо Мустафа: Имаме възможност да привлечем много по-големи инвестиции от САЩ

  Президентът обсъди с посланика на САЩ перспективите за развитие на стратегическото партньорство

Оставете коментар