Неделя, 05 Юли 2020

Събота, 09 Май 2020 09:21

Президентът на Полша подписа закона за гласуване по пощата

Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес закона, според който на президентските избори тази година ще се гласува по пощата, предаде ДПА, като се позова на официален източник, цитирано от БТА.

Спорният законопроект за промяна в изборния кодекс бе одобрен вчера от парламента след търкания в управляващата коалиция и остри възражения на опозицията. Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес.

Тези опасения споделяше и Ярослав Говин, чиято партия „Порозумение“ е по-малкият партньор в управляващата коалиция с партията „Право и справедливост“ (ПиС) на Ярослав Качински. Говин и съпартийците му се съгласиха да подкрепят законопроекта за гласуване по пощата, след като той се споразумя с Качински изборите да не състоят на предвидената дата 10 май, а по-късно заради коронавирусната пандемия.

В неделя изборни секции няма да бъдат отворени, няма да се разпращат и бюлетини по пощата. Нова дата за изборите, на които Дуда ще се бори за втори мандат, още не е определена. Представител на ПиС посочи като възможна дата 12 юли, отбелязва ДПА.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар