Сряда, 30 Септември 2020

Събота, 09 Май 2020 09:21

Президентът на Полша подписа закона за гласуване по пощата

Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес закона, според който на президентските избори тази година ще се гласува по пощата, предаде ДПА, като се позова на официален източник, цитирано от БТА.

Спорният законопроект за промяна в изборния кодекс бе одобрен вчера от парламента след търкания в управляващата коалиция и остри възражения на опозицията. Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес.

Тези опасения споделяше и Ярослав Говин, чиято партия „Порозумение“ е по-малкият партньор в управляващата коалиция с партията „Право и справедливост“ (ПиС) на Ярослав Качински. Говин и съпартийците му се съгласиха да подкрепят законопроекта за гласуване по пощата, след като той се споразумя с Качински изборите да не състоят на предвидената дата 10 май, а по-късно заради коронавирусната пандемия.

В неделя изборни секции няма да бъдат отворени, няма да се разпращат и бюлетини по пощата. Нова дата за изборите, на които Дуда ще се бори за втори мандат, още не е определена. Представител на ПиС посочи като възможна дата 12 юли, отбелязва ДПА.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 09 Май 2020 09:21
  Как заразиха едно българско семейство с коронавирус

  Месеци наред не се срещали с хора, защото едно от трите им деца е в рискова група. И първият човек, с когото се здрависват след месеците на изолация, ги заразява с коронавирус. „Дойче Веле“ разказва за преживяванията на едно българско семейство

   

 • Събота, 09 Май 2020 09:21
  Румен Радев: Ще внеса моите предложения за промени в Конституцията след избори

  Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Нинова, заяви президентът.

  Моите критики са към тези, които ни управляват неефективно. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам някой да се меси в моите дела. България е вече в криза - политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН днес.

  Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

 • Събота, 09 Май 2020 09:21
  Здравният министър: Мерките в България срещу ковид-заразата няма да се втвърдяват

  "Мерките в България няма да се втвърдяват, защото в момента ситуацията с коронавируса не изисква това", заяви здравният министър д-р Костадин Ангелов.

Оставете коментар