Понеделник, 01 Юни 2020

Сряда, 20 Май 2020 19:04

Тече разследване за картел при горивата, КЗК запечата петролната и газова асоциация

Министерството на финансите предложи създаването на Държавна петролна компания, която да отговаря за горивата в резерв, да оперира свои данъчни складове и да създаде верига бензиностанции

 

Комисията за защита на конкуренцията извърши внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от институцията. Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация. Действията по проверката на място са били извършени от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София. Това е ново развитие във все по-заплитащия се сюжет в горивния сектор у нас., съобщава bTV.

Първо при подготовката на законовите промени за след края на извънредното положение "Лукойл" официално протестираха срещу вкарано в текстовете задължение да регистрират базите си като отделни данъчни складове и да монтират видеонаблюдение. Мярката беше обоснована с нуждата от повече постъпления в хазната и изсветляване на сектора.

Следващият важен епизод беше обявеното намерение на Министерството на финансите да предложи създаването на Държавна петролна компания, която да отговаря за горивата в резерв, да оперира свои данъчни складове и да създаде верига бензиностанции. Именно достъпът до данъчни складове беше в основата на дългогодишните критики срещу "Лукойл", че не допуска навлизането на други играчи на пазара - твърдение, което компанията отрича.

При представянето на идеята на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов директно нападна "Лукойл": „Нормално ли е да имате производител, лицензиран складодържател и собственик на огромна верига бензиностанции и всичко това да е едно – не го забранява законът, но кое е по-рисковото по отношение на пазара (в сравнение с предлаганата нова държавна структура – б.р.)?“. Освен това той отбеляза, че до момента КЗК никога не е откривала при проверките си сериозни проблеми при конкуренцията на горивния пазар, а разминаванията в цените показват, че такъв проблем има. Валентин Златев беше дългогодишен председател на Българската петролна и газова асоциация, като от 2019 г. не е начело на организацията.

Бившият вицепремиер Николай Василев коментира пред БНР, че има скрит замисъл в създаването на Държавна петролна компания и е изненадан и разочарован от тази идея. По думите му с тази стъпка управляващите влизат в категорията на партии, провеждащи държавна комунистическа икономика като в Северна Корея и Венецуела.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Май 2020 19:04
  Теменужка Петкова: Цените на държавните бензиностанции ще са реални

  Реални, а не ниски цени на бензина обеща енергийната министърка

 • Сряда, 20 Май 2020 19:04
  Евтин бензин за всички в България: ето каква е скритата схема

  Идеята за създаването на Държавна петролна компания, която щяла да предлага евтин бензин за всички в България, е не само безсмислена, но и вредна. И всъщност е скрита схема, пише „Дойче веле“.

 • Сряда, 20 Май 2020 19:04
  Горанов обяснява как е контролирал събирането на данъци и такси в хазарта. БСП иска от финансовия министър уволнения заради несъбраните 700 млн. лв.

   След 4 000 проверки КХ и НАП не открили липсващите хазартни такси. „Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са "калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години", заяви проф. Гечев.

   

  Комисията по хазарта е утвърдила частично “нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП проф. Румен Гечев.

  И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

  В парламента финансовият министър се оправда с „допустими нарушения“, както и с това, че в момента се преценявало дали това нарушение е престъпление.

Оставете коментар