Петък, 07 Август 2020

Петък, 22 Май 2020 09:06

Нови 41 случая на Covid-19 у нас, излекуваните са 42

За вчерашния ден новите случаи на Covid-19 у нас са 41, от тях в болница са 11, направени са 1450 изследвания, съобщи на редовен брифинг проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, предава БНР.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус.

И допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

„Искам да успокоя обществото, че броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой излекувани от новозаболели“, каза още той. 

Общият брой на доказаните случаи е 2372 – увеличение с 1,8, активните случаи са 1478.

Общо излекуваните са 769.

Осем от вчерашните случаи са в София, 4 от тях са на домашно лечение. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В Пазарджик има 17 нови случая – в завода за авточасти. Много преди откриването на новите случаи са взети мерки.

Благоевград, Кюстендил и Смолян – по 1 случай.

Има един нов случай на медицински персонал – медицинска сестра от Кнежа.

Пет души са починали – мъж на 78 г. в „Пирогов“ с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора с онкологично заболяване е починала 51-годишна жена, един мъж в Ямбол с инсулт, 88-годишен. 

Най-засегната е Софийска област и София-град – 995, от които 126 са в болници, 19 на интензивно лечение. 

„До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, коментира още проф. Кантарджиев по повод твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора.

Той подчерта още, че вирусът е вече в няколко генетични типа, които са различни – в Китай е различен, в Европа е различен и в САЩ е различен. Именно затова сме замислили проучване по една програма, за да знаем какъв е типът на вируса у нас, доколко се е изменил от началото на епидемията.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 22 Май 2020 09:06
  Русия патентова лекарство за COVID-19

  Федералната агенция за биомедицинска помощ (FMBA) в Русия е патентовала лекарството „Лейтрагин”, което може да предотврати или смекчи усложненията след заразяване с новия коронавирус, съобщи агенцията на своя уеб-сайт.

 • Петък, 22 Май 2020 09:06
  297 са новите случаи на заразени с коронавирус

  297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 6433 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

 • Петък, 22 Май 2020 09:06
  Доц. Кунчев: Ако се наложи, ще оборудваме цяла болница за пациенти с COVID-19

  „Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, но след първата вълна на съпричастност, сега желаещи няма“, допълни доц. Ангел Кунчев

Оставете коментар