Петък, 05 Юни 2020

Петък, 22 Май 2020 11:56

Драгомир Стойнев: Няма логика от действия на парче - искаме цялостна данъчно-осигурителна реформа

Няма логика да се предприемат действия на парче - искаме цялостна данъчно-осигурителна реформа, която да поведе страната към устойчив икономически растеж.

Това каза зам.-председателя тна ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по Закона за ДДС, предаде "Фокус".

Според него позицията на управляващите е много опасна особено в криза. "Нестабилност, липса на виждане кое е правилно, кое не. Нулево разбиране за тов, че промените в данъчната политика могат да са добър инструмент за постигане на стабилност в икономиката и потреблението, но могат много опасно да разбъркат икономическите отношения. Първо, не знам дали вашите предложения, тъй като не съм конституционен съдия, отговарят на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България, тъй като през 1996 г. има тълкувателно решение, а именно чл. 60 говори за следното: "гражданите са задължени да плащат данъци и такси, установени със закон, а не установявани със закон". Това означава, че гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година данъците и техния размер, който те ще плащат. Признавам си не мога да разбера точно какво целите от управляващата коалиция. Разбирам, че искате да подпомогнете дадени сектори - ресторантьорство, хотелиерство. Нали имате специален икономически план, с който да подпомагате именно тези сектори. Защо в тези сектори, където държавата е виновна за тяхното пълно затваряне, мярката 60 на 40 не се превърне в 80 на 0, 100 на 0, 60 на 0. Ето ви реална мярка, с която да може да подкрепите дадени сектори, вместо да предприемате в средата на годината мерки, които вижте - били първо политически, после били временни, после целели изсветляване на икономиката. Каква е вашата цел?", каза още Стойнев.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Той призова да бъде направена една цялостна данъчно-осигурителна реформа. "Някой ще каже, да де, ама вие от БСП също предлагате намаляване на данъците, но ние сме изцяло последователни", допълни още Стойнев. Според него намаляването на данъците на храните и лекарствата трябва да е обвързан с данъка върху доходите на физическите лица. "Ако имаш диференциран данък върху данък добавена стойност, то разбира се, че трябва да бъде свързано с диференциран данък върху облагането на доходите на физическите лица. Това се случва в цял свят, това е изцяло европейска практика. Обръщам се към гражданите за европейско развитие на България. Ако искаме да направим стабилна реформа, смятам, че моментът да обединим усилия, така че всяка една реформа, която ние предлагаме тук в парламента да има оценка на въздействието, да има нужната експертиза, да не всява хаос, противоречие между отделните сектори, между отделните работодатели, между тези, които са по-близки до властта, други, които са по-далеч от властта, просто да направим една реформа, която да отговаря на очакванията на българските граждани. Не виждам нищо лошо в това и не разбирам тази прибързаност и припряност. Надали точно тази мярка ще подпомогне точно тези сектори", допълни още Драгомир Стойнев.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" обърна внимание и, че финансовият министър излиза със становище и говори за колапс на публичните финанси и плаши с огромно увеличаване на данъците с цел компенсация. "Която вие в момента предлагате и за която не сте сигурни, че ще има ефект", каза още Драгомир Стойнев.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар