Събота, 08 Август 2020

Сряда, 27 Май 2020 18:12

Ветко и Маринела Арабаджиеви за трети път се разминаха с домашния арест

Апелативният специализиран съд отмени решението, с което на 4 май т. г. на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бе наложен домашен арест. Така за трети пореден път надеждата на двамата да се приберат вкъщи е попарена.

Арабаджиеви са задържани от 5 май 2019 г., когато ги екстрадираха от Испания. Заради здравословни проблеми от 19 юни насам Маринела е в затворническа болница, а в последните месеци съпругът й е под охрана в частна болница.

По време на извънредното положение при пандемията от COVID-19 поне 3-ма от съдебната охрана били неотлъчно до него.

Решението Арабаджиеви да бъдат освободени под домашен арест е отменено след протест на прокуратурата. То е взето от 4-и състав на апелативния спецсъд след закрито заседание на 26 май т.г. Окончателно е и не подлежи на обжалване.

В мотивите се посочва, че 10 дни преди новата молба за освобождаване на Арабаджиеви апелативният спецсъд се е произнесъл, че още има риск от укриване или извършване на престъпление, тъй като подсъдимите хотелиери са с добри финансови възможности, а част от свидетелите са служители на техни търговски дружества.

Според последното решение от вчера по делото няма нови обстоятелства, които да налагат смекчаване на мерките за неотклонение. Нямало и основания да се смята, че лечението с медикаменти не дава резултат и че има сериозно влошаване на здравето на задържаните.

Прокуратурата твърди, че в телефоните на Арабаджиеви, които те ползвали в Испания преди да бъдат задържани, са били намерени протоколи, свързани със свидетели по делото.

Според съда наличието на информацията в джиесемите не води до риск от извършване на престъпление, тъй като всички доказателства вече се предявени, а делото е внесено с обвинителен акт в съда на 19 декември м.г. Това обаче показвало "пренебрежение" към установения ред и според съда говори, че има риск подсъдимите да се "отклонят", ако са под домашен арест "да се създадат неистински доказателства" или да бъдат променени други, които предстои да бъдат приети на процеса.

Утре Арабаджиеви ще застанат пред 23-и състав на специализирания съд, който ще заседава по делото срещу тях за участие в група за данъчни измами в страната и в чужбина, за укриване на данъци и пране на пари.

Делото се води за 5 отделни престъпления. Подсъдими са още шестима души. Според прокуратурата групата е действала около 5 г. Според предварителната информация заседанието в четвъртък ще е разпоредително. На него ще се реши дали съдебният процес ще тръгне по същество.

Делото веднъж бе спряно на 18 февруари т. г. в очакване на отговор на съдебна поръчка до Испания. Тя трябва да отговори на въпроса по кои от повдигнатите вече обвинения Арабаджиеви могат да бъдат съдени и по кои не. Спорът е дали наказателният съд в Мадрид е дал изрично съгласие семейството да бъде съдено по отделните обвинения за данъчни престъпления.

След две запитвания от съда в София, по които няма официален отговор, а само писмо от Европол, на 24 април прокуратурата е пратила в Испания нова заповед за арест, в която подробно били описани всички обвинения.

Според запознати срокът за произнасяне на властите в Мадрид по тази заповед за арест е един месец от датата на пристигане.

източник: 24 часа

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 27 Май 2020 18:12
  Адвокат Ина Лулчева: Клиентът ми Маринела Арабаджиева е заложник на неясни интереси

  Делата се правят зрелищно, за да се предизвика обществен интерес

   

 • Сряда, 27 Май 2020 18:12
  Георги Атанасов: Обвиненията на Нинова срещу ГЕРБ бяха легитимирани от протестите

  Корнелия Нинова е сред големите печеливши в момента, смята журналистът Георги Атанасов. Нинова, Румен Радев и Христо Иванов – всеки от тях е със своята история и кауза, са алтернатива на „петата цедка на БКП, наречена ГЕРБ“, пише журналистът в последния брой на в. „Уикенд“.

 • Сряда, 27 Май 2020 18:12
  „Петата колона” на ГЕРБ официализира разделението в БСП

  Култовият филм „Спасяването на редник Райън” буквално бледнее пред драмата, която се разиграва у нас със спасяването на Бойко Борисов и неговата власт. В действие се пускат всички възможни начини, за да бъдат омаловажени гражданските протести. В защита на правителството се впрягат кохорти от платени политолози, социолози, антрополози и всякакви други …лози, които обикалят медиите, венцехвалят управлението и громят всички негови критици, обяснявайки колко страшно ще стане, ако бъде свален кабинетът. Една група от партийни фигури като Сачева, Биков, Каракачанов и тем подобни пък са се строили сякаш с телата си ще бранят благодетеля си и прикрити с щитове от гьонсуратлък повтарят, че правителството ще си изкара мандата и било толкова заето, че нямало време да подаде оставка

  На този фон „петата колона” на Борисов в опозиционната БСП не остана встрани от водовъртежа от компромати, записи, обвинения, предсказания за предстоящ апокалипсис, ако Бойко Борисов си отиде от властта. Част от нея също реши да даде своя принос за неговото спасяване, а и да му засвидетелства лоялността си.

  Изведнъж, миналия уикенд, ни в клин, ни в ръкав вътрешнопратийната опозиция реши да свика заседание на Националния съвет заради актуалната политическа обстановка, според техните аргументи. Само че почти всички точки на предварителния дневен ред си бяха чисто вътрешнопартийни и имаха повече отношение към предстоящата лидерска битка в Столетницата, отколкото към случващото се в страната. Част от тази вътрешна опозиция, след като не успя да върне в партийния устав старото положение – председателят да се избира от конгрес, а не пряко от всички членове на партията, сега се опитва да подмени членовете на Централната комисия по избора на председател, да оспори начина, по който са се взели решенията на предишния пленум от 13 юни, да стовари върху Нинова цялата вина за лошото финансово състояние на партията.

  Нека направим уточнението, че подписалите се за свикване на извънреден пленум, на което те имат право по устав, са доста разнородна група. Една част от тях, като Сергей Станишев, Георги Гергов, Димитър Дъбов не се отказват от желанието си за общо управление с ГЕРБ и съответно подялба на властта и облагите. Затова говорят за национална кръгла маса и диалог с управляващата партия. Към тази група може да се прибавят и Драгомир Стойнев, и Валери Жаблянав, както и други, които имат или бизнес отношения с властимащите, или членове на семействата им са на добре платени службици в разни държавни институции. На тези хора не им е чужда и мисълта да участват във второ правителство на ГЕРБ в рамките на този парламент, което да доизкара мандата и да добута до редовните парламентарни избори. Ако въобще има такова, то освен че ще е слабо и с размита отговорност (тип „Беров 2”), но както се изрази един анализатор – все едно да си купиш фабрика не на 8 септември, а на 9-ти сутринта.

  Друга част от т. нар. вътрешнопартийна опозиция гони свои вътрешни цели. Кирил Добрев и Красимир Янков се борят за лидерския пост. Те имат сметка Нинова да бъде обвинена във всички грехове, да бъде дискредитирана и авторитетът й сред членската маса да бъде разколебан. Към тази група се присъедини и Калоян Паргов, защото самата Нинова си отвори още един фронт в партията, опитвайки се да пробута свой приближен – Георги Свиленски, за шефското място на Паргов в БСП-София. Вярно е, че той беше преизбран за председател на столичните социалисти, но не остана скрито, че за кандидатурата на Свиленски се е работило подмолно и не малко.

  Що се отнася до Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, Антон Кутев (който е и от кръга на Станишев), донякъде и Весела Лечева – те смятат, че Нинова е вредна за партията, обезличава я, води неправилна политика, подменя левите идеи и затова трябва да си ходи. Тази група не одобрява стила й на управление, смята, че се опитва да наложи едноличния стил на Бойко Борисов в стара и демократична партия като БСП.

  Отделно са онези вътрешни опозиционери, които просто не харесват сегашната лидерка или я мразят на личностна основа.

  Всички тези хора, каквито и различни цели да гонят, искат едно – Корнелия Нинова да я няма начело на социалистическата партия. Волно или неволно (някои от тях) обслужват интереса на премиера, защото отвличат вниманието от политическата криза, която тресе управлението му, опитвайки се да предизвикат такава в най-голямата опозиционна партия, която се обявява за алтернатива на ГЕРБ.

  Въпросният пленум де факто не се състоя – 72 или 80 души все пак не са 93, колкото е кворумът от 185-членния Национален съвет на БСП. И понеже трябваше по някакъв начин да се оправдае опитът му за свикване, накрая без да се разгледа който и да е от предварително поставените въпроси, беше приета една обща декларация, призоваваща членовете и симпатизантите по места да подкрепят справедливите протести срещу правителството. Което те вероятно правят и без специално подканяне.

  Интересното е, че докато на протестите в София редовно присъстват Крум Зарков, Александър Симов и други депутати от лявата парламентарна група, много от подписалите се за извънредния пленум не са се мяркали там.

  „Сбирката по интереси”, както Корнелия Нинова нарече опита за свикване на извънреден пленум, в края на краищата не постигна целта, която си беше поставила. Но успя да официализира вътрешното разделение в БСП, да го направи видимо, колкото и то да се отрича. С което съвсем постави под съмнение готовността на социалистите да поемат управлението на страната.

  „Държавата е в институционална криза. Хората са по улиците в желание за промяна. Да се занимаваме с вътрешнопартийни въпроси днес е безотговорно към народа и държавата”, беше коментарът на Нинова. Тя припомни, че само преди месец е предложила на „същите другари” всенародна подписка за вот на недоверие и организиране на протести. Те обаче са отхвърлили това предложение и са пледирали да се състои национална кръгла маса с ГЕРБ.

  Според Нинова е недопустимо в такава криза в държавата да се предизвиква криза в партията с подмяна на легитимните колективни органи на БСП. „Целта е ясна. Не допускайте личните, корпоративни, обслужващи модела на управление интереси да превземат партията”, обърна се тя към партийните членове.

  От друга страна, призивът на Корнелия Нинова към протестиращите да преместят протеста пред парламента на 15 юли, когато БСП внесе вот на недоверие на правителството, не беше много обмислен ход. Първо, защото предизвика обвинения, че социалистите се опитват да яхнат протеста и да го политизират. Второ, защото много от протестиращите не желаят да ги свързват с една определена партия.

Оставете коментар