Четвъртък, 06 Август 2020

Петък, 12 Юни 2020 15:33

Протестиращи в САЩ завзеха кметство и обявиха автономия

В много американски градове продължават да събарят паметници на личности, които „символизирали расизма“

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в "Туитър", че терористи превзели град Сиатъл, северозападният щат Вашингтон, където продължават протестите срещу расова дискриминация и полицейска бруталност.

"Местни терористи превзеха Сиатъл, който се контролира от радикалните леви демократи", написа Тръмп и призова за законност и ред. Той заяви, че протестиращите се "подиграват" на губернатора на щата Джей Инсли и на кмета на града Джени Деркан.

"Върнете си града сега. Тези ужасни анархисти трябва незабавно да бъдат спрени ", призова Тръмп. Ако те не го сторят, щял да го направи той.

В отговор пък кметът Джени Дъркан го посъветва в "Тутиър" "да се върне в бункера".

В сряда простиращите в града завзеха кметството и прилежащите му райони. Територията бе обявена за автономна зона и народна република, а полицията отстъпи.

Протестиращите в Сиатъл обявиха създаването на "зона без полицаи ...

Репортерът Джулио Росас написа в „Туитър“, че протестиращите са издигнали барикади в града, на които пише "сега излизате от САЩ" и "влизате в автономна зона Кепитъл Хил".

По-късно той съобщи, че след изтеглянето на силите на реда от източната част на града, протестиращите са обявили създаването на "зона без полицаи”.

Демонстриращите жители искат оставка на кметицата, а също да бъде спряно финансирането на полицията. Преди това властите на Сиатъл въведоха 30-дневна забрана за използването на сълзотворен газ при разпръскването на демонстрации.

Междувременно в хода на антирасистките вълнения в САЩ бяха разрушени и повредени три паметника на откривателя на Америка Христофор Колумб.

В Ричмънд, щата Вирджиния, паметникът бе съборен с въжета и довлачен до близко езеро. Основата на статуята е покрита с графити, а протестиращите държат надписи, сред които "Колумб е представител на геноцида". Пред потъналата във водата статуя е поставен Импровизиран надгробен надпис: "Расизъм. Няма да ни липсваш."

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в ...

Статуя на Колумб бе свалена и в град Сейнт Пол, щата Минесота от демонстранти, в които е имало и представители на коренното индианско население, както и на организации, защитаващи техните права. Статуята се намира пред сградата на местния Конгрес, а от разпространено видео се вижда, че полицаите не са попречили на деянието. Тим Уорз, губернаторът на Минесота от Демократическата партия, заяви пред медиите, че много жители на щата оценяват нееднозначно роля на Колумб, но възрази за начина, по който бе махнат паметника му.

Бостънският кмет Марти Уолш, щата Масачузетс, нареди временно да бъде демонтирана статуята на Христофор Колумб, след като в нощта срещу сряда неизвестни са махнали главата й. Парчета от нея са били открити недалеч от паметника. Той неведнъж е бил подлаган на вандалски деяния.

Отделно в Ричмънд бе съборен паметникът на Джеферсън Дейвис (1808-1889), единственият президент на Конфедеративните американски щати. Статуята бе хвърлена в близко езеро. Конфедерацията е съществува през 1861-1865 и се е обявяла за запазване на робството.

 Свят :: И в Сейнт Пол Колумб бе свален (ВИДЕО) :: Monitor.bg

За събаряне на 11 статуи в столицата Вашингтон на исторически лица, свързани с въпросната конфедерация, се обяви и Нанси Пелоси, лидер на Камарата на представителите.

Вандалски прояви в САЩ срещу три статуи на Христофор Колумб (Видео ...

Освен на Колумб, поругани или унищожени бяха паметници и на други личности.  Протестиращи напръскаха със спрей и окачиха бесило на врата на статуята на Матиас Болдуин пред общината във Филаделфия. Болдуин е бил борец срещу робството в продължение на 30 години, преди то да бъде отменено. Посветил се на каузата за премахване на робството, включително с лични средства, работил също и за каузата афроамериканците да имат право да гласуват на избори, но явно протестиращата тълпа няма исторически познания.

Снимка на E-vestnik.bg - Електронен вестник.

Междувременно Тръмп отказа да преименува 10 военни бази, носещи имената на генерали и войници от робовладелческия на времето юг. В туитър той написа, че тези "легендарни" бази отсега нататък са част от историческо наследство на САЩ "Уважавайте нашата армия!", заключи Тръмп.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Юни 2020 15:33
  Да освободим превзетата държава!

  Само за ден, без актуализация на бюджета и решение на Народното събрание (а уж служебният кабинет без парламент не можел да решава важните финансови проблеми!?), лично Бойко Борисов раздаде над 100 млн. лв. народни пари

 • Петък, 12 Юни 2020 15:33
  Омаловажавайки хилядите протестиращи, кметът на Враца каза всичко за нему подобните

  Анна Заркова: А техните си лица? От тях те ползват само устата – да лапа трохите и да приказва по телевизорите, докато тези „зад тях“ бъркат в джобовете на зрителите

   

 • Петък, 12 Юни 2020 15:33
  Цвeтaнoв: Кoрупциятa e в гoлeмитe инфрacтруктурни прoeкти

  "Прeз пocлeднитe някoлкo мeceцa хoрaтa oкoлo Бoриcoв гo въвeдoхa в eднo виртуaлнo прocтрaнcтвo, изгрaдихa му eднa cрeдa и вcичкo, кoeтo му cъoбщaвaт, чe нямa прoблeм, тoй дoри нe пoдoзирa кoлкo e ceриoзeн прoблeмът, кoйтo щe имa нa прeдcтoящитe пaрлaмeнтaрни избoри", коментира бившият втори в ГЕРБ

Оставете коментар