Вторник, 11 Август 2020

Вторник, 16 Юни 2020 10:50

КНДР взриви Бюрото за връзки с Южна Корея

Северна Корея е взривила Бюрото за връзки от своята страна на границата с Юга, съобщи Сеул на фона на войнствена реторика от страна на Пхенян, предаде АФП.

Съобщението дойде минути след експлозия в съвместната индустриална зона в Кесон, където е разположено бюрото, съобщиха южнокорейски медии, позоваващи се на свои източници.

Взривът дойде и след закана на Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейски лидер Ким Чен-ун, през уикенда, която наредила на армията да е готова да се намеси, посочва Би Би Си.

А сега и самата армия обяви, че е готова да „превърне фронтовата линия в крепост и да засили военната бдителност“.

Южнокорейското министерство на отбраната днес отговори на подновените заплахи, че работи със САЩ в наблюдението на военните ходове на Севера.

КНДР и Южна Корея са разделени от т.нар. демитализирана зона – буфер по протежение на границата, установен след Корейската война през 50-те г. на миналия век.

Във вторник севернокорейската армия обяви, че проучва екшън план“ за навлизане „в демитализираните зони“.

А Генералният щаб съобщи, че е в „повишена готовност“ за „светкавично“ прилагане на всякакви решения на правителството.

Преди това Ким Йо-чен заплаши в неделя Юга с военни действия.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Юни 2020 10:50
  КРАЙ НА ЗАГАДКАТА: Ким Чен-ун се появи - жив и здрав

  Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се появи на откриването на нов завод, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитират Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

  "Уважаемият висш ръководител другарят Ким Чен-ун лично преряза лентата, символизираща завършване на строителството", съобщава севернокорейската агенция.

  Тържественото откриване с участието на севернокорейския лидер се състоя вчера, по повод международния ден на трудещите се 1 май.

  След като преряза лентата, Ким е "махал с ръка на ликуващите строители и масите" от събрали се да наблюдават церемонията зрители, съобщава още КЦТА. Освен това севернокорейският лидер е направил обиколка на завода за торове и е бил "информиран за процеса на производство".

  Предишната поява на Ким чен-ун на публично място беше на 11 парил, когато председателства среща на севернокорейското Политбюро, отбелязва АФП.

  След като пропусна важните празненства на 15 април, в медиите се появиха множество въпроси дали севернокорейският лидер не е болен.

 • Вторник, 16 Юни 2020 10:50
  След Ким Чен Ун – заплаха от смяна на властта и война

  Ким е наследствен лидер от трето поколение, който управлява Северна Корея с железен юмрук, дошъл на власт, след като баща му Ким Чен Ир почина през 2011 г. от сърдечен удар. Той е единственият командир на ядрения арсенал на Северна Корея, от който Тръмп безуспешно се опита да го убеди да се откаже на срещите им през 2018 и 2019 г.

 • Вторник, 16 Юни 2020 10:50
  Медии обявиха Ким Чен Ун за мъртъв, според други е в кома

  Противоречиви информации за състоянието на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун обикалят световните медии

Оставете коментар