Вторник, 29 Септември 2020

Сряда, 17 Юни 2020 13:16

НС прие на първо четене промени в Закона за хазарта

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ, които предвиждат Държавната комисия по хазарта да стане специализиран орган към Министерския съвет, предаде БНР. 

Освен структурната промяна, председателят на новия специализиран орган ще може еднолично да издава и отнема лицензи за хазартна дейност и ще осъществява контрол.

В началото на дебатите председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов обяви, че ще предложи 10  от средствата от хазарт да отиват за култура. Първоначалният вариант на промените в закона за хазарта, предвиждаше тези 10%  да отпаднат и това доведе до остри реакции сред културните дейци. 

Вежди Рашидов обясни: 

"Решихме в комисията по култура да отпадне засега и, между първо и второ четене, да внесем отново, но в по-добра редакция, отчисления да отидат 10% и за фонд "Култура". Това е много важно за българските творци. Единствено българските творци биха пострадали, ако тази помощ не отиде при тях! Дълбоко се надявам, че този път тези средства ще стигат до българската култура".

БСП също ще направи предложения в тази посока, тъй като според Иван Ченчев, културата има сериозна нужда от средства. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Съпартиецът му Румен Гечев обаче се обърна към ГЕРБ и обясни на депутатите от управляващата партия, че предложенията им за структурни промени и за еднолични правомощия на председателя на комисията са неприемливи:

"Нашият сравнителен анализ на законите на страните членки на ЕС показва обратното - няма нито една страна членка на ЕС, където има някакъв цар на хазарта, назначаван от който и да било, да управлява хазарта. Вие шегувате ли се с българския парламент?! Никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате! Това е уникално. Вие сега ще улесните корупционерите. Ще им сложите само един човек, който ще е някакъв извънземен".

Отхвърлени бяха предложенията на НФСБ - казина и игрални зали да има само в хотелите с категория 5 звезди и в големите курорти. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 17 Юни 2020 13:16
  Je suis ПКП

  В момента партията на Борисов се нуждае от нов тъп пърформанс, който да внушава единение

 • Сряда, 17 Юни 2020 13:16
  Хаос в парламента при приемането на Изборния кодекс. БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева

  В пълен хаос изпадна парламентът, който продължава с разглеждането на промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Повод за това станаха новите правила за избор на Велико Народно събрание, а проблемите започнаха при гласуването на предложението да се обособят отделни глави в кодекса, посветени на обикновен и велик парламент.

  Депутатите от ГЕРБ подложиха на гласуване и предложението на правната комисия текстът да отпадне. Това обаче не беше прието – и така изведнъж се окажа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а след това одобрено. Последва хаос в пленарната зала.

  Председателят на парламента Цвета Караянчева изпадна във видима паника и след ровене по папките даде 5 минути почивка, но с условието никой да не напуска залата.

  БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева от поста на председател на Народното събрание, тя отсече, че няма да я подаде.

 • Сряда, 17 Юни 2020 13:16
  70-и ден на антиправителствения протест

  Мая Манолова: Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!

   

Оставете коментар