Четвъртък, 06 Август 2020

Вторник, 23 Юни 2020 14:35

Разпитват зам.-министър на земеделието за Миню Стайков

Алкохолният бос отговаря пред спецсъда за афера с еврофондове

 

Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева ще бъде призована като свидетел по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков. Това стана ясно по време на заседанието в Специализирания наказателен съд днес. 

Делото продължава с разпит на свидетели, предимно чиновници от ДФ „Земеделие“. Миню Стайков е подсъдим заедно с още 13 души за злоупотреби с еврофондове. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, предава "Монитор"

В днешното съдебно заседание бяха направени допълнителни доказателствени искания от страна на защитата, които прокуратурата също намира за относими - да бъдат разпитани и други длъжностни лица, заемащи висши ръководи длъжности в Държавен фонд земеделие (ДФЗ) и в Министерство на земеделието храните и горите“, обясни прокурор Ангел Кънев. 

Колкото до това, че сред исканите за разпит е и зам.-министър, прокурорът обясни, че искането на защитата по отношение на посочените свидетели в днешното заседание е по повод на длъжности, които те са заемали в Държавен фонд земеделие за периода, който е по делото. Бившият изпълнителен директор на ДФЗ Живко Живков е бил разпитан в предходното съдебно заседание. Прокурорът напомни, че списъкът на всички свидетели по делото е приложен по обвинителният акт, съдът сам определя кой свидетел в кое съдебно заседание да бъде разпитан.

„По това наказателно производство е разпитван Румен Порожанов, той все още не е разпитан в съдебна фаза на наказателното производство. Все още в съдебна фаза не е разпитван този свидетел“, каза още Кънев. Той обясни, че няма свидетел, който е разпитван на досъдебна фаза да е изключен от прокуратурата и да не е искан в съдебна фаза. „Кога ще бъде разпитан конкретен свидетел е в компетенциите на съда да реши – той преценя кой кога да призове“, посочи Кънев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар