Четвъртък, 01 Октомври 2020

Понеделник, 29 Юни 2020 20:57

Тихомир Безлов: Компроматите срещу премиера са част от предизборната борба

ГДБОП през годините от 1990 насам и секторът са били свързвани с политиката, смята експертът по сигурност

 

Компроматите и записите срещу премиера Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ са предпредизборна борба или отмъщение с арабски привкус на Васил Божков, което не изключва първото, защото той обяви и създаването на свой политически проект. Въпросът тук е доколко ще са нанесените щети върху електората – дали той ще бъде ерозиран, или ще се мобилизира. Това каза пред Би Ти Ви топ експертът по сигурност Тихомир Безлов.

Той коментира и арестите на най-високо ниво в отлел „Наркотици“ на ГДБОП. Според него през годините от 1990 насам тази служба и секторът са били свързвани с политиката, за жалост. Стигало се е дори да бъде сливана с ДАНС. Сега, след араста на Цветан Панков и оставката на Ивайло Спиридонов, той се надява над службата да няма натиск, защото тя е реализирала и много добри операции през годините. Така или иначе обаче случаят е много тежък и знаков, защото засяга най-високи ръководни нива.

Въпросът е как човек като Панков е стигнал до толкова високо ниво и как толкова дълго време се е задържал на него. „Не мисля, че върху него е имало чадър“, смята Тихомир Безлов.

Той припомни собствено изследване, според което наркопазарът през 2002 година съвпада по разпределение със съотнетните районни полицейски управления. От 2007 година обаче, след войни за преразпределения, ситуацията е различна. „Въпросът сега е едно покровителство да не бъде сменено с друго“, казва Безлов. Арестите според него не са фатални за службата, защото тя е демонтрирала, че може да се справя и с трафик, и с пазари, а познаният ни доскоро рекет почти е изчезнал. „Няма обаче достатъчно ефективен контрол върху шефовете на тези служби“, смята Безлов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар