Петък, 25 Септември 2020

Вторник, 30 Юни 2020 17:39

Емил Димитров: Да се удължи мандатът на парламента заради извънредното положение

Мандатът на парламента да се удължи с два месеца заради извънредното положение.

Идеята, която екоминистърът Емил Димитров лансира преди десетина дни по Нова телевизия продължава да възмущава анализатори и политици.

Запитан дали кабинетът ще издържи до март 2021 г., когато му изтича мандатът, Емил Димитров отговори с насрещен въпрос към водещата в студиото: "Кой ви е казал, че ще е до март?! Може пък да увеличат заради извънредното положение!"

След което министърът на екологията разви тезата си. "Имаме президент, който е върховен главнокомандващ. Ако сме във война и сме в извънредно положение, свършва мандатът на върховния главнокомандващ, ние спираме войната ли? Удължава се автоматично", каза Емил Димитров.

Но сам предположи, че "няма да се случи, но коронавирусът е нещо, което много ни притесни и то може да удължи всякакви неща".

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров коментира идеята на Емил Димитров по БНР.

"Има хора във властта, които с удоволствие биха отложили следващите парламентарни избори, но за да не се наложи да се стига до това, е добре още сега и в България да се приеме дистанционен способ на гласуване", каза в националното радио той.

Според конституцията Народното събрание се избира за срок от четири години. Това е записано в чл. 64, алинея първа. Алинея втора обаче казва: "В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства."

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 30 Юни 2020 17:39
  Управляващите: България държи Covid-19 под контрол

  Страната ни е на 26-о място в Европа по заболеваемост на 100 000 души от населението

   

 • Вторник, 30 Юни 2020 17:39
  ДПС: До два месеца ще има избори

  След здравната и икономическата криза в резултат на Covid-19 сега настъпи политическа криза, която се характеризира с война между институциите в държавата. Това заяви днес депутатът от ДПС Халил Летифов. Според него и според партията, която представлява, във връзка с протестите и събуденото гражданското общество до 2 месеца най-вероятно ще има избори. 

 • Вторник, 30 Юни 2020 17:39
  Над 200 заразени с COVID-19 за денонощие, още 6-ма починаха

  290 са новите регистрирани заразени с COVID -19 у нас, а 6-ма са починалите у нас през изминалите 24 часа, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 4859 PCR теста.

Оставете коментар