Събота, 08 Август 2020

Сряда, 01 Юли 2020 11:05

БАБХ откри нарушения в кетъринга за „Пирогов“ и „Шейново“, кухнята е затворена

Установени са редица груби хигиенни нарушения – на технологично оборудване, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване на потоци с храни. Намерени са и варива с изтекъл срок на годност.

Това заяви Бистра Иванвоа, представител на Областната дирекция на БАБХ по скандала с доставка на развалени храни за три големи болници в София, включително в „Пирогов“ и „Шейново“.

Иванова подчерта и, че не са установени достатъчно документи, които да доказват произхода на приготвяната храна.

„Просто е недопустимо да се предлагат такива храни на пазара“, добави тя пред Нова телевизия. И каза още, че БАБХ не е получила нито един сигнал, макар че от „Пирогов“ твърдят, че имат цял класьор със сигнали, а служителите на фирма ЕТ „Ира-Ирена Георгиева“ се разприказваха пред камера.

Прокуратурата проверява фирмата, доставяла негодна храна за болници в София

От днес, 1 юли, кухнята на фирма ЕТ „Ира-Ирена Георгиева“ спира дейност – докато не се отстранят пропуските при работата.

Припомняме, че „Шейново“ вече развали договора си с кетъринга, „Пирогов“ пък почна процедура за това, но ще трябва да мине поне месец, за да бъде завършена новата обществена поръчка и да има нов доставчик.

Фирмата ЕТ „Ира-Ирена Георгиева“ не приготвя и не доставя развалени храни и такива с изтекъл срок на болниците. Това заявяват в позиция до медиите собствениците на компанията Борислав Радулов и Ирена Радулова. Продуктите за готвене се набавят всекидневно и не е възможно да има застояване на количества, твърдят от фирмата.

Компанията обслужва многобройни обекти с около 3000 порции на ден и не може да си позволи да бъде компрометирана, добавят собствениците. „Не е възможно да има застояване и разваляне на продукти при това огромно количество. Доставчиците на зеленчуци, плодове, месо, яйца, риба, мляко и млечни продукти са изцяло български и дългогодишни партньори. Продуктите също са основно от български производители и преработватели. Досега никога не сме имали проблеми и оплаквания от клиентите ни“, подчерта Борислав Радулов.

„Изцяло ще съдействаме на проверяващите органи от прокуратурата и Българската агенция за безопасност на храните. Редовно сме проверявани заради нашата дейност и не са откривани нарушения“, каза Борислав Радулов.

Според него, атаката срещу компанията идва от уволнени готвачки – майка и дъщеря. Те са работили едва два месеца и са уволнени заради занемарено качество и хигиена при приготвянето на храната. Именно след уволнението започват да подават сигнали срещу компанията. Показаните снимки от готвачките не отговарят на действителността и са на храна, която не е достигала до клиентите и хората.

Правени са в хладилния склад за отпадъци и са предназначени за брак, допълни Борислав Радулов.

ЕТ „Ира-Ирена Георгиева“ е част от групата LSC кетъринг. Базата ѝ се намира до летище София.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар