Събота, 08 Август 2020

Сряда, 01 Юли 2020 13:22

НС отхвърли ветото на президента върху разпоредби в Закона за МВР

Мнозинството в Народното събрание преодоля президентското вето върху разпоредби в закона за МВР и отново прие последните поправки в закона, които предвиждат създаване на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", съобщи БНР.

Единствено левицата се съгласи с мотивите на президента, че новата структура ще дублира функции на Националната служба за охрана.

136-тима депутати отхвърлиха президентското вето и автоматично прегласуваха промените в закона за МВР. По време на дебатите БСП отправи редица предупреждения, че създаването на нова охранителна структура с принципал Министерството на вътрешните работи създава неясноти по нейното функциониране. Депутатите Иван Иванов и Красимир Янков:

“Ще доведе до разстройване на системата за сигурност. И не свързвам случая със снимките, с нощно шкафче и със спалня с предложенията за промени в този закон, защото тези предложения са много преди това, но една служба, която до този момент безукорно е изпълнявала задълженията си, има тежко петно, което трябва да бъде изчистено.

От ГЕРБ контрираха. Депутатът Красимир Ципов:

"Става дума за взаимодействие, а не за дублиране на функции".

И депутатът Мануил Манев:

"Въпросът е в друго, че Националната служба за охрана трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу щения за власт от този, който я ръководи".

"Обединени патриоти" и "Атака" дори настояха за по-крайни действия по отношение на Националната служба за охрана. Атакистът Павел Шопов:

"Трябва да се върви към разформироване на тази служба с огромен бюджет".

И съпредседателят на групата "Обединени патриоти" Искрен Веселинов:

"НСО може да работи съвсем спокойно като дирекция в МВР, без по някакъв начин да създава възможности за привилегии и съответно за специално положение на определен кръг лица".

Новата Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" към МВР ще бъде факт след обнародването на закона в Държавен вестник.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 01 Юли 2020 13:22
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

 • Сряда, 01 Юли 2020 13:22
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Сряда, 01 Юли 2020 13:22
  Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

  В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза.

  "Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Оставете коментар