Понеделник, 03 Август 2020

Петък, 03 Юли 2020 12:15

Цялото френско правителство подаде оставка (допълнена)

Подалият оставка министър-председател се радва на много по-голяма популярност сред обществото, за разлика от президента Макрон

 

Френското правителство начело с министър-председателя Едуар Филип подаде оставка. След триумфа на Зелените на местните избори президентът Макрон беше загатнал за "пренареждане" на кабинета, съобщава DW.

Нестандартна, но очаквана стъпка, след като след поражението на местните избори президентът Макрон беше заявил, че възнамерява да пренастрои политиката си чрез промени в състава на правителството.

49-годишният Едуар Филип заема премиерския пост от май 2017 година. Засега няма информация дали ще оглави и следващия кабинет.

За политическото бъдеще на Филип се спекулира от месеци - най-вече заради напреженията между него и Макрон в хода на пандемията. Докато президентът се застъпваше за бързо разхлабване на ограниченията, Едуар Филип беше твърдо против.

Във френското общество Филип се радва на голяма популярност - в допитванията той има сериозна преднина пред президента Макрон.

Няколко часа по-късно Frаnсе 24 съобщи, че нoвият прeмиeр нa Фрaнция e Жaн Кacтeкc, който е бил обявен от фрeнcкия държaвeн глaвa Eмaнюeл Мaкрoн.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  Ден 26: Три кръстовища в София остават блокирани

  Три кръстовища в столицата остават блокирани и днес след 25-ия ден на протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Затворени са Орлов мост, кръстовището пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и при президентството.

  Пред сградата на Софийския университет има две полицейски коли и шатра на протестиращите майки от "Системата ни убива", предаде БНР. Чуват се тъпани и свирки.

  На Орлов мост изглежда спокойно. Остават разпънатите палатки и има няколко шатри, а протестиращите казват, че нощта е преминала без инциденти.

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  Ден 25 на антиправителствени протести

  В 25-ия ден на протести с искания за оставки на правителството и на главния прокурор три ключови кръстовища в столицата остават блокирани от демонстранти.

 • Петък, 03 Юли 2020 12:15
  ИСА: Борисов няма ход. Властта може да изкара мандата само с репресивни мерки

  Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец юни 2020 година под заглавие:
  БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В ИНСТИТУЦИОНАЛНА КРИЗА И ВЪЛНА ОТ МАСОВИ ПРОТЕСТИ

Оставете коментар