Събота, 08 Август 2020

Петък, 03 Юли 2020 16:18

БАБХ унищожава близо 250 000 кокошки заради птичи грип в Асеновград

От фирмата твърдят, че се избиват здрави птици

 

БАБХ констатира за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ на територията на гр. Асеновград, обл. Пловдив в периода от месец април 2019 г. до юни 2020 година. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

Според Андреана Павлова, собственик на фирмата, заболяването сред птиците е ликвидирано още в началото на юни и вече 31 дни няма заразени птици. Инкубационният период на заболяването е между 5 и 7 дни, а карантинният срок – 21 дни. По думите й през последния месец в предприятието е имало проверки от две комисии на БАБХ, но за това тя няма връчен констативен протокол - документ, който при предишни проверки е получавала в рамките на съответния ден.

Павлова твърди, че на два пъти й е отказано взимане на проби от останалите четири халета и изпращането им за изследване в референтна лаборатория.

В началото на месец юни 2020 година на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8. На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хиляди птици.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В рамките на днешния ден на втори етап се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки. Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“.

Съгласно българското и европейското законодателство, поради нарушенията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на Инфлуенца по птиците.

БАБХ уведоми писмено ЕК за поредното възникналото огнище на Инфлуенца в този обект. На 26.06.2020 година, в отговор на уведомлението на Агенцията е получен отговор от ЕК, в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

В случай, че не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище на Инфлуенца ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на обл. Пловдив, така и в цялата страна.

Наличието на огнище налага и рестрикции по отношение на търговията с птици и птичи продукти от засегнатия район. Периодът на забрана за търгуване е в пряка зависимост от датата на официално му ликвидиране. Заради огнището в пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“ към момента България не притежава статут на страна, свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Това наложи предприемането на спешни действия от БАБХ за ликвидиране на огнището в засегнатото и контактното стопанство на фирмата.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на Инфлуенца по птиците, ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери, спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Юли 2020 16:18
  БАБХ разчиства конкурентите на близките до властта олигарси братя Ангелови от „Градус”

  Имало уговорка с управляващите в "Градус" „да разболеят” всичките си работници от Covid-19, за да се вдига статистиката, в замяна властта удря най-голямата им конкуренция – птицекланицата в Асеновград

 • Петък, 03 Юли 2020 16:18
  БАБХ откри нарушения в кетъринга за „Пирогов“ и „Шейново“, кухнята е затворена

  Установени са редица груби хигиенни нарушения – на технологично оборудване, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване на потоци с храни. Намерени са и варива с изтекъл срок на годност.

 • Петък, 03 Юли 2020 16:18
  Нинова вика Борисов в парламента: Защо избихте животните в Странджа? Чума нямаше!

  „Намери се една смела жена Ани от Болярово, която с наша помощ се опълчи на това беззаконие. Не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба. Заличихте стопанството й в регистрите, смятайки, че така ще заличите проблема на стотици хора в Ямболско. Не я пречупихте. Ние й помогнахме, тя заведе дело и след 2 години истината излезе. Ето я – решение номер 7606 на ВАС окончателно без право на обжалване,в което пише: „Не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта при животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването й"

Оставете коментар