Четвъртък, 06 Август 2020

Неделя, 05 Юли 2020 14:45

Събориха статуя на Христофор Колумб и в Балтимор, запалиха знаме във Вашингтон

Поредната вълна протести умишлено е съчетана с националния празник на САЩ

 

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, съобщават местните медии, като го посочват като поредния паметник, съборен в рамките на антирасистките демонстрации, предава AFP.

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб - италианският мореплавател, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. Нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, заяви Тръмп.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Речта на американския президент стана повод и да се запали националния флаг от протестиращи във Вашингтон. За инцидента съобщава телевизионен канал WUSA9, цитиран от "Фокус". Поругаването на знамето е станало на Black Lives Matter Plaza - така по решение на кмета на Вашингтон Мюриел Боузър, след смъртта в Минеаполис (Минесота) на афроамериканеца Джордж Флойд, е преименуван малък участък на кръстовището на Ейч стрийт и 16-та улица близо до Площада Лафайет край Белия дом.

Във видео, публикувано на уебсайта на канала, може да се чуе как протестиращите горят флаг и скандират: „Едно, две, три, четири: робство, геноцид и война. Пет, шест, седем, осем: Америка никога не е била велика“. Тази фраза е препратка към известния лозунг на Тръмп за кампанията „Да направим Америка отново велика“.

Според канал WUSA9 някои от присъстващите на площада се опитали да предотвратят изгарянето на знамето и дори да го изнесат, но не успели да го направят. Между двете групи почти се стигна до сблъсък.

Преди това в централния Вашингтон се проведе протестен марш, посветен на Флойд. На него присъстваха няколкостотин души. Според организаторите те умишлено са решили да съчетаят протестното събитие с национален празник.

„Ако нашите предци са обявили независимост от своите потисници онзи ден, тогава трябва да използваме този ден, за да заявим, че искаме справедливост от нашите потисници“, каза един от организаторите Мейсън Фрей пред репортери на канала. Както каза друг участник в демонстрацията, много афро-американци в Съединените щати не смятат Деня на независимостта за техен празник, защото след като САЩ придобиват независимост от Обединеното кралство, чернокожите остават роби и не получават нищо от него.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за приемането на закон, според който палеж на американското знаме ще се наказва с една година лишаване от свобода. Причината за подобни изявления на американския лидер беше инцидентът в Портланд (Орегон), където протестиращите разрушиха паметника на първия президент на САЩ (1789-1797) Джордж Вашингтон. През последните години редица активисти за права на чернокожите критикуват неговата дейност, защото Вашингтон е бил собственик на роби. Вандалите първо хвърлиха американския флаг върху статуята, а след това го подпалиха. Тогава те преобърнаха паметника, като го омазаха с червена боя и оставиха надписа „1619“ върху него. Смята се, че през тази година първите африкански роби са пристигнали в САЩ.

Въпросът за защитата на националния флаг от злоупотреба през годините е източник на политически дебати в САЩ. Причината за тях стана така нареченият случай на Грегъри Джонсън, който през 1984 г. в знак на протест срещу политиката на САЩ предизвикателно изгори знамето пред сградата, в която се проведе националният конгрес на Републиканската партия. Той беше осъден съгласно закона на Тексас, забраняващ публичната злоупотреба с национален символ, но Върховният съд на САЩ с един единствен глас повече при гласуването, постанови, че изгарянето на знаме е един от елементите на свободата на словото, залегнали в първата поправка в конституцията на страната. Оттогава се смята, че американският закон всъщност не забранява изгарянето на американското знаме.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 05 Юли 2020 14:45
  Да освободим превзетата държава!

  Само за ден, без актуализация на бюджета и решение на Народното събрание (а уж служебният кабинет без парламент не можел да решава важните финансови проблеми!?), лично Бойко Борисов раздаде над 100 млн. лв. народни пари

 • Неделя, 05 Юли 2020 14:45
  Омаловажавайки хилядите протестиращи, кметът на Враца каза всичко за нему подобните

  Анна Заркова: А техните си лица? От тях те ползват само устата – да лапа трохите и да приказва по телевизорите, докато тези „зад тях“ бъркат в джобовете на зрителите

   

 • Неделя, 05 Юли 2020 14:45
  Цвeтaнoв: Кoрупциятa e в гoлeмитe инфрacтруктурни прoeкти

  "Прeз пocлeднитe някoлкo мeceцa хoрaтa oкoлo Бoриcoв гo въвeдoхa в eднo виртуaлнo прocтрaнcтвo, изгрaдихa му eднa cрeдa и вcичкo, кoeтo му cъoбщaвaт, чe нямa прoблeм, тoй дoри нe пoдoзирa кoлкo e ceриoзeн прoблeмът, кoйтo щe имa нa прeдcтoящитe пaрлaмeнтaрни избoри", коментира бившият втори в ГЕРБ

Оставете коментар