Петък, 14 Август 2020

Петък, 10 Юли 2020 14:20

ГЕРБ иска незабавна оставка на шефа на НСО

Управляващата коалиция ГЕРБ – ОП внесе измененията в Закона за НСО. Богомил Бонев: Промените са с главна цел Президента

 

 

Депутатите от ГЕРБ искат незабавната оставка на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, а охранителите, които не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган, незабавно да бъдат уволнени. Това обяви Тома Биков в парламента днес. Според него няма необходимост от проверка на служителите, тъй като всичко е заснето.

"Надявам се другият път Христо Иванов, като види президента и демонстрира в негова защита, да го пита защо тези две неща не са направени. Ако той смята като нас, значи има нашата подкрепа по тези две линии", каза Биков.

Изявлението на Биков идва ден след като управляващите анонсираха законови промени, с които да оставят решението кого да охранява НСО в ръцете на нейния началник, а не в ръцете на тричленна комисия, в която влизат и директорът на ДАНС, и главният секретар на МВР.

Премиерът Борисов коментира по-рано днес, че ако остане на него, службата трябва да пази само първите трима в държавата - председателя на парламента, президента и премиера.

Почти веднага след брифинга на Борисов, ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана. В  момента това се прави от комисия, в която влизат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР.

"Искам да ви представи промени в Закона за НСО , с който регламентираме начина на вземане на решения за степента на опасност на охраняемите обекти, лицата, които трябва да бъдат охранявани. Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", обясни на брифинг в Народното събрание Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той заяви, че службата е към президента и добави, че в предложението се посочва, че началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация" за изпълненията на правомощията.

Спешните промени в закона за НСО са с главна цел Президента, коментира в социалните мрежи бившият вътрешен министър Богомил Бонев.

„Неграмотните юристи на ГЕРБ спешно внасят промени в закона за НСО. Шефът на НСО ще решава с документ кого да охраняват, Президентът ще го утвърждава. А от ДАНС, МВР и пр. щели да им предоставят информация за застрашеност. Демек НСО и Президентът трябва на юнашко доверие да подписват документ, напълно на сляпо“, пише Богомил Бонев.

Според него с фалшиви сигнали и досега се прави охрана на различни субекти.

„Бойко помни ли, че Доган беше поръчал да го умиргат. Кой излъга тогава - Бойко или службите. И при отказ да се охранява дадено лице, очаквайте едни инсценировки, едни театрални постановки. С главна цел Президента“, пише Богомил Бонев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар