Вторник, 29 Септември 2020

Сряда, 22 Юли 2020 11:20

Въвежда се 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица

Депутатите приеха единодушно на първо четене внесените от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за задълженията и договорите.

Измененията предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица, предава БНР.

Физическо лице, което не може да плаща задълженията си, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от тях след изтичане на определен период от време. От "Обединени патриоти" смятат, че този срок е достатъчен, за да защити интересите на кредиторите, така че те да могат да съберат своите вземания.

Съпредседателят на парламентарната група на "Патриотите" Искрен Веселинов мотивира промените и обясни, че страната ни е единствената в Европейския съюз, която не предлага никаква защита за длъжника: "Съгласно нашите данни, над 600 000 са такива производства, които са дългогодишни, и това са наистина стотици хиляди съдби. Много от хората, които са в това положение, предпочетоха да емигрират от България, за да могат да получават някакви сносни доходи зад граница, където съдия-изпълнителите не ги преследват и смятам наистина, че ще бъде една глътка въздух за десетки хиляди хора в България".

Промените бяха приети единодушно с 87 гласа "за".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 22 Юли 2020 11:20
  Румен Радев: Ще внеса моите предложения за промени в Конституцията след избори

  Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Нинова, заяви президентът.

  Моите критики са към тези, които ни управляват неефективно. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам някой да се меси в моите дела. България е вече в криза - политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН днес.

  Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

 • Сряда, 22 Юли 2020 11:20
  Цветанов: Борисов не ми е близък родственик, ГЕРБ не е мое семейство

  Това, че навремето съм посвещавал времето и усилията си на ГЕРБ, не означава, че ГЕРБ са моето семейство. Така че няма как в Борисов да намирам, да виждам близък родственик.

 • Сряда, 22 Юли 2020 11:20
  Петър Витанов: Европа гледа случващото се в България с широко отворени очи

  ”В глобалния свят, в който живеем, нещата няма как да останат скрити. Благодарение на това и на нашите усилия в ЕП Европа вече гледа с широко отворени очи случващото се в България. Подкрепата към исканията на протестиращите е отчетлива и идва от все по-широки кръгове от европейското общество”, заяви Витанов в предаването „Думата е ваша“ по БСТВ.

Оставете коментар