Сряда, 30 Септември 2020

Понеделник, 03 Август 2020 09:32

Българи от 23 града по света протестират срещу корупцията по високите етажи на властта у нас

Стотици живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас.

С посланието "Не сте сами!" нашите сънародници провеждат демонстрации в основни градове на два континента.

Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV.

Българите зад граница се обявяват против "корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Шествията се провеждат във Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт.

Демонстрации днес има в 4 града на Острова – Лондон, Оксфорд, Екситър и Бирмингам. В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева.

"Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронизация на правителството, прозрачност на административно ниво, електронни избори и съдебна реформа", обяснява тя пред bTV.

По думите ѝ България е крайно време да стане демократична държава. Някои ще попитат нормално ли е българи зад граница да искат оставката на правителството в София?

"Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и можем да заявяваме нашата гражданска позиция , докато не се откажем от българския си паспорт", категорична е Стефани.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които "всеки ден живеят за България и искат европейско настояще за своите близки", подчертава един от сънародниците ни Мирослав Тодоров.

По думите му трябва да ни управляват "честни хора, които си изпълняват обещанията, а не простаци". 

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в центъра на Виена, съобщиха участници в събитието. Пред катедралата "Свети Стефан" и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор. "Мутри, вън!", скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце. На един от тях пише "Пражко лято 2020" – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от сънародниците ни са с децата и внуците си.

Защо мълчи Европа за случващото се в България. Това питат в писмо до 160 френски и европейски институции протестиращите в Париж българи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, съобщи Би Ти Ви. В писмото си те посочват и че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера.

Пред посолството в Лондон за 24-и път се събраха българи в подкрепа на протестите в България, прояви имаше и в Оксфорд, Екситър и Бирмингам.

Оставка на кабинета и главния прокурор, реформа в правосъдната система, разследване на корупцията, електронно гласуване - са част от исканията на протестиращи българи в Манхайм, Осло, Стокхолм, Прага.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Август 2020 09:32
  Гледайки Гешев, ще искаме пак Цацаров

  Сам Борисов определи преди време единия като умен, а другия като оперативен, каквото и да означава това

 • Понеделник, 03 Август 2020 09:32
  Европейската комисия попари властта: Мониторингът върху България остава. Справете се с проблемите!

  Европейската комисия попари управляващите - мониторингът върху България остава!

 • Понеделник, 03 Август 2020 09:32
  Евродокладът: Българите протестират заради корупцията

  Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това пише Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм, предаде bTV.

  „Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК.

  Споменат е "Апартамент гейт" и становището на КПКОНПИ, че замесените в имотния скандал не са в ситуация на конфликт на интереси.

  Отбелязва се още, че, въпреки наличието на правна рамка за конфликта на интереси, все още има опасения по отношение на лобирането, което на практика е нерегулирано.

Оставете коментар