Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 11 Август 2020 14:51

Путин: Регистрирахме първата ваксина срещу COVID-19, вече е поставена и на дъщеря ми

Скоро ще бъде в масово производство

 

В Русия беше регистрирана първата в света ваксина срещу коронавирус. Това обяви на съвещание с правителството президентът Владимир Путин.  

Президентът Путин заяви, че ваксината работи достатъчно ефективно и формира устойчив имунитет. Той изрази надежда, че масовото производство ще започне в най-скоро време и подчерта, че ваксинацията в Русия трябва да бъде доброволна. Търговското наименование на препарата е „Гам-КОВИД-Вак“. 

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко допълни, че ваксината ще бъде предложена първо на най-рисковите групи: медицинските работници и учителите. От 1 януари догодина тя трябва да бъде достъпна за всички. Ваксината ще се произвежда от Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и руска фармацевтична компания. 

Има интерес към препарата и от чужбина, увери министърът. 

„Доколкото ми е известно, днес сутринта е регистрирана за първи път в света ваксина срещу новата коронавирусна инфекция…Знам, че тя работи достатъчно ефективно, формира устойчив имунитет и, повтарям, преминала е всички необходими проверки“, изтъкна държавният глава Владимир Путин.

Той съобщи още, че една от дъщерите му се е ваксинирала. „В този смисъл тя взе участие в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ бе 38 градуса, на следващия ден – малко над 37 и това беше…След втората ваксинация също вдигна малко температура. Чувства се добре“, посочи Путин.

"Знам, че ваксината е ефикасна, формира стабилен имунитет и, повтарям, е преминалa всички необходими проверки", добави руският лидер и подчерта, че „при много хора въобще няма някакви външни прояви“ или температура след имунизация. 

Масовото й производство ще започне в близко бъдеще, каза още руският президент.

Впоследствие на специален сайт, посветен на ваксината, бе съобщено, че тя ще се казва „Спутник V“.

„През 1957 г. успешното изстрелване на първия космически спътник в СССР активизира космическите изследвания в целия свят. Заради това сравнение ваксината получи названието „Спутник V“, се посочва на сайта. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар