Понеделник, 28 Септември 2020

Неделя, 13 Септември 2020 15:32

Гърция е готова на преговори с Турция в случай на реална деескалация

Анализатори предположиха, че изтеглянето на кораба „Оруч Рейс“ от Турция може да бъде само тактически ход на Анкара за избягване на евентуални санкции на ЕС на предстоящата среща на върха на ЕС на 24-25 септември, където ще бъдат обсъдени действията на Турция в Източното Средиземноморие

 

Гърция е готова да започне нов кръг от преговори с Турция в случай на практическа деескалация от нейна страна в Източното Средиземноморие, като напускането на турския изследователски кораб „Оруч Рейс“ от гръцкия морски шелф е първата положителна стъпка в тази посока. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на пресконференция в Солун, съобщава TACC.

Завръщането на „Оруч Рейс“ в турски териториални води е положителна първа стъпка, каза той. „Надяваме се, че тази стъпка ще бъде продължена. Краят на провокациите трябва да доведе до началото на дискусиите. Никога не сме крили това, което искаме да обсъдим с Турция, но в мирна атмосфера, без провокации и без едностранни действия. За съжаление ситуацията през последния месец не е беше такава и не по наша вина. Искам да се надявам и да вярвам, че тази стъпка е първата стъпка в правилната посока. Разбира се, трябва да има продължение, деескалацията не е моментно събитие ", каза гръцкият премиер.

Той обясни, че ако Гърция продължи да вижда действия за намаляване на напрежението, Атина винаги е готова да започне бързо нов цикъл на проучвателни контакти с Анкара, прекъснати от турската страна през 2016 г.

„Ако видим признаци на практическа деескалация, Гърция винаги е готова да седне на масата, за да обсъди големия проблем с Турция, а именно делимитацията на морските зони в Егейско море и Източното Средиземноморие", каза Мицотакис.

В същото време той подчерта, че опцията за санкции срещу Турция продължава да остава в арсенала от мерки на Европейския съюз, в случай че Анкара не се откаже от провокативни действия в средиземноморския регион.

Гръцки анализатори предположиха, че изтеглянето на кораба от Турция може да бъде само тактически ход на Анкара за избягване на евентуални санкции на ЕС на предстоящата среща на върха на ЕС на 24-25 септември, където ще бъдат обсъдени действията на Турция в Източното Средиземноморие.

По-рано този месец военноморският флот на Турция заяви, че „Оруч Рейс“ ще продължи операциите си в района до 12 септември. Данните на Refinitiv показват, че “Оруч Рейс“ се завърна във водите близо до южната провинция Анталия. И турският вестник Yeni Safak отбелязва, че това е ход, който може да облекчи напрежението между Анкара и Атина заради офшорни природни ресурси.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар