Вторник, 29 Септември 2020

Сряда, 16 Септември 2020 19:57

Вигенин призовава главния прокурор да дойде в парламента и да уважи българските граждани, като се отчете

Управляващите днес дадоха ход назад в честността на изборите, заяви депутатът от БСП

 

БСП е единствената партия, която 4 години работи срещу порочния модел на управление на Борисов. Наша голяма цел е да се справим с мафията и този модел на управление." Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин пред БНТ.

Той припомни, че БСП е на протеста от първия ден и подкрепя исканията на гражданите. "Заедно се борим срещу мафията във властта. Чрез работата си в парламента се опитваме да бъдем трансмисията между исканията на хората и парламента."

Вигенин призовава главния прокурор да дойде в българския парламент и  да уважи българските граждани, като се отчете. Той определи като недостойно да се увърта и да се правят договорки, за да се протака изнасянето на отчета.

Зам.-председателят на парламента коментира, че днес е бил даден ход назад по отношение на честността на изборите, като управляващите днес са  обезсмислили машинното гласуване. "Този парламент не може да функционира нормално. Това е правителство без цел и посока, с единствената цел да удължат времето, в което ще могат да усвоят средства. Моделът ще бъде прекършен, когато Борисов подаде оставка, когато се свикат предсрочни избори, организирани честно от служебен кабинет", посочи социалистът.

Вигенин подчерта, че днес парламентът е  заседавал, защото са се регистрирали депутатите от Воля. Той допълни, че без Марешки и депутатите му нито конституцията е щяла да бъде внесена, нито е можело този парламент да продължи да работи: "Самият факт, че лидерът на Воля е с ефективна присъда от 4 години за рекет и изнудване е щрих към дъното, към което стигна българската политика в лицето на ГЕРБ и техните присъдружни партии. На това трябва да бъде сложен край."

"Сегашното ръководство на БСП и на парламентарната група се пребори да даде власт на членовете на партията и хората я използваха, и близо 70% от членовете на партията гласуваха на тези избори. Има дребнави опити от някои кандидати да  оправдаят драматичната загуба на тези избори. Партията се произнесе еднозначно", завърши Кристиан Вигенин.

Явор Божанков: Само машинно гласуване е доказателството за честни избори

„Промените в Изборния кодекс и Конституцията са отговор на управляващите към протеста. Има огромно обществено недоверие  към управлението на държавата и  изборния процес. Това недоволство е породено от порочния модел, който Борисов изгради – да управлява евросредства и заеми по съмнителен начин. Модел, чийто страж е  Гешев.” Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БТВ.

„Изборният кодекс и конституцията са опит на управляващите да печелят време, за да стигнат до избори. В момента мнозинството се крепи от ДПС и Веселин Марешки. Една конституция се изтъргува за 2 плажа. Този парламент няма легитимност да извърши тези промени”, подчерта Божанков. Той посочи, че поради тази причина от БСП са предложили да отпаднат тези текстове и  да има единствено машинен вот, който е единственото доказателство за честни избори.

Народният представител припомни, че управляващите 6 години умишлено отказват да въведат машинен вот с единствената цел да оцелеят още малко на власт: „Може би ще остарея докато броят на машините се изравни с този на всички секции.” Явор Божанков допълни, че математиката показва, че Велико Народно събрание и нова конституция няма да има, като това обезсмисля всички процедури и цели единствено губене на време.

„Европейските институции  искат Борисов и Гешев да обяснят всички факти около парите в шкафчетата и  къщата в Барселона, а те насреща пробутват на гражданите пародия на конституция и Изборен кодекс”, каза Божанков. Според него  това показва, че те нямат никакво намерение да водят диалог.

„Оставането на власт на това правителство не ни води към нищо добро. Изходът е е оставка на Борисов и Гешев и  служебен кабинет, който да проведе честни и прозрачни избори”, завърши Явор Божанков.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Септември 2020 19:57
  Петър Витанов: Европа гледа случващото се в България с широко отворени очи

  ”В глобалния свят, в който живеем, нещата няма как да останат скрити. Благодарение на това и на нашите усилия в ЕП Европа вече гледа с широко отворени очи случващото се в България. Подкрепата към исканията на протестиращите е отчетлива и идва от все по-широки кръгове от европейското общество”, заяви Витанов в предаването „Думата е ваша“ по БСТВ.

 • Сряда, 16 Септември 2020 19:57
  Корнелия Нинова: Метафората на Методиев за Правец и Боровец бе много добра

  За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, ти казваш - така трябва да стане в държавата

 • Сряда, 16 Септември 2020 19:57
  Президентът Румен Радев наложи вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите

  Налагам вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това каза в обръщение към народа президентът Румен Радев.

  „Уважаеми сънародници, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години“, посочидържавният глава.

Оставете коментар