Събота, 15 Декември 2018
Неделя, 30 Октомври 2016 13:47

САЩ предупредиха за опасност от терористични нападения в Истанбул

Департаментът разпореди на семействата на служителите в консулството на САЩ в мегаполиса да напуснат Турция.

Държавният департамент на САЩ предупреди за засилена заплаха от терористични нападения срещу американски граждани в Истанбул.

Същевременно американските граждани бяха предупредени за втори път в рамките на тази седмица да обмислят внимателно необходимостта да пътуват за страната „в този момент“.

Посочва се, че решението се отнася само за служителите от генералното консулство в Истанбул. То не включва служителите от другите дипломатически представителства на САЩ в Турция - посолството в Анкара и консулството в южния град Адана. Преди това американското външно министерство предупреди гражданите си да не пътуват в Турция, предупреждението продължава, посочват източниците.

Неизвестни раниха влиятелен представител на опозицията в турския парламент. Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Бюлент Тезджан бе прострелян в Айдън в югозападната част на страната.

Турското правителство затвори 15 медийни организации и уволни около 10 хиляди служители на държавната администрация и на силите за сигурност. Указите, издадени вчера въз основа на извънредното положение в югоизточната ни съседка, лишават обхванатите от размирици кюрдски от независими медии, отбелязва агенция ДПА. Освен поредните масови уволнения, властите наложиха ограничения върху правото на подсъдимите за поверителни разговори със свои адвокати. Правителството засили и ролята си при назначаването на ректори в университетите, които също бяха подложени на чистки след неуспешния военен преврат през юли, предаде БНР.

Междувременно турската полиция е задържала 12 членове на забранената за тероризъм ПКК, подготвяли атентати за Празника на републиката 29 октомври.

Вчера президентът Ердоган обяви, че правителството ще предложи „скоро“ на парламента да възстанови смъртното наказание, отменено през 2004 година. Ердоган заговори за връщането на екзекуциите още през лятото. Тогава редица европейски лидери го предупредиха, че в такъв случай ще трябва да се откаже от аспирациите за членство на Турция в Евросъюза.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 30 Октомври 2016 13:47
  Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ. Увери го, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и работим активно по енергийната диверсификация

  Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

  Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. 

 • Неделя, 30 Октомври 2016 13:47
  Пентагонът трети ден игнорира предложенията на Шойгу за обсъждане на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег

  Молбите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу до началника на Пентагона Джеймс Матис остават без отговор трети ден, заяви официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков, съобщава "Интерфакс".

  „В продължение на три дни дори няма официална реакция от американското ведомство на предложенията на руското министерство на отбраната“, съобщи Конашенков.

  „Всичко това говори за нежеланието на американската страна за аргументиран и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на належащите проблеми за гарантиране на регионалната и глобалната сигурност“, подчерта той.

  По думите му,  в обръщението си Шойгу подчертава, че „руската страна е готова за открит и съществен диалог с Пентагона по всички неотложни въпроси от съвместната програма“.

 • Неделя, 30 Октомври 2016 13:47
  Турция създаде своя космическа агенция

  Създаваме агенцията, за да укрепим нашата аерокосмическа промишленост и да подобрим инфраструктурата, заяви турският министър на икономиката

Оставете коментар