Сряда, 03 Юни 2020

Петък, 04 Ноември 2016 11:22

Дончева: Когато се наложи, удрям силно!

Кандидатът за президент от Движение 21 обясни, че е била най-разочарована от отказа на социалистите да приемат негодуванието и протестите на хората, да признаят вината и отговорността си

Да работи за спасителни за България реформи в правосъдието, бизнес климата и благосъстоянието на хората. Да търси съгласие за консолидиране на гласове за свикване на Велико народно събрание. Да ангажира всички българи в чужбина като партньори за решаването на проблемите в родината. Да превърне президентската институция в инкубатор на идеи и меценат на култура и изкуство, а инициативи от рода на „Българска коледа“ да има само за талантливите деца, тъй като за болните държавата трябва да поеме своята отговорност.

Това са част от ангажиментите, които кандидатът за президент Татяна Дончева, издигната от „Движение 21“ и НДСВ, пое в ефира на телевизия „Би Ай Ти”. Тя участва в последния от поредицата предизборни разговори от типа „кросфайър“ и отговаря на въпросите на трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева. Жребият в студиото отреди Милчева да бъде неин опонент, а Великова – неин привърженик.

„От опит знам, че жените удрят по-силни шамари, понеже не очакваш, че ще те ударят силно. Удрям силни шамари, когато се налага – да”, призна Дончева.

Визитката й припомни една от нейните каузи – да възроди паметта за българския диригент Месру Мехмедов – единствения българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Дончева прави това в паметник, книги и филм за маестрото, учил в родния й град Дряново.

Запитана защо така забравяме и защо не успяхме да прочетем нито историята на тоталитарния режим, нито на прехода, Дончева припомни:

„Авторите на прехода все още са много на брой и са живи. Те направиха възможно нацията да е сериозно манипулирана и да не си дава сметка какво се случва във времето. В ранната демокрация ние не се усетихме, че има подмяна, че кръговете около бившата Държавна сигурност влияеха при формирането на СДС и при вземането на решенията там. Че в периода преди да се обяви приватизацията, започна източване на държавата и на банковата система. Че после се приватизираше с нереални пари и приватизатори. Ние проиграхме всичко това“. Тя определи призива на премиера Бойко Борисов за ревизия на прехода 25 години по-късно като демагогски ход, който трябва да удовлетвори някакво чувство на несправедливост.

Татяна Дончева става член на БСП чак след промените – казва, че е чувствала задачата да промени, или поне да участва в промяната на партията, като възможна. Промяната на БСП определяше възможността й да просъществува, но връщането към тоталитарните модели я обрича, убедена е тя. Дончева се съгласи, че е била доста търпелива – въпреки че е доста упорит човек, когато се захване с нещо. Взаимно се търпяхме (с БСП), но след Пеевски и Орешарски чашата ми преля, призна тя.

Дончева обясни, че е била най-разочарована от отказа на социалистите да приемат негодуванието и протестите на хората, да признаят вината и отговорността си, да се извинят. Те продължаваха да смятат, че партията винаги е права дори когато греши и че всичко ще отмине, изумява се тя.

Татяна Дончева опроверга и слуховете, че е настоявала за собствената си кандидатура, когато все още е бил търсен общ кандидат в ляво. По думите й тя е имала два разговора с Корнелия Нинова в офиса си, а след това и в парламента. БСП обяви нещо като референдум без да ни пита дали искаме да участваме, дали имаме искания, припомни си тя.

„Нямахме шанс да се разберем, искахме кандидатът да е борец срещу статуквото, и да следва определени действия, които сега ги има в нашата програма. Не бе възможно да стигнем до споразумение.“

Дончева е категорична, че не биха подкрепили БСП на втори тур,

тъй като по думите й те представляват олигархичното статукво. Ние сме напуснали БСП с разбирането, че е без хоризонт, в плен на стари стереотипи, налазена от олигарси, че не е партия на бъдещето, заключи тя.

Провокирана от коментар по скайп на цигуларя Васко Василев, според когото президентът трябва да е обединяваща, а не политическа фигура, Дончева подчерта, че единствено ролята на водач поставя един държавен лидер в ролята на обединител

„Не може да се харесваш на всички – значи си безличен. Ако намериш точните проблеми и точните решения, ще бъдеш полезен на народа си. Тук никой не иска да е водач, всеки иска да е на трон“.

Претендентката за поста държавен глава има и собствена, по-различна визия за президентската институция, нейните правомощия и ангажименти. Според нея например тя не бива да се занимава с инициативи от рода на „Българската коледа“, тъй като лечението на болните деца трябва да е задължение на държавата. За това пък според нея президентството може да се превърне в инкубатор на идеи и култура, да търси възможности за финансирането на талантливи деца в различни области, да носи и популяризира българската култура по света. Междувременно, според Дончева, е абсурд президентът да е част от бизнес делегации например – освен ако е въпрос на геостратегически проблем.

Запитана за съдбата на стратегически проекти като АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и Бургас-Александруполис, тя обаче заяви, че един истински бизнесмен не би пилял енергия за блокирани бизнес начинания, а би започнал друг проект. Дончева бе безкомпромисна, че народ, който избира такива управници, накрая трябва да плаща, визирайки обезщетението от 620 млн. евро, което държавата ни дължи на „Росатом“.

Запитана за мястото на България в ЕС, Дончева заяви, че всички държавни чиновници, които общуват с институциите на Общността по различни въпроси, трябва да могат да формулират българския национален интерес по всяка една точка от дневния ред. „От приемането ни в ЕС досега ние ходим като туристи, мълчим, ориентираме се по гласуването на големите държави, а това е погрешно, тъй като

изглеждаме като слагачи, които са безхаберни и не могат да си напишат домашното

Вторият проблем според нея е, че не знаем за какво да искаме пари и искаме за откровени глупости – комуникационни стратегии, стадиони и басейни… Един от най-големите пропуски по думите й е именно при средствата за култура.

В предаването по скайп бе включен и поетът, преводач и преподавател в Истанбул Азиз Таш, който попита за последните промени в Изборния кодекс и ограничаването правото на глас на българските граждани зад граница, най-вече на тези в Турция.

Дончева определи българите в чужбина като по-активни, по-отворени към света, по-склонни да търсят решения – за разлика от мнозина у нас, които са по-склонни да считат, че изход няма. Румънската задгранична диаспора обърна изборите не само с активността си, но и с активирането на вътрешните румънци, даде пример тя.

Татяна Дончева изрази желание да ангажира сънародниците ни в чужбина, особено тези на ключови места, в университети, в големи компании, в институции, като партньори, които да дадат така необходимия тласък отвън на България и заедно да търсят решения на проблемите.

А най-належащите проблеми на България според нея са върховенството на закона и съдебната реформа

По думите й алгоритъмът на президентската им двойка (с Минчо Спасов – бел.ред.) за тяхното осигуряване е ясен, като ще се търси съгласие и за консолидиране на гласове за свикване на Велико народно събрание. Според Дончева е напълно реално реформата на съдебната система да е в президентските ръце, като се работи по законопроект за промени с помощта на най-добрите експерти юристи. Тя е категорична също, че главният прокурор трябва да бъде назначаван от президента, като даде за пример румънския Траян Бъсеску, назначил легендата Моника Маковей.

Татяна Дончева даде и пример от предишната си работа, за да илюстрира решимостта си да намери начин аферата „Яневагейт“ да бъде разнищена. Според нея правомощията на президента са достатъчни и те ще направят нужното празнините да бъдат попълнени, а информацията представена на обществото с цел изчистване на съдебната система.

Да пренасяш несъвместими неща в една лодка с риск да се изядат взаимно – това е положението в България, обобщи тя, коментирайки и предизборния си клип.

Запитана за грешките си, Татяна Дончева признава: „В много случаи бих могла да съм по-толерантна към хората, които не възприемат бързо и адекватно идеите ми“, а по-късно добави: „Някога бях много прям човек, а сега казвам което мисля, но не всичко – само 20-30 процента“.

Какво мислят другите за човека Татяна Дончева. Нейна близка я определя като мечтател и естет със силно развито чувство за красивото, класната й – като амбициозен и оригинален математик и човек, който казва истината право в очите, а колега – като борбен и смел юрист, която никога не може да бъде притеснена с неудобен въпрос.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Ноември 2016 11:22
  “Алфа Рисърч”: Радев и Борисов с изравнен рейтинг

  Пандемията от коронавирус променя съдбата на милиони хора, стотици бизнеси и десетки професии.

 • Петък, 04 Ноември 2016 11:22
  Президентът на Полша подписа закона за гласуване по пощата

  Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес

 • Петък, 04 Ноември 2016 11:22
  За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

  Уважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.

Оставете коментар