Сряда, 03 Юни 2020

Петък, 04 Ноември 2016 21:24

Какво трябва да знаят избирателите за вота в неделя

Тази година рекорден брой кандидати (23) ще се борят за президетския стол

След два дни България ще избере своя пети президент. Тази година броят на кандидатите е рекорден – 23. За сравнение на президентския вот през 2011 г. бяха 18. Изборният ден на 6 ноември ще започне точно в 7 ч. и ще приключи в 20 ч. Ако след този час пред секциите все още има хора, секретарят и председателят на секционните избирателни комисии имат право да ги допуснат до „тъмната стаичка“ да гласуват, но не по-късно от 21 ч. В деня за размисъл са забранени агитациите под каквато и да е форма, както и разпространението на агитационни материали.

Бюлетината

Тази неделя ще имаме избори 2 в 1. Освен за президент, ще гласуваме и за рефередума. Така бюлетините стават две. В столичния район „Младост“, където ще има частични избори за кмет, изборните листчета ще бъдат дори 3. Гласува се със знак Х или V със син химикал. Освен имената на кандидат-президентите, в бюлетината ще има квадратче, срещу което ще пише „Не подкрепям никого“. Така се дава възможност на гражданите да изразят по-свободната си воля и да не гласуват за нито един от кандидатите, ако те не изразяват неговите очаквания. След многобройни обсъждания малко преди изборите парламентът взе решение гласовете, дадени за „Не подкрепям никого“, да бъдат реални. Така те ще се слеят с всички останали гласове и влияят при избора на президент.

Бюлетината се сгъва по следния начин-първо на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, които остават видими. После се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

Задължителни избори

Всички граждани трябва да имат предвид, че изборите са задължителни. В случай, че сега не отидете да гласувате и пропуснете избора за президент отново след 5 години, вие ще бъде изключени от избирателните списъци. За ново вписване ще трябва да подаде писма молба до съответната община.

Референдум

В бюлетината за референдума срещу всеки от въпросите ще има две опции да и не. трите въпроса за националното допитване са: 1. подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 3. подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? за да бъде валиден референдумът, на него трябва да са гласували толкова хора, колкото на последните парламентарни избори (3 500 585). положителен отговор, т.е. с „да“, да са гласували 50% + 1 от тях.

Чужбина

Българите по света също ще могат да гласуват на президентските избори и на референдума. Ще бъдат разкрити общо 307 избирателни секции зад граница в 71 държави. РЕЗУЛТАТИ Според Изборния кодекс Централната избирателна комисия (ЦИК) обявява резултатите от след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен. Президентът е избран, ако за един от кандидатите е събрал 50%+1 глас. Когато никой от кандидатите не е избран, Централната избирателна комисия определя първите двама кандидати по листи, получили най-много действителни гласове. В седемдневен срок се провежда балотажът. Избран е кандидатът, получил повече гласове.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Ноември 2016 21:24
  “Алфа Рисърч”: Радев и Борисов с изравнен рейтинг

  Пандемията от коронавирус променя съдбата на милиони хора, стотици бизнеси и десетки професии.

 • Петък, 04 Ноември 2016 21:24
  Президентът на Полша подписа закона за гласуване по пощата

  Според критиците набързо подготвената процедура за гласуване по пощата заплашва честността, почтеността и достоверността на изборния процес

 • Петък, 04 Ноември 2016 21:24
  За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

  Уважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.

Оставете коментар