Вторник, 17 Юли 2018
Понеделник, 01 Май 2017 13:00

1 май - шествия, ретро трамвай, концерт, изложба

БСП и синдикатите отбелязват 1 май - Деня на труда с различни инициативи - шествия, концерти, изложби, дискусии.

БСП ще отбележи Международния ден на труда и работническата солидарност - 1 май, с традиционно шествие в столицата под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!".

Социалистите ще се съберат на пл. "Народно събрание" в 10.30 ч. и ще се отправят към Борисовата градина за празника на левия печат.

Ретро трамвай, изложба и конференция

КНСБ организира поредица от събития на 1 май - Ден на труда, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

От 11 часа на площад "Възраждане" ще започне панорамна обиколка на столицата с празничен ретротрамвай. Обиколката е част от кампанията "Нашият обществен транспорт" на Международната федерация на транспортните работници и Съюза на транспортните синдикати в България. Целта е да се популяризират предимствата на обществения транспорт и ползите от него.

От 12.00 часа в клуб "Перото" НДК ще се открие изложба с карикатури за бъдещето на труда на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи" и КНСБ. В нея участват Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Илиян Савков, Иван Кутузов, Ивайло Нинов, Маргарита Янчева, Анатолий Станкулов, Ирен Трендафилов и Цочо Пеев.

От 12.30 часа във Военния клуб ще се състои Национална конференция за заплащането на труда и правата на трудещите се. Тя ще бъде открита от президента на КНСБ Пламен Димитров и в нея ще участват служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, негови колеги - министри от служебния кабинет, представители на ГИТ, НСИ, неправителствени организации и др.

Шествие и концерт

КТ "Подкрепа" организира от 11.00 ч. първомайско шествие от пл. "Света Неделя" по бул. "Витоша" през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2, информираха от синдиката.

Шествието ще приключи с концерт зад музея "Земята и хората", който ще премине под надслов "Рок за труда". На събитието ще участват групите "Синдикатът", "Спринт", "Медикус", "Рок сешън", "Атлас", "Хоризонт".

Инициативата е породена от желанието на КТ "Подкрепа" да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 131 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло, се посочва в съобщението.

Промени в движението

Столичната община въвежда организация на движението заради първомайски митинг-шествие, който ще се състои днес, съобщиха от администрацията.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието, както и на пл. "Народно събрание".

От 09.30 до 11.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Шествието ще се състои от 11.30 ч. по следния маршрут - от пл. "Народно събрание" по бул. "Цар Освободител", Орлов мост до Борисова градина.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Осъдиха разградчанка за обида във Фейсбук

  От делото не става ясно какви са били обидите, разпространени в социалната мрежа

  Над 2 700 лв. ще струва на жена от Разград обида, написана в социалната мрежа Фейсбук. Публично засегнатата е завела иск за обида и клевета и е поискала обезщетение.

  Районният съд в Разград е признал С.П. за виновна за разпространените унизителни твърдения, с които била нанесена обида, съобщи "Труд". Освободил я е от наказателна отговорност и е наложил глоба от 1000 лв. Частично е признат искът за неимуществени вреди, като съдът е постановил тя да плати 800 лв. от претендираните 3000 лв.

  Осъдената трябва да поеме разноските по делото на опонентката си в размер на 812 лв., както и съдебни такси и разходи за още 150 лв.

  От делото не става ясно какви са били обидите, разпространени в социалната мрежа, но съдът е отхвърлил иска за клевета. По този текст дадената на съд е призната за невинна.

  Това е поредното дело, в което засегнати от думи в социална мрежа, търсят възмездие за уронения авторитет и накърнената чест от безотговорни квалификации, пускани в мрежата, където хората си мислят, че може да обиждат безнаказано.

  Присъдата по казуса не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Разград.

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Веселина Томова пред BIG5: Ако не бяхме в ЕС, досега поне 10 души щяхме да сме разстреляни по поръчка на сещате се кой...

  Управляващите и прокуратурата са в симбиоза. Целият ресурс на държавата е в техните ръце и могат да си правят каквото си искат. Всичко очаквам. Живеем в безобразна диктатура. Утре може и да се събудя като ръководител на организирана престъпна група, ако пожелаят, заяви пред BIG5 журналистът Веселина Томова, срещу която НАП се готви да прави проверки по анонимни сигнали. 

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Фирма осъди прокуратурата за над 800 000 лв. заради акция "Октопод" на Цветанов

  Фирма, която беше замесена в госрдостта на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - акация "Октопод", осъди прокуратурата да плати 805 000лева. Рекордно обезщетение от над 802 000 лв. за имуществени вреди и още 3000 лв. за морални такива е осъдена да плати прокуратурата на сочената за едно от пипалата на „Октопод“-а фирма „Голд лизинг“ ООД. Решението е на Софийския апелативен съд (САС) и не е окончателно. Ако влезе в сила, сметката за обезщетения, които държавата плаща след нея, ще надхвърли 1 млн. лв.

Оставете коментар