Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 01 Май 2017 13:00

1 май - шествия, ретро трамвай, концерт, изложба

БСП и синдикатите отбелязват 1 май - Деня на труда с различни инициативи - шествия, концерти, изложби, дискусии.

БСП ще отбележи Международния ден на труда и работническата солидарност - 1 май, с традиционно шествие в столицата под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!".

Социалистите ще се съберат на пл. "Народно събрание" в 10.30 ч. и ще се отправят към Борисовата градина за празника на левия печат.

Ретро трамвай, изложба и конференция

КНСБ организира поредица от събития на 1 май - Ден на труда, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

От 11 часа на площад "Възраждане" ще започне панорамна обиколка на столицата с празничен ретротрамвай. Обиколката е част от кампанията "Нашият обществен транспорт" на Международната федерация на транспортните работници и Съюза на транспортните синдикати в България. Целта е да се популяризират предимствата на обществения транспорт и ползите от него.

От 12.00 часа в клуб "Перото" НДК ще се открие изложба с карикатури за бъдещето на труда на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи" и КНСБ. В нея участват Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Илиян Савков, Иван Кутузов, Ивайло Нинов, Маргарита Янчева, Анатолий Станкулов, Ирен Трендафилов и Цочо Пеев.

От 12.30 часа във Военния клуб ще се състои Национална конференция за заплащането на труда и правата на трудещите се. Тя ще бъде открита от президента на КНСБ Пламен Димитров и в нея ще участват служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, негови колеги - министри от служебния кабинет, представители на ГИТ, НСИ, неправителствени организации и др.

Шествие и концерт

КТ "Подкрепа" организира от 11.00 ч. първомайско шествие от пл. "Света Неделя" по бул. "Витоша" през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2, информираха от синдиката.

Шествието ще приключи с концерт зад музея "Земята и хората", който ще премине под надслов "Рок за труда". На събитието ще участват групите "Синдикатът", "Спринт", "Медикус", "Рок сешън", "Атлас", "Хоризонт".

Инициативата е породена от желанието на КТ "Подкрепа" да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 131 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло, се посочва в съобщението.

Промени в движението

Столичната община въвежда организация на движението заради първомайски митинг-шествие, който ще се състои днес, съобщиха от администрацията.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието, както и на пл. "Народно събрание".

От 09.30 до 11.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Шествието ще се състои от 11.30 ч. по следния маршрут - от пл. "Народно събрание" по бул. "Цар Освободител", Орлов мост до Борисова градина.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Нови разкрития за „Джи Пи Груп” и сигнал в Прокуратурата и ОЛАФ за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” заради опорочен търг и неподходящи материали

  Гражданската инициатива „Спаси София” след подаден сигнал от чужбина, е разкрила сериозни съмнения за закононарушения, корупция и влагане на неподходящи материали по течащия в момента ремонт на ул. „Граф Игнатиев”, които могат дори да бъдат опасни за сградите по улицата.

  От „Спаси София” съобщиха, че след близо 2 месеца събиране на доказателства чрез източници в Столичната община и НАГ, са изготвили юридически анализ и във вторник екипът е входирал сигнали до редица български и европейски институции, сред които Прокуратурата и ОЛАФ.

  „Спаси София” сигнализира, че реконструкцията на знаковата софийска улица върви в грешна посока. Първоначалният проектант си е направил отвод, а новият няма опит в проектирането на трамвайни трасета. От разследването научаваме, че Посолството на Австрия е отправило питане към кмета Йорданка Фандъкова защо 2 месеца никой не отговаря на писмата на австрийската фирма, с чийто материал „Джи Пи Груп” е трябвало да виброизолира трамвайното трасе. В действителност, обаче, „Джи Пи” използва материал, който не отговаря на изискванията на търга и заради който друга фирма - ПСТ е отстранена от участие в процедурата, като именно това е нарушение на чл. 116 от ЗОП, съобщават от „Спаси София”.

  Предлагаме на Вашето внимание целия текст от разследването на „Спаси София”:

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  "Джи Пи Груп" – от крупните ремонти до пране на пари. Защо фирмата с най-големи договори нарича разследването на Прокуратурата и ОЛАФ "измислени събития"?

  Разкрития за нередности, подозрения за корупция, данни за унищожаване на документи, прокурорски проверки (вж тук), сезиране на ОЛАФ (Еевропейската служба за борба с финансовите измами) и блокирани средства за една от най-големите фирми, печелеща крупни проекти. Наред с това – скандали за некачествени ремонти на всички обекти, на които работи „ДжиПи Груп”, публикации на разследващи журналисти, дори  евентуален мотив за убийството в Русе.

  Ядосан от обществените реакции за некачествените ремонти, Борисов нареди на АПИ да намери начин да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране „Джи Пи Груп", в следствие на което фирмата се отказа и от изграждането на тунела "Железница" на АМ „Струма”, който ще е най-дългият в България, оттегли се и от ремонта на трасето на трамвай №5 за близо 40 млн. лева без ДДС.

  Засега Пътната агенция не е съобщила дали е открила механизъм да не допуска "Джи Пи Груп" до обществени поръчки, както премиерът й нареди. В понеделник кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че процедурата за трасето на трамвай №5 продължава, като за подписване на договор ще бъде поканен участникът, класиран на второ място - „Интегрирани строителни системи“ – част от "София инфраструктура 2018". След появилата се информация, обаче, че собственикът й Владимир Пилчев участва в управлението на дружества с адрес на регистрация, съвпадащ с този на „Джи Пи Груп“, Фандъкова пак излезе с изявление, че обществената поръчка се анулира и ще има нова.

   „Сготвени” и „сатанизирани” ли са „Джи Пи Груп”?

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп” за пране на пари

  Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп” за пране на пари. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия.

  „Освен за злоупотреби с евросредства, Прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп”, и за пране на пари“, посочи той.

  „Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми”, каза Цацаров.

  Разследването започна след сигнал на сайта „Биволъ” и вицепремиера Томислав Дончев. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.

  Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият - тунелът „Железница” на магистрала „Струма”. Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари.

  В понеделник стана ясно, че „Джи Пи Груп” се оттегля и от голяма поръчка в София – тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5. 

  Според позицията на "Джи Пи Груп", фирмата няма запорирани никакви средства, а на свързани с нея компании. ”Джи Пи Груп" обясняват, че са един от най-големите данъкоплатци в последните 15 години и твърдят, че фирмата им е вкарана в "измислени събития". От компанията уверяват, че оказват пълно съдействие на разследващите. 

Оставете коментар