Неделя, 21 Януари 2018
Понеделник, 01 Май 2017 13:00

1 май - шествия, ретро трамвай, концерт, изложба

БСП и синдикатите отбелязват 1 май - Деня на труда с различни инициативи - шествия, концерти, изложби, дискусии.

БСП ще отбележи Международния ден на труда и работническата солидарност - 1 май, с традиционно шествие в столицата под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!".

Социалистите ще се съберат на пл. "Народно събрание" в 10.30 ч. и ще се отправят към Борисовата градина за празника на левия печат.

Ретро трамвай, изложба и конференция

КНСБ организира поредица от събития на 1 май - Ден на труда, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

От 11 часа на площад "Възраждане" ще започне панорамна обиколка на столицата с празничен ретротрамвай. Обиколката е част от кампанията "Нашият обществен транспорт" на Международната федерация на транспортните работници и Съюза на транспортните синдикати в България. Целта е да се популяризират предимствата на обществения транспорт и ползите от него.

От 12.00 часа в клуб "Перото" НДК ще се открие изложба с карикатури за бъдещето на труда на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи" и КНСБ. В нея участват Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Илиян Савков, Иван Кутузов, Ивайло Нинов, Маргарита Янчева, Анатолий Станкулов, Ирен Трендафилов и Цочо Пеев.

От 12.30 часа във Военния клуб ще се състои Национална конференция за заплащането на труда и правата на трудещите се. Тя ще бъде открита от президента на КНСБ Пламен Димитров и в нея ще участват служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, негови колеги - министри от служебния кабинет, представители на ГИТ, НСИ, неправителствени организации и др.

Шествие и концерт

КТ "Подкрепа" организира от 11.00 ч. първомайско шествие от пл. "Света Неделя" по бул. "Витоша" през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2, информираха от синдиката.

Шествието ще приключи с концерт зад музея "Земята и хората", който ще премине под надслов "Рок за труда". На събитието ще участват групите "Синдикатът", "Спринт", "Медикус", "Рок сешън", "Атлас", "Хоризонт".

Инициативата е породена от желанието на КТ "Подкрепа" да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 131 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло, се посочва в съобщението.

Промени в движението

Столичната община въвежда организация на движението заради първомайски митинг-шествие, който ще се състои днес, съобщиха от администрацията.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието, както и на пл. "Народно събрание".

От 09.30 до 11.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Шествието ще се състои от 11.30 ч. по следния маршрут - от пл. "Народно събрание" по бул. "Цар Освободител", Орлов мост до Борисова градина.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Елена Йончева дава на прокуратурата Делян Добрев

  Депутати от БСП внасят сигнал до прокуратурата за фирми, свързани с народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи депутатът от БСП Елена Йончева в парламента.

  "Кум гейт е само на повърхността, само най-видимата част от тази афера. Налице е усвояване на огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг. Днес внасяме в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. Това са група компании, търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери, съдружници, управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участват зетят на Делян Добрев - Даниел Гаргов", обясни Йончева.

  “Настояваме прокуратурата да провери спечелване на обществени поръчки за саниране на блокове по програмата за енергийна ефективност от юни 2017 г.”, обясни депутатът от БСП. Йончева обясни, че обществената поръчка е за 11 блока, явяват се 130 кандидата, 10 от блоковете са спечелени от фирми на зетя на Добрев Гаргов.

  "Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на Делян Добрев в дружества, свързани с офшорни компании. Прилагаме документи, които показват, че роднинските фирми, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в Община Хасково, получават парични средства от офшорни компании на Сейшелските острови и Маршалските острови", отбеляза депутатът.

  Тя поиска прокуратурата да провери още как са обезпечени тези заеми и произхода на средствата.

  От БСП настояват прокуратурата да извърши проверка и за произхода на средства за строителство на завод за палети от фирма "Визьор", която е собственост на родителите на Делян Добрев.

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Адвокатът на Ангел Бончев Андриан Боянов пред BIG5: Клиентът ми ще съди държавата в Страсбург, ако не му върнат парите, които "дари" за откуп на съпругата си

  Две седмици сумата стои по сметка на фондацията и никой държавен орган не е предприел действия по запор на парите. "Наглите" нямат интерес да поръчват биснесмена Петър Христов, ще се опитат отново да бъдат освободени предсрочно от затвора. Нито МВР, нито ДАНС, нито ГДБОП разполагат с достатъчно агенти под прикритие, които при такива тежки престъпления биха били от изключителна полза за разкриването им. По случая с Нови Искър не кметът и приятелите на Росен Ангелов са толкова виновни, колкото наблюдаващият прокурор, който е допуснал 8 години Горският човек да не влезе в затвора, за да излежи присъдата си, каза преде BIG5 защитникът на Ангел Бончев Андриан Боянов. 

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  ГДБОП и Специализираната прокуратура открили 6 кг. злато, дрога и голяма сума в брой в дома на кмета на Семчиново!

  Тази сутрин Пламен Темелков, кмет на септемврийското село Семчиново, област Пазарджик, бе арестуван заедно с още шестима души

Оставете коментар