Четвъртък, 26 Април 2018
Понеделник, 01 Май 2017 13:00

1 май - шествия, ретро трамвай, концерт, изложба

БСП и синдикатите отбелязват 1 май - Деня на труда с различни инициативи - шествия, концерти, изложби, дискусии.

БСП ще отбележи Международния ден на труда и работническата солидарност - 1 май, с традиционно шествие в столицата под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!".

Социалистите ще се съберат на пл. "Народно събрание" в 10.30 ч. и ще се отправят към Борисовата градина за празника на левия печат.

Ретро трамвай, изложба и конференция

КНСБ организира поредица от събития на 1 май - Ден на труда, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

От 11 часа на площад "Възраждане" ще започне панорамна обиколка на столицата с празничен ретротрамвай. Обиколката е част от кампанията "Нашият обществен транспорт" на Международната федерация на транспортните работници и Съюза на транспортните синдикати в България. Целта е да се популяризират предимствата на обществения транспорт и ползите от него.

От 12.00 часа в клуб "Перото" НДК ще се открие изложба с карикатури за бъдещето на труда на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи" и КНСБ. В нея участват Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Илиян Савков, Иван Кутузов, Ивайло Нинов, Маргарита Янчева, Анатолий Станкулов, Ирен Трендафилов и Цочо Пеев.

От 12.30 часа във Военния клуб ще се състои Национална конференция за заплащането на труда и правата на трудещите се. Тя ще бъде открита от президента на КНСБ Пламен Димитров и в нея ще участват служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, негови колеги - министри от служебния кабинет, представители на ГИТ, НСИ, неправителствени организации и др.

Шествие и концерт

КТ "Подкрепа" организира от 11.00 ч. първомайско шествие от пл. "Света Неделя" по бул. "Витоша" през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2, информираха от синдиката.

Шествието ще приключи с концерт зад музея "Земята и хората", който ще премине под надслов "Рок за труда". На събитието ще участват групите "Синдикатът", "Спринт", "Медикус", "Рок сешън", "Атлас", "Хоризонт".

Инициативата е породена от желанието на КТ "Подкрепа" да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 131 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло, се посочва в съобщението.

Промени в движението

Столичната община въвежда организация на движението заради първомайски митинг-шествие, който ще се състои днес, съобщиха от администрацията.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", с изключение на автобусите превозващи участниците в мероприятието, както и на пл. "Народно събрание".

От 09.30 до 11.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Шествието ще се състои от 11.30 ч. по следния маршрут - от пл. "Народно събрание" по бул. "Цар Освободител", Орлов мост до Борисова градина.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Прокуратурата повдигна обвинения срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и нарушения на служебните задължения

  Днес, 30 март 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) обвинителен акт срещу Румен Овчаров за умишлена безстопанственост / чл. 219 ал.4 вр. ал.3 вр.ал.2 от НК/ и за длъжностно престъпление / чл. 282 ал.3 вр. ал.2 от НК/. Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 год. до 18.07.2007 год. в гр.София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие „Мини Бобов дол" ЕАД гр.Бобов дол, въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

  Второто обвинение спрямо Овчаров е затова,че в периода от 31.05.2006 г до 26.02.2007 година в гр.София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие „Мини Бобов дол" ЕАД гр.Бобов дол, при условията на продължавано престъпление, е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава, като случаят е особено тежък. С обвинителния акт се инкриминират действията на Румен Овчаров във връзка с упражняване правата на държавата във въгледобивното предприятие „Мини Бобов дол" ЕАД гр.Бобов дол. В качеството му на министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил запознат с влошените финансови показатели на дружеството, поради което извършил смяна на Съвета на директорите.

  Новоизбраният съвет на директорите предложил три оздравителни плана за дружеството, но и трите били отхвърлени без мотиви от страна на министъра. През пролетта на 2006г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании. Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на „Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на „Ораново“ ЕООД активи, собственост на „Мини Бобов дол“ ЕАД, при условията на пряко договаряне. Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на „Мини Бобов дол“ ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване.

  През този период Овчаров нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава. Спрямо Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание за престъплението по чл. 219, ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от НК лишаване от свобода от една до десет години както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност. За престъплението по чл. 282, ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК законодателят е предвидил наказание лишаване то свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Върховният съд оправда Златко Баретата, прокуратурата не представила убедителни доказателства

  Върховният съд оправда изцяло Златомир Иванов – Златко Баретата по обвинението, че е ръководил престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици.

  Ивайло Борисов – Ториното, сочен за приближен на Иванов, също е оправдан от съда.

  Според Върховния съд прокуратурата не е представила по убедителен начин доказателства за това, че Иванов и още няколко души са били престъпна група.

  Дори опитите на съда да допълни тези съществени пропуски от страна на обвинението не са достатъчни за осъдителни присъди срещу част от обвинените.

  Така само шестима влизат в затвора – част от тях за пет години, други за три, а има и такива с условни присъди.

 • Понеделник, 01 Май 2017 13:00
  Радослав Гайдарски: Прокуратурата изпуска 10 болници, които яко точат пари, шефът на Пирогов е в нокдаун

  Прокуратурата влезе в "Пирогов" и в още 6 болници в страната. Причината за проверките е безстопанственост в управлението, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Директорът на "Пирогов" Асен Балтов съобщи, че има оздравителен план за лечебното заведение. "Той няма какво друго да каже. Както се използва в бокса - той е в нокдаун... притеснен е", бяха думите на бившия министър на здравеопазването Радослав Гайдарски пред BGonAir. Заедно с бившия директор на "Пирогов" Спас Спасков, двамата коментираха извършените проверки върху финансовото състояние на всички 7 болнични заведения, срещу които има образувани досъдебни производства.

  "Освен изброените 7, трябва да влязат още поне 10 други болници, които яко източват НЗОК", категоричен бе Гайдарски. Той разказа, че когато е бил министър бордовете и директорите на 15 болници в страната са били сменени. Така от 159 млн. лева просрочени задължения, в рамките на 3 години дълговете спаднали до 40 млн. "Почти 4 пъти намалихме парите без да се е почувствало нещо откъм лишаване на средства в бюджета", подчерта той.

  Спас Спасков коментира още редицата протести в "Пирогов" и работата в лечебното заведение:

  В момента, в който се направи силен натиск за мощно понижаването на разходите, автоматично идва проблемът с протестите.

  Гостът на Bulgaria ON AIR разясни, че при ограничаването на разходите неминуемо се закачат и заплатите, и най-качествените продукти, с които да се работи, което води до недоволство на персонала и идва въпросът в коя посока да се върви.

Оставете коментар