Вторник, 22 Януари 2019
Четвъртък, 08 Юни 2017 20:55

„ЛУКОЙЛ“ представи своята Екологична програма в България

С нов комплекс за хидрокрекинг в "Нефтохим" е постигната уникална дълбочина на преработката от 90%

Ръководители на ПАО „ЛУКОЙЛ“, сред които вицепрезидентът по Нефтопреработка, нефтохимия и газопреработка г-н Рустем Гималетдинов, се срещнаха днес в Бургас с представители на местната администрация, държавните органи, природозащитни организации, бургаската академична и културна общественост, депутати и журналисти в Експозиционен център „Флора“, за да представят корпоративната програма обменят мнения и идеи за сътрудничество в областта на опазването на околната среда.

Своите програми и проекти в областта на опазването на околната среда представи и Община Бургас. Интегрираният последователен подход в управлението е насочен към подобряване на качеството на живот в града, като планираните мерки обхващат всички секторни политики: енергия, транспорт, градско планиране и инфраструктура.

Българските дружества от Групата „ЛУКОЙЛ“ поддържат високи корпоративни стандарти в областта на екологията, при пълно спазване на изискванията на европейското и българското законодателство. В „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” е постигнато значително намаляване на вредните емисии, с показатели за безопасност и надеждност на оборудването сред най-високите в нефтопреработвателния бранш в ЕС. Реконструирани са всички основни инсталации в рафинерията и са построени 13 нови обекта. С въвеждането в експлоатация на новия комплекс за хидрокрекинг на гудрон е постигната уникална дълбочина на преработката от 90%.

Модернизацията на нефтопреработвателните мощности позволява на пазара да се предлагат горива от ново поколение с по-високи експлоатационни показатели и щадящи околната среда. В края на март тази година „ЛУКОЙЛ“ първи в Русия предложи на пазара горивото ЕКТО-100, което значително подобрява разхода на гориво и намалява вредните емисии. Скоро се очаква ЕКТО-100 да се появи и на европейския пазар.

За справка:

„ЛУКОЙЛ“ е единствената руска нефтена и газова компания, която в продължение на вече почти 10 години инвестира във възобновяема енергетика, като в България и Румъния са реализирани крупни партньорски проекти за соларни и вятърни електроцентрали.

„ЛУКОЙЛ“ е сред първите руски компании, приели своя Политика в областта на промишлената безопасност, охраната на труда и околната среда. Във всички над 40 страни, в които развива своята дейност, компанията е лидер в управлението на околната среда на всеки един етап от промишления цикъл: от добива на нефт до бензиностанциите. Стандартите на ЛУКОЙЛ за спазване на принципа на „нулеви емисии“ при морските проекти са заложени в основата на препоръките на Хелзинкската комисия за страните, осъществяващи дейност на шелфа на Балтийско море.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Юни 2017 20:55
  Няма живи същества в Драговищица край сръбската мина

  Министър Нено Димов обяви, че темата с отровената река в Босилеград ще влезе в разговорите между Белград и Брюксел

 • Четвъртък, 08 Юни 2017 20:55
  Борисов: Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това

  "Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите", каза Манол Генов в декларация от името на ПГ на БСП

 • Четвъртък, 08 Юни 2017 20:55
  Валентин Златев разясни цената на горивата у нас и в Европа

  Шефът на „Лукойл” обясни колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво

   

  „Странно е, че протестите продължават на фона на това, че цените на горивата поевтиняват. Те ще спадат още надолу”. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" по време на семинар в Стара Загора.

  Той подчерта, че според него в протестите има чужда намеса и те не са единствено и само инициирани от хора, недоволни от цените в страната.

  „Аз разбирам, че сред недоволните има и такива, които са с ниски доходи, те също са наши клиенти и ние ги уважаваме и държим на тях. Има обаче и хора, които са там заради подбудители. Тези провокатори са от сивия сектор, а недоволните не знаят за какво протестират. Годишно държавната хазна има загуби от горивата заради сивата икономика в размер на около милиард лева. Когато цените на горивата преди време се вдигаха няколко пъти, никой не протестираше, а сега това е факт, въпреки спада на цените. По-ниските цени, обаче, пак повтарям, не са под въздействие на протестите, а са съобразени със световния пазар, коментира Валентин Златев.

  Колко печелят бензиностанциите?

Оставете коментар