Понеделник, 30 Март 2020

Четвъртък, 21 Септември 2017 10:36

Радев отговори на Борисов: Наистина не върви от океана да раздавам оценки

Съобразявам се с това предложение, но също така мисля, че не е редно, когато лично ме замесват в едно такова развитие на ситуацията, да се прави всичко, когато не съм в България.

От Ню Йорк, където е на срещата на ООН, президентът Румен Радев, отговори на призива на премиера Бойко Борисов, че за самолетите трябва да си говорят лично, а не през медиите и ще го направят като се върне.

Румен Радев, президент на Република България заяви пред медиите следното:

"Аз ще уважа мнението на премиера Борисов. Наистина не върви от океана, от толкова далече да раздавам оценки и да правя предложения. Съобразявам се с това предложение, но също така мисля, че не е редно, когато лично ме замесват в едно такова развитие на ситуацията, да се прави всичко, когато не съм в България.

В своята реч пред общото събрание на ООН българският президент Румен Радев призова за действие в период, в който светът е изправен пред невиждани предизвикателства.

Радев говори за световните конфликти, като изтъкна нуждата от цялостен подход на ООН.

Той посочи, че страната ни подкрепя стратегията дипломация за мир.

Президентът коментира и ситуацията в Източна Украйна, като повтори позицията на България за бързо и пълно прилагане на споразуменията от Минск, които по думите му, нямат алтернатива.

Президентът изложи и позицията на България по въпроса за ядрените оръжия като изтъкна ангажиментите на страната ни към Споразумението за неразпространения на ядрените оръжия.

По въпроса за Сирия държавният глава заяви, че политически диалог под ръководството на ООН е единственият възможен начин за подобряване на ситуацията в Сирия.

Румен Радев спомена и историческо значимото споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г., като каза, че прилагането му е от изключителна важност за регионалната и глобалната сигурност, съобщава БНР.

Президентът заяви, че страната ни прилага балансиран подход спрямо миграцията, който включва спазване на международните хуманитарни норми и ефективното опазване на границите.

Оставете коментар