Петък, 21 Септември 2018
Сряда, 11 Октомври 2017 12:27

Няма да разследват Йончева за издаване на държавна тайна

Информацията за оградата на границата, обявена от Елена Йончева, не е класифицирана

Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна.

През юни прокуратурата бе сезирана от вицепремиера по икономическата и демографската политика с твърдението, че на 02.06.2017 г., по време на участие в предаване на bTV, депутатката от БСП разпространява информация и снимки за оградата на българо-турската граница.

Според него така тя неправомерно е изнесла факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на мигрантския поток.

В сигнала си Симеонов посочва още, че на 07.06.2017 г., при участие в Нова телевизия, Йончева е поставила акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от оградата в Хасковска област е едноредова. Вицепремиерът определя това като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на бежанския натист в района.

От прокуратурата уточниха, че са възложила на ДАНС проверка нарушени ли са разпоредбите на законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната.

Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД “Гранична полиция“, МС, ДКСИ и др.

След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Информацията, разпространена от нея, е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017 г. заседание на НС.

В съобщението се допълва, че информацията за оградата и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация. Не е държавна тайна проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично съоръжение от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница, уточниха от прокуратурата.

Оставете коментар