Събота, 21 Април 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24

Жельо Бойчев: Истанбулската конвенция не стъпва на християнски ценности

„Не виждам възможност за еднополови бракове, които да произтичат от подписване на Итансбулската конвенция, защото покрай този дебат всички политически сили изразиха горе-долу с единодушие, че за подобно законодателство не може да се говори в близко бъдеще. Необходим е сериозен дебат. Имам съмнения лично аз в някои текстове, трябва да бъдат включени и религиозните общности. Не мисля, че в България има масово неравнопоставеност на половете, но има засегнати някои традиционни религиозни моменти“. Това заяви пред БНТ депутат от гражданската квота на ГЕРБ Тома Биков.

„Искаме въобще да се оттегли тази конвенция, защото механизмът, който предлага правителството, е възприет от Полша и там се вижда, че не дава резултат. Тази декларация не се приема, конвенцията си действа с всички разпоредби в нея. Възразихме срещу начина, по който е направена тази конвенция без дебат у нас. В левицата сме съпричастни към всички проблеми, свързани с насилието над жени и партията на европейските социалисти е защитавала правата на жените. Тук няма проблем с тези разпоредби в конвенцията. Там се прокрадват неща, които считаме, че се разминават с интересите на българското общество и не стъпват на традицията, на християнските ценности, които сме призвани да защитаваме. Става дума за опита да се въведе тази социална роля на пола. Не е редно българското общество да не участва в дебата по тази конвенция“, каза на свой ред народният представител от БСП Жельо Бойчев.

„Имаме близка позиция с БСП по въпроса с Истанбулската конвенция, понеже виждаме проблем в нея. Важно е да кажем, че проблемът не е в по-голямата част на конвенцията, който е свързан с насилието на жени и срещу домашното насилие, с което има обществен консенсус в България, а има проблем с онези определения за пол и произтичащите задължения на всяка от страните по тази конвенция в областта на образованието и ред други сфери, което се разминава както с конституционното определение, така и с ред законодателни и традиционни и нормативни разбирания за пола като естествена характеристика на мъжа и жената. Това е нещо, което сериозно да се дебатира, понеже с ратифицирането на този текст ще признаем т.нар. трети пол, с което отваряме вратата за признаване на еднополовите бракове. Трябва да се дебатира без гняв и пристрастия и да си отговорим готово ли е българското общество да приеме такива стъпки или не“, коментира Милен Михов от „Обединените патриоти“.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Жельо Бойчев поиска по-дълъг срок за комисията "ЧЕЗ" в парламента

  "Най-вероятно ще поискаме удължение на работата на Комисията". Това каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев на представянето на резултатите от работата до момента. Попитан какво удължение на работата на Комисията ще бъде поискано, той коментира: „Не виждам основание за удължаване на работа с повече от месец“. „Изпратихме писмо и до ЧЕЗ в Чехия, в което молим да ни информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалните купувачи“, посочи Жельо Бойчев. „Десетки са въпросите ни, част от които са изпратени на база на получената вече информация или за да я допълнят“, обясни председателят на Комисията. „Очакваме отговор на редица важни въпроси от институциите“, каза още той.

  Временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП, за срок от 1 месец. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите. На третото й заседание стана ясен обратът по казуса- държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, след като първоначално правителството заяви готовност държавата да се включи. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно. Премиерът Бойко Борисов не присъства на заседанието, както настояха от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Комисията "ЧЕЗ" поиска изслушване на Борисов по сделката с Гинка Върбакова

  Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен за изслушване заради сделката за българските активи на ЧЕЗ на следващото заседание на временната анкетна комисия в парламента. Това съобщи председателят й Жельо Бойчев. Той допълни, че все още няма яснота около възможностите на „Инерком“ а платят сделката.

  Шефовете на ДАР и ДАНС Драгомир Димитров и Димитър Георгиев не присъстваха на заседанието на временната комисия. Те изпратиха заместниците си. Причината бе, че в Министерския съвет и в президентството се провеждат срещи на шефовете на българското разузнаване (ДАР) и контраразузнаване (ДАНС) с представители на партньорски служби.

  Гости на комисията бяха Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и неговите колеги Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата, както и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР.

  Като първа точка на закритото заседание бе предвидено Министерството на финансите да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ, а.с. Чешка република и Република България.

  Жельо Бойчев обясни преди заседанието, че е постъпило писмо от Министерството на финансите в секретното деловодство с информация, която им е представена от Иван Кондов – директор на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите.

  Като втора точка Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ са представили информация за резултати от извършени проверки относно лицата страни по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, както и проверка на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката. Един от големите въпроси, който стои пред нашата Комисия, е да установи произхода на средствата, с които ще бъде финансирана евентуалното закупуване на активите на ЧЕЗ, заяви Бойчев.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Жельо Бойчев: Отново ще викаме Гинка в парламента, сделката с ЧЕЗ е изключително сложна

  „Има интересни клаузи в договора между Софийската митрополия и „Инерком” – сградите се отдават за 10 години, след което автоматично наемът се продължава за още четири пъти по толкова – общо 50 години. Ако след това няма претенция, договорът става безсрочен”, разкри Жельо Бойчев, който е председател на парламентарната комисия за сделката за ЧЕЗ.

  По думите му договорът между фирмата на Гинка Върбакова и митрополията е само предварителен и не е подписан от настоящия патриарх Неофит. Той добави, че въпроси трябва да се задават най-добре на двете страни по договора.

  Относно сделката между „Инерков” и ЧЕЗ, Бойчев коментира, че тя е изключително сложна и няма как лесно да бъде финализирана. „Нашият стремеж ще бъде да получим пълната информация, да бъдем полезни на българските граждани”, коментира още Бойчев по повод работата на комисията. Той уточни, че вече има постъпило предложение от двата синдиката за повторно изслушване на Гинка Върбакова и тя ще бъде поканена отново в Народното събрание.

   

Оставете коментар