Сряда, 24 Януари 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24

Жельо Бойчев: Истанбулската конвенция не стъпва на християнски ценности

„Не виждам възможност за еднополови бракове, които да произтичат от подписване на Итансбулската конвенция, защото покрай този дебат всички политически сили изразиха горе-долу с единодушие, че за подобно законодателство не може да се говори в близко бъдеще. Необходим е сериозен дебат. Имам съмнения лично аз в някои текстове, трябва да бъдат включени и религиозните общности. Не мисля, че в България има масово неравнопоставеност на половете, но има засегнати някои традиционни религиозни моменти“. Това заяви пред БНТ депутат от гражданската квота на ГЕРБ Тома Биков.

„Искаме въобще да се оттегли тази конвенция, защото механизмът, който предлага правителството, е възприет от Полша и там се вижда, че не дава резултат. Тази декларация не се приема, конвенцията си действа с всички разпоредби в нея. Възразихме срещу начина, по който е направена тази конвенция без дебат у нас. В левицата сме съпричастни към всички проблеми, свързани с насилието над жени и партията на европейските социалисти е защитавала правата на жените. Тук няма проблем с тези разпоредби в конвенцията. Там се прокрадват неща, които считаме, че се разминават с интересите на българското общество и не стъпват на традицията, на християнските ценности, които сме призвани да защитаваме. Става дума за опита да се въведе тази социална роля на пола. Не е редно българското общество да не участва в дебата по тази конвенция“, каза на свой ред народният представител от БСП Жельо Бойчев.

„Имаме близка позиция с БСП по въпроса с Истанбулската конвенция, понеже виждаме проблем в нея. Важно е да кажем, че проблемът не е в по-голямата част на конвенцията, който е свързан с насилието на жени и срещу домашното насилие, с което има обществен консенсус в България, а има проблем с онези определения за пол и произтичащите задължения на всяка от страните по тази конвенция в областта на образованието и ред други сфери, което се разминава както с конституционното определение, така и с ред законодателни и традиционни и нормативни разбирания за пола като естествена характеристика на мъжа и жената. Това е нещо, което сериозно да се дебатира, понеже с ратифицирането на този текст ще признаем т.нар. трети пол, с което отваряме вратата за признаване на еднополовите бракове. Трябва да се дебатира без гняв и пристрастия и да си отговорим готово ли е българското общество да приеме такива стъпки или не“, коментира Милен Михов от „Обединените патриоти“.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Жельо Бойчев: Корупцията е сред основните проблеми, които ни спират към Шенген

  "Очакваме откровен разговор за състоянието на страната. Няма съмнение, че корупцията е голям проблем за страната, който води до бедност и престъпност. Заради тези корупционни практики България се лишава от добрата си перспектива. Корупцията е и проблемът, който ни спира към присъединяването към Шенгенското пространство”, заяви пред Нова ТВ депутатът от БСП Жельо Бойчев по повод влизането на вота на недоверие, внесен от социалистите, в пленарната зала. 

  "Аз днес не очаквам особено качествен дебат. Видно е и от мотивите за вота. Те бяха доста тайнствени до онзи ден. За тях се говори от ноември и се търси подкрепа още от преди това. В един момент обаче се оказа, че БСП се оказа сама. Мотивите са комична компилация от социологически изследвания, вестникарски изрезки и разни мисли на разни хора от така наречения елит на БСП”, заяви от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тези дни БСП разпространи копие от доклада на ДАНС за информационната акцизна система на Агенция „Митници”. Според документа, разпространен от опозицията, той е разсекретен и показва, че системата е била технически уязвима. „Кьорфишек се оказа, че има скандален доклад на ДАНС. Нямаме притеснения по отношение работата на която и да е институция. През 2016 г. е направен доклад с констатации, които Финансовото министерство е отстранило поетапно. Има само една констатация, която е в процес на отстраняване заради технически усложнения. Законът за акцизите стана факт през 2007 г. До 2010-а, докато правителството на ГЕРБ не разработи тази система, тя не функционираше”, заяви Атанасова.

  По думите на Жельо Бойчев обаче не става въпрос за технически проблеми, защото „контрабандата не е технически проблем”.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Славчо Велков: ГЕРБ да внимава, да не ги клъвне смокът

  Народните представители приеха предложението на ГЕРБ до 31 март виcепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление. Депуrатите възпожиха на Томислав Дончев и да внесе в Народното събрание Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет. Предпожението на ПГ на "БСП за България" да се създаде комисия, която да направи прегпед на средствата за епекТронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цяпостен анализ на причините за масовото разхищение на средства. Депутатьт от ГЕРБ Апександър Ненков заяви: "Един от най-галемите проблеми на електронното управление са самите администрации". "Ние като законодатепи, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрауии да направят крачка напред". От трибуната се изказа и Тома Биков, според когото може да ни удари тока, ако прибързаме със закона. Депутатът от БСП Славчо Велков отговори и заяви, че не е хубаво да се плаши с ток, защото високото напрежение убив. В края на изказването си той заяви: "Внимавайте. Този, който плаши с тока, да внимава да не го клъвне смокът". 

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Жельо Бойчев: България е в блатото на корупцията

  Основен акцент на искания вот на недоверие е начинът, по който се изразходват публичните средства. Няма как да не поставим проблемите на хората. Това каза депутатът от БСП Жельо Бойчев по БТВ.

  "Емблематичен пример е санирането. Индикативните цени се променяха два пъти. Нима не е показвано качеството на пътното строителство. Замислям се дали България не е едно блато. Само че блато на корупция. Не е нужно да убеждаваме българските граждани.

  За „Суджукгейт" има цитирани изказвания за оказван натиск за хората, които са си позволили да извадят случая на светло. В здравеопазването има ли корупция?! Мотивите са политическите изводи за секторите, които са пленени от корупция. Правителството в сферата на здравеопазването обслужва големите фармацевтични компании и интереси. Има срив на чуждестранните инвестиции. Това е много показателно. Защо, след като сме изпълнили всички условия, не сме в Шенген? Заради корупция не сме в Шенген", обясни той.

  Тома Биков от ГЕРБ се опита да се защити: Мотивите са като статия във вестник. Не се цитират агенциите на проучванията. Няма конкретика. Те казват всички обществени поръчки. За мен темите са вот на недоверие и корупцията. Търсили са някакви мотиви, за да има вот. Посочили са Суджукгейт. Това разкритие ние си го направихме. Човекът подаде оставка като депутат. Опитвахме се да запушим едни дупки за иновативните лекарства. И след три годни ще има проблеми с корупцията. Ние действаме системно в това отношение.

Оставете коментар