Неделя, 21 Октомври 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24

Жельо Бойчев: Истанбулската конвенция не стъпва на християнски ценности

„Не виждам възможност за еднополови бракове, които да произтичат от подписване на Итансбулската конвенция, защото покрай този дебат всички политически сили изразиха горе-долу с единодушие, че за подобно законодателство не може да се говори в близко бъдеще. Необходим е сериозен дебат. Имам съмнения лично аз в някои текстове, трябва да бъдат включени и религиозните общности. Не мисля, че в България има масово неравнопоставеност на половете, но има засегнати някои традиционни религиозни моменти“. Това заяви пред БНТ депутат от гражданската квота на ГЕРБ Тома Биков.

„Искаме въобще да се оттегли тази конвенция, защото механизмът, който предлага правителството, е възприет от Полша и там се вижда, че не дава резултат. Тази декларация не се приема, конвенцията си действа с всички разпоредби в нея. Възразихме срещу начина, по който е направена тази конвенция без дебат у нас. В левицата сме съпричастни към всички проблеми, свързани с насилието над жени и партията на европейските социалисти е защитавала правата на жените. Тук няма проблем с тези разпоредби в конвенцията. Там се прокрадват неща, които считаме, че се разминават с интересите на българското общество и не стъпват на традицията, на християнските ценности, които сме призвани да защитаваме. Става дума за опита да се въведе тази социална роля на пола. Не е редно българското общество да не участва в дебата по тази конвенция“, каза на свой ред народният представител от БСП Жельо Бойчев.

„Имаме близка позиция с БСП по въпроса с Истанбулската конвенция, понеже виждаме проблем в нея. Важно е да кажем, че проблемът не е в по-голямата част на конвенцията, който е свързан с насилието на жени и срещу домашното насилие, с което има обществен консенсус в България, а има проблем с онези определения за пол и произтичащите задължения на всяка от страните по тази конвенция в областта на образованието и ред други сфери, което се разминава както с конституционното определение, така и с ред законодателни и традиционни и нормативни разбирания за пола като естествена характеристика на мъжа и жената. Това е нещо, което сериозно да се дебатира, понеже с ратифицирането на този текст ще признаем т.нар. трети пол, с което отваряме вратата за признаване на еднополовите бракове. Трябва да се дебатира без гняв и пристрастия и да си отговорим готово ли е българското общество да приеме такива стъпки или не“, коментира Милен Михов от „Обединените патриоти“.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  БСП внесе 200 000 подписа срещу сделката между Гинка и ЧЕЗ

  Депутати на БСП, водени от Жельо Бойчев, внесоха 200 хил. подписа в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те искат разтрогване на сделката за продажбата на ЧЕЗ на дружеството "Инерком". Подписката бе внесена и с помощта на 20-ина представители на младежката организация на Левицата.

  Подписите са събрани са за около 2 месеца в цяла България. От БСП искат КЕВР да влезе в новите си правомощия и по чл. 21 и сделката да бъде прекратена.

  "Не мисля, че някой може да ограничи конституционните права на българските граждани да се подписват под която и да е подписка". Така Жельо Бойчев, който бе председател на временната комисия за ЧЕЗ в парламента, отговори на нападките на ГЕРБ за това, че подписите не са събирани сред клиенти на ЧЕЗ, а и в други области на страната. Подписката на БСП за ЧЕЗ е национална, заяви Бойчев.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Жельо Бойчев вика БНБ в парламента за сделката на Гинка с ЧЕЗ

  Депутатът от БСП Жельо Бойчев не е доволен от работата на временната парламентарна комисия за сделката между "Инерком" и ЧЕЗ. Именно той беше председател. По думите му, тя не е показала в крайна сметка има ли пари Гинка Върбакова пари и коя банка ще ѝ ги даде, за да управлява тока на половината ни икономика. Социалистът се закани пред БТВ, че следващият ход е изслушване на Нългарската народна банка. Депутатът иска да се даде отче на народните представители до къде е стигнала сделката и как ще намери над 1 млрд. лева новата бизнесменка от Пазарджик. Бойчев призна, че лично е обиден като депутат, който представлява интересите на хората, че не знае какво се случва с тока им и всичко се прави на тъмно. Той припомни, че вероятно чешките политици имат вероятно повече информация, отколкото нашите. 

  "Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса - кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България. Приехме доклад за дейността на временната комисия, който прави анализ на извършените приватизационни сделки със съответните констатации към тях и събира информация относно сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България”. каза по-рано днес Бойчев пред журналисти. Той добави, че комисията предлага на Министерски съвет да извърши цялостен анализ на изпълнението на целите, заложени в стратегията за приватизация на ЕРП. „Възлагаме да се направи преглед на постановление 181, в което са включени обектите от национална сигурност. Възлагаме на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка. Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката”, обясни народният представител. Той заяви, че смисълът на тази информация е да разсее съмненията около сделката с ЧЕЗ и по какъв начин български банки са свързани с финансирането й. „Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът”, категоричен бе Бойчев. Той заяви още, че не приема, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица. "Комисията иска преглед на тяхната дейност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, за да се окаже, че когато е необходима такъв тип информация, не можем да я получим”, категоричен бе Жельо Бойчев.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 09:24
  Жельо Бойчев поиска по-дълъг срок за комисията "ЧЕЗ" в парламента

  "Най-вероятно ще поискаме удължение на работата на Комисията". Това каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев на представянето на резултатите от работата до момента. Попитан какво удължение на работата на Комисията ще бъде поискано, той коментира: „Не виждам основание за удължаване на работа с повече от месец“. „Изпратихме писмо и до ЧЕЗ в Чехия, в което молим да ни информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалните купувачи“, посочи Жельо Бойчев. „Десетки са въпросите ни, част от които са изпратени на база на получената вече информация или за да я допълнят“, обясни председателят на Комисията. „Очакваме отговор на редица важни въпроси от институциите“, каза още той.

  Временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП, за срок от 1 месец. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите. На третото й заседание стана ясен обратът по казуса- държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, след като първоначално правителството заяви готовност държавата да се включи. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно. Премиерът Бойко Борисов не присъства на заседанието, както настояха от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“.

Оставете коментар