Сряда, 21 Март 2018
Четвъртък, 11 Януари 2018 17:08

Журналист ще съди Лиляна Павлова за клевета, обвинила го, че разпространява фалшиви новини

Български журналист Георги Готев, който работи от Белгия се закани да съди министър Лиляна Павлова за клевета. Той съобщи, че обмисля да я изправи пред белгийския съд заради това, че пред група чуждестранни журналисти днес тя обвинила неговия новинарски сайт BulgarianPresidency.eu в разпространение на фалшиви новини и език на омарзата.

"След консултация с юристи мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клевета. Аз съм също белгийски гражданин, моят сайт оперира от Белгия и смятам нейните твърдения за увреждащи моята работа", обяви журналистът, който от години пише и за популярния сайт с новини от Брюксел Euractiv.

Тази сутрин министърът по европредседателството Лиляна Павлова се срещна с 56 чуждестранни репортери. На въпрос на финландския журналист Пека Миканен за сайта на Готев, тя отговорила, че дори не ѝ се говори за това, защото медията разпространява фалшиви новини, използва език на омразата, а авторът му "работи срещу страната си". Въпросът на репортера засягал темата с незавидната позиция на България в международните класации за свободата на словото.

Като инициатор на сайта мога да кажа, че основният ми мотив да го създам бе лошата ситуация със свободата на словото, посочва в свое писмо журналистът Георги Готев. Той коментира, че не работи срещу държавата си, а предоставя услуга в неин интерес, пишейки свободно и независимо за председателството. "Смятам това за мой дълг като журналист и гражданин", казва Готев.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 17:08
  Кръгът Ковачки дължи 232 млн., а ни съдят за 2,6 млрд.

  232 млн. лв. дължат на хазната, т.е. на всички нас, и на работниците дружествата от кръга на олигарха Христо Ковачки, чиято обща задлъжнялост се оценява на 1,122 млрд. лв, пише в доклад на световната организация Грийнпийс. Други 1,3 млрд. евро или близо 2,6 млрд.лв. неправомерна държавна помощ само през 2016-2017 г. са получили от нашето правителство близки до негов и на други енергофараони фирми, за което срещу България е заведен иск в Европейската комисия, изчислява още специален доклад на световната екоорганизация Гринпийс, цитиран от Медиапул.
  Неговата бизнес схема, предимно от офшорни дружества, е наречена в документа „въглищна империя”, която „унищожава хиляди човешки съдби и замърсява тежко околната среда”

  В доклада се казва още: „Като отрича очевидната си съпричастност, Ковачки фокусира върху себе си общественото внимание. В известен смисъл неговите твърдения са верни – надали той е крайният собственик на този бизнес. По-скоро е негов представител, гръмоотвод за медийния интерес. Сложната бизнес структура от мини за въглища и електроцентрали не би могла да се осъществи без протекцията на ключови фигури в институциите”. Ковачки е определен като „връх на огромен айсберг”.
  Цитиран е доклад на посолството на САЩ в София, като според американската държава: „Източникът на богатството на Ковачки е мистерия”. Цитиран е и доклад на Калифорнийския университет, според който от 23-ма проучени български олигарси, само този няма открити „документирани връзки” с Държавна сигурност.

  Изброени са 16 приватизационни сделки, формирали „въглищната империя”, в резултат на които тя е получила от държавата на старта си 357 млн.лв. налични плюс 75 млн. в непарични инструменти. А дълготрайните материални активи са оценени на 620 млн.лв. Цитиран е пример с мини Бобовдол, придобити за 1 лв. и препродадени за 35 млн. лв. на офшорка от Британските Вирджински острови. В края на 2016 г. според доклада само тази мина дължи 43 млн.лв. данъци и 50 млн.лв. осигуровки, както и 80 млн.лв. търговски задължения към други фирми. Описан е пример и с още 1 компания от Кръга – пенсионния фонд Топлина, който заобикаля закона, за да инвестира в други дружества от схемата. За да стигне до изводите, докладът е анализирал отчетите на 19 дружества от групата, които за 10 години са направили 7,21 млрд.лв.оборот, но не само нямат печалба, а фиксират официална загуба от 360 млн.лв. и 114 млн.лв. данъчни задължения. 109 млн. са задълженията към персонала. За десетте години след приватизацията пасивите им са скочили с 40%!

  Според доклада най-шокиращо е, че държавата не просто не взема мерки срещу това, а напротив – помага на схемата, като за пример се дава специалната изкупна цена на тока от топлофикациите, гарантирана от КЕВР. Тя е наречена „зле прикрита държавна помощ”.
  Авторите на изследването изрично посочват, че не са анализирали фирми извън сектора с участие на Кръга Ковачки – банки и застрахователни компании, както и политическия проект ЛИДЕР, който само е споменат в цитатите по Медиапул.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 17:08
  Съдът закри спонсори на Местан след иск на Цацаров

  С решение от 13 март Пловдивски окръжен съд уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 20 октомври 2017 г. главният прокурор внесе в Окръжен съд – Пловдив искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

  Според главния прокурор дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал.1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България. Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13 март 2018 г.

 • Четвъртък, 11 Януари 2018 17:08
  Гинка с кашмир от МОЛ-а, Лиляна с менте "Шанел", Беновска с "Шервино" на бартер, а Михнева с чанта "Фенди" от щерка си в Швейцария

  NBOX.BG представя кратък инфо-моден обзор на 4 популярни български дами

  "Облечи се неправилно и ще запомнят дрехата. Облечи се безупречно и ще запомнят теб". Думите са на Коко Шанел и са актуални към днешния ден у нас. 

  Поредното обсъждане на облеклото на вицепрезидента Илиана Йотова и на съпругата на президента Десислава Радева, отново върна на фокус, вкуса и изборите на родните дами в политиката и журналистиката.

  След като за Радева и Йотова вече бе изписано достатъчно, NBOX.BG реши да хвърли един поглед и върху аутфитите на няколко други публични дами.

  Първата дама е неизменна част от политическата ни реалност през последните 10-тина години. Става дума за министър Лиляна Павлова. Другите две пък са популярни родни журналистки, а последната е скандалната Гинка от Пазарджик - все още само кандидат купувач на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ. 

  Лиляна Павлова отдавна се превърна в тема за медиите покрай странните си цветови ансамбълчета, с които министърката обича да се появя по официални събития и в парламента. Името й обаче се превърна в емблема на неуспяла фешън икона, едва след скандала около нейната фамозна чанта й космическата й цена.
   
  Лиляна Павлова в зелен екип в парламента
   
  Преди време ПР-ката на Корнелия Нинова Бояна Бозаджиева написа статус в социалната мрежа, с който похвали стила на Павлова, но акцентира на икономическата пропаст, която съществува в България. 

  Нека припомним какво точно написа на страницата си във фейсбук Бозаджиева:

  "С ръка на сърцето - ценя високо вкуса на Лиляна Павлова за чанти. На снимките е с вечната класика на Chanel ? (около 5000 €) и Prada ❤️️ (около 3700€), но липсва шарматният й Dior, чиято стойност доближава Smart-a, който карам..."

  Павлова с чантата Prada

  За да се измъкне от зараждащия се крупен скандал Павлова, пък едва ли не призна, че чантите й са менте.

  Тя заяви следното: "Не мога да си позволя чанти по 10 хиляди лева, а и ако можех, не бих. Не е редно. По принцип тези чанти не струват и толкова. Това беше част от т.нар. фалшиви новини, жълта, пошла, грозна пропагандна машина. Целта беше пълното ми омаскаряване и дискредитиране, а чрез мен и двата успешни мандата на ГЕРБ с всичко, което сме постигнали. Искам да благодаря лично на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов, защото те бяха хората, които ме подкрепиха".

  Лиляна Павлова с чантата и шефа
   
  С тези си думи реално евроминистърката ни призна, че чантите й са менте. Павлова обаче не крие, че обожава скъпи вещи, като определено най-много харесва чанти с марка " Шанел" и "Диор". Признанието й, че те са фалшиви обаче не реши проблема й, особено предвид факта, че Павлова е министър. Веднага възникна въпросът, как министърката преминава европейски граници, например. Ако в Швейцария да кажем те хванат на митницата с "чанта- менте" - глобата е 6000 франка, конфискация и отбелязване в граничните власти, че си нарушител. Забраната важи когато преминаваш и през ВИП-а.
   
  Министър Лиляна Павлова на мотор
   
  До този момент обаче ние не знаем, дали Лиляна Павлова е била глобявана заради ментета, които ползва. Ако не е, то това значи, че е излъгала, че чантите й са фалшиви. От тук пък логично идва и другия въпрос, а скъпите очила на министърката също ли са менте?
   
  Друга фамозна дама подвизаваща се в ТВ ефира е Илияна Беновска. Водещата на политическо предаване по Канал 3, също често втрещява зрителите с еклектични екипи и скъпи марки.
   
  Беновска в розово
   
  Беновска си пада преди всичко по ултра скъпата марка "Ермано Шервино". Нейните очила и обувки също маркови. Само чантата й е може би малко по-евтина, но това е защото тя не се вижда в ефир. 
   
  "Ермано Шервино" освен много скъпа е и доста известна марка, основана през 2000 година.
   
  Илиана Беновска в тих журналистически флирт с лидера на ПЕС Сергей Станишев
   
  Беновска може би предпочита тази марка, защото тя е любима на почти всички жени близки до премиера Бойко Борисов. Нека припомним, че в записите между Румяна Ченалова и Владимира Янева, стана ясно, че неизвестна любимка на Борисов, която от години живее в чужбина, носи единствено и само "Ермано Шервино".
   
  Илиана Беновска с премиера Бойко Борисов
   
  При Беновска обаче няма финансово-морална драма, тъй като дрехите й са на бартер.
   
  Друга известна от ТВ ефира дама, която също си пада по-скъпите вещи е журналистката Маргарита Михнева.
   
   
   Маргарита Михнева с чантата си "Фенди" в европарламента в Брюксел
   
  Михнева носи очила "Шанел" и чанта "Фенди". И двата модни атрибута са оригинал, като телевизионната емблема твърди, че те са подарък от нейната дъщеря, която от години работи на престижна позиция в института "Льо Розе" в Швейцария. Иначе би било странно, как журналистка с 200 лева пенсия би могла да си позволи толкова баровски вещи.
   
  Очилата "Шанел" на Маргарита Михнева
   
  Последна, в краткия ни моден обзор, е добилата скандална известност Гинка от ЧЕЗ.
   
  На единствената си публична изява до момента, Гинка Върбакова цъфна пред медиите в кашмиреното палто в светло син цвят. Проверка на NBOX.BG показа, че то е купено от магазин Marella, най-вероятно от този в МОЛ "Сердика".
   
  Гинка Върбакова в парламента
   
  Marella е част от групата на марката Max Mara, а тя от своя страна, минава за една от най-скъпите марки за кашмирени палта.
   
  Магазин Marella в МОЛ "Сердика"
   
  В България този бранд може да се купи само от моловете. Когато премине сезонът дрехите се обезценяват с 50 % и се предлагат масово в този тип магазини. По време на новогодишните намаления например, палтото на Гинка от ЧЕЗ се предлагаше с отстъпка за 800 лв. при първоначална цена от 1600 лева.
   
  Гинка със синьото си кашмирено палто от Marella
   
  Тази марка не дава дрехи под наем или на бартер, както например Десислава Радева бе взела под наем рокля в същия бебешко син цвят за посещението на Макрон у нас.
   
  NBOX.BG

Оставете коментар