Събота, 20 Януари 2018
Петък, 12 Януари 2018 13:35

Елена Йончева дава на прокуратурата Делян Добрев

Депутати от БСП внасят сигнал до прокуратурата за фирми, свързани с народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи депутатът от БСП Елена Йончева в парламента.

"Кум гейт е само на повърхността, само най-видимата част от тази афера. Налице е усвояване на огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг. Днес внасяме в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. Това са група компании, търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери, съдружници, управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участват зетят на Делян Добрев - Даниел Гаргов", обясни Йончева.

“Настояваме прокуратурата да провери спечелване на обществени поръчки за саниране на блокове по програмата за енергийна ефективност от юни 2017 г.”, обясни депутатът от БСП. Йончева обясни, че обществената поръчка е за 11 блока, явяват се 130 кандидата, 10 от блоковете са спечелени от фирми на зетя на Добрев Гаргов.

"Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на Делян Добрев в дружества, свързани с офшорни компании. Прилагаме документи, които показват, че роднинските фирми, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в Община Хасково, получават парични средства от офшорни компании на Сейшелските острови и Маршалските острови", отбеляза депутатът.

Тя поиска прокуратурата да провери още как са обезпечени тези заеми и произхода на средствата.

От БСП настояват прокуратурата да извърши проверка и за произхода на средства за строителство на завод за палети от фирма "Визьор", която е собственост на родителите на Делян Добрев.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Януари 2018 13:35
  Панаир в ефир: Йончева и Добрев вдигнаха във въздуха именика Хекимян

  Елена Йончева и Делян Добрев си спретнаха сутрешен спаринг за схемата "Кумгейт". В един момент именикът Антон Хекимян се видя в чудо, а гостите му говореха едновременно без да се изслушват и да се разбира какво казват.

  „Нямам никакво отношение към Делян Добрев. Говорим за една схема в Хасково, в която участват роднини. Това не е мой проблем, а на всички“. Това заяви пред БТВ Елена Йончева в отговор на Добрев за „Кумгейт“.

  „Ако Делян Добрве знае също за схеми в Хасково, е длъжен да ги оповести също, но аз не изпълнявам поръчки на бизнесмени. Той се опитва да профанизира и да измести темата. Материалите около 50-е милиона лева от общински поръчки са дадени в прокуратуратурата. Ако Делян Добрев има информация, че работя за чужди служби, е длъжен да осведоми българските, които го разследват и са на подчинение на премиера Бойко Борисов. Ако Добрев не внесе конкретни данни за това, че работя за служби, трябва да внесе сигнал в институциите, защото в противен случай прикрива информация и застрашава националната сигурност“, каза още Йончева.

  „Данните, които имам, няма нищо общо с неговата личност и с неговата работа, а със схемите, зад които не знам дали той стои, или други хора. По време на предизборната кампания не съм била в сгради на Цветан Василев в Харманли“, категорична е народната представителка от БСП. „Познавам се с Цветан Василев от „Банкер на годината“ 2013. Предполагам, че и Делян Добрев го познава. Не съм имала по-сериозни контакти с него. Не съм използвала кола на Област Хасково, за да снимам оградата, а само своя собствен автомобил“, заяви Елена Йончева и определи като абсурдни твърденията на Антон Тодоров, че произхожда от комунистическо семейство. В студиото беше включен Делян Добрев. Тогава започна и панаирът. Бившият иикономически министър не остана доволен от отговорите на Елена Йончева. Опитна журналистка обаче използва, че е в студиото и успя да реагира и да надговори опонента си. Антон Хекимян в един момент се видя в чудо и едва успя да успокои страстите. Добрев на свой ред отново повтори, че Йончева е била приятелка на бившия премиер Сергей Станишев и по това време е взела 700 000 лева за филм. Тя не отрече, но заяви, че ставало въпрос за пари, които са от частни спонсори.

 • Петък, 12 Януари 2018 13:35
  Затрупаха с цветя и подаръци Корнелия Нинова за ЧРД (Снимки)

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше буквално затрупана от пожелания, цветя и подаръци за днешния си рожден ден. Рожденичката сама се похвали в социалната мрежа и пусна снимки с приятели и съпартийци, които бяха сред първите, които днес уважиха празика ѝ. "Благодаря за хилядите пожелания, за прекрасните цветя и любовта, която ми давате, по случай 49-я рожден ден. Бъдете и вие здрави, уважавани и обичани", написа Корнелия Нинова във Фейсбука си. В профила си тя пусна сники с любими колеги, сред които Елена Йончева, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Атанас Зафифоров. Корнелия Нинова е родена през 1969 г. в село Крушовица, област Враца, дипломира се в юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". От септември 2005 г. до март 2007 г. е зам.-министър на икономиката и енергетиката. От декември 2005 г. е председател на Управителния съвет на "Булгартабак Холдинг" АД. На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков. През 1995 година работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995–1996 г е юрисконсулт на Столичната община. От 1996 до 1997 г. е следовател в Столичната следствена служба. Средното си образование завършва в Национална гимназия по древни езици и култури "Константин Кирил Философ". Владее английски и френски. Тя е първата жена, застанала начело на БСП. Има син, който учи в престижен университет в САЩ. Той е бил и капитан на отбора по математика.

   

 • Петък, 12 Януари 2018 13:35
  БСП разсекретява разграбването на милиони, описани в доклад на ДАНС

  Многократно се задава дали имаме основа ние за вот на недоверие. БСП непрекъснато е поставяла въпроса за сивата икономиката и контрабандата. Това каза Жельо Бойчев по време на редовната пресконференция на БСП Той припомни, че беше въведена в експлоатация информационна система за връзка с НАП и Агенция „Митници“ за контрол на акцизните стоки. "Системата обаче не работи. Това се посочва и в доклад на ДАНС. От БСП ще предприемем мерки за разсекретяване на този доклад. В него са описани всички слабости в информационната система. Това са загуби, които не са събрани в българската хазна". Бойчев попита какви мерки са предприети, за да не се ощетява хазната. Отново обвиненията на депутатът от ГЕРБ Делян Добрев срещу Елена Йончева, от БСП изнесоха данни за преки връзки между фирмата на бащата на Добрев с други фирми – акционери. Той е получил една немалка сума в заем от една офшорна компания. Той е бил оползотворен за строителството на едни къщички, станали собственост на личности от съвременната политика. Зад г-жа Йончева стои цялата партия БСП. Битката, която поведохме с паралелната държава, смятаме да я изведем до край, уверяват от БСП.

  "Кумгейт" е само на повърхността в Хасково. С разкритията си се надявахме прокуратурата да се самосезира. Този роднино-приятелски кръг използва обществени ресурси, подчерта Йончева. Тя попита как определени фирми печелят обществени поръчки за санирането за около 50 милиона лева. В дриймтийма на Делян Добрев са назначени в общината. Искаме да разберем какъв е произходът на средствата за този заем, взет от родителите на Добрев за строителството на палетна компания по времето, когато е министър на икономиката. Това не е лична битка срещу Делян Добрев, а срещу схемата, която той е наложил, подчерта Йончева. На въпрос дали Йончева работи за службите, тя категорично отрече. "Ако е така би трябвало премиерът да знае". „През цялата предизборна компания съм пребивавала в хотел в Хасково, а не в частен дом. По отношение на лицето, за което има твърдения, че е осъждано и Йончева се е снимала с него по време на предизборната кампания, Йончева заяви: „Това е среща с ловно-рибарския съюз, на който бях поканена. Този човек е член на ловно-рибарско дружество. Той не е член на партията и не е работил за нас. Не знам за кои трима бизнесмени говореше днес г-н Добрев. Но го призовавам, ако има такива данни, да внесе сигнал в прокуратурата“. Преди началото на пресконференцията лидерът на БСП Корнелия Нинова почерпи с бонбони по случай навършването на 49-годишния си рожден ден.

Оставете коментар