Понеделник, 22 Октомври 2018
Събота, 13 Януари 2018 09:11

Северозападна България се вдига на протест срещу разрушителната политика на правителството в региона

Гражданското обединение "Единни за промяна" излезе с декларацаия, в която категорично се заявява, че започват протестни действия заради тоталната икономическа разруха в Северозападна България и дискриминационното отношение на държавата спрямо региона. Основното искане е оправяне на инфраструктурата и построяването на магистрала София - Видин до 2020 г. Вижте целия документ на "Единни за промяна":

Ние, членовете на гражданско обединение „Единни за промяна“, заявяваме категорична позиция за започване на протестни действия, като краен израз на нетърпимост към целенасочената дискриминационна и унищожителна политика на управляващите към Видин и Северозападна България. Те са породени от липсата на нормална пътна връзка до региона, отговаряща на стандартите на модерна Европа. Крайните ни действия са в резултат на факта, че Видин и Северозападна България отдавна отсъстват от всякакви приоритети на управляващите и всички средства за разумен и конструктивен диалог с тях са изчерпани.

От години множество правителства, депутати и политици нееднократно даваха лъжливи обещания за модернизиране на инфраструктурата в тази част на България с изграждане на магистрален или скоростен път Видин-София. Само преди няколко месеца „Единни за промяна“ излязохме с протестна декларация до всички институции, в която за пореден път призовахме да се спре с унизителното и пренебрежително отношение към българските граждани, живеещи в Северозападна България. Липсата на магистрален път, освен че е една от главните причини за тоталната икономическа и социална разруха, е и изпитание за здравето и живота на стотици хора. След пускането в експлоатация на Дунав мост 2, сега съществуващият главен път Е-79 застрашава живота на всеки, който дръзне да пътува по него. Трасето не отговаря на нормите за подобен род натовареност. Огромният трафик, достигащ до над 23 000 МПС на седмица, повечето от които тежкотоварни автомобили, е причина за големия брой жертви и тежки пътни произшествия.

Днес, когато страната ни поема първото си председателство на Съвета на Европейския съюз, изразяваме надежда, че исканията на жителите на най-пренебрегвания и изоставен от своите управници регион ще бъдат чути от представителите на страните членки на ЕС и европейските медии.
Ние, живеещите в Северозападна България, като равнопоставени български граждани съгласно Конституцията на страната, настояваме:

1. Незабавно да започне процедура за оценка на възможните решения за изграждане на магистрален път до Видин. Не ремонт на старото, съществуващо трасе, а изграждане на ново с четири ленти
2. Конкретни, разписани действия и график за изграждането на магистрален път до Видин. Срокът за завършване на магистралата от София до Видин да е не по-късно от месец юни 2020 г.
3. Забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили по мостовото съоръжение до изграждането на новата инфраструктурна връзка, в случай, че настоящото правителство няма силата, волята и желанието да осигури модерна инфраструктура към Дунав мост 2 и българския Северозапад . Това поне ще намали в пъти убийствения и фатален за много видинчани трафик.

На доводи от рода на „Липсва финансиране“ ще напомним възможностите за концесия за изграждане и експлоатация на тунел под прохода Петрохан с магистрален път до Видин. Опция, която не изисква държавно финансиране, както за строителството, така и за поддържане на трасето, и за която има проявяван интерес от чуждестранни инвеститори. Реализирането на такъв проект ще скъси пътя от София до Видин с повече от 80 км и ще даде силен тласък на икономиката в региона. Припомняме, че това е и най-краткият път от Солун до Европа и част от пренебрегнатия от нашите управляващи Европейски коридор № 4.

В приоритетите на Европейския съюз по тема „Транспорт“ беше залегнало развитието на коридор №4, но предвидените 380 милиона евро за изграждането на скоростен път до Дунав мост 2 бяха отклонени и пренасочени към София. Други над 1 млрд. и 200 милиона евро бяха предвидени за високоскоростно жп трасе София – Видин, но и тези средства не стигнаха до Северозападна България. Факти, които за пореден път показват унищожителното отношение на вас, управляващите, към този регион.

Днес, когато българският премиер си избира ролята на лидер на Балканите, цял един регион в България загива под вещото му ръководство. Настояваме за конкретни действия със срокове и график за изпълнение, както и ясно разписани ангажименти от страна на правителството. Предстоящите ни протестни действия са продиктувани единствено и само от нашата решимост да защитим правото на достоен живот на всички живеещи в Северозападна България, на чиято подкрепа разчитаме.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Януари 2018 09:11
  Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

  Графикът не се спазва, а процедурите по изграждане на отделните участъци от цялостното трасе безобразно се забавят. Мина една година, а нищо не се случи – излъгаха ни отново, казва председателката на „Единни за промяна”.

  Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

  Темата бе коментирана в предаването „Посоките на делника“ по радио „Видин“, в което гост е председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. От ефира на медията тя подчерта, че обявения и приет на оперативното заседание на МС график не се спазва, а процедурите по изграждане на отделните участъци от цялостното трасе – безобразно се забавят.

  „Протестите на хората от Северозападна България постигнаха едно много ясно решение и това е решението на Министерския съвет с конкретни срокове и график. Никой не би имал нещо против, ако графикът се забавяше с месец или два, но в случая говорим за доста сериозно закъснение“, заяви Кирова и изрази огромното си възмущение от безхаберието на местната власт на територията на общините, през които преминават участъците от пътя, както и от незаинтересоваността на народните представители от Видинския край.

  „Търсят ни много хора, които питат – няма ли да излезем отново на улиците? Вече не стои въпросът „дали ще излезем“, а „кога“, за да покажем, че така не може“. Ще бъде много трагично, ако през януари отново разговаряме за този път и ако тогава си кажем: „Мина една година, а нищо не се случи – излъгаха ни отново“, каза още Кирова.

  Повече по темата – в звуковия файл на БНР

  Източник: Единни.бг

 • Събота, 13 Януари 2018 09:11
  Пенсионерски протест блокира движението пред Министерски съвет, искат преизчисляване на пенсиите

  Основното искане е всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

  Протестиращи пенсионери от цялата страна блокираха движението по бул. “Цар Освободител“ и преминаха в шествие до сградата на Народното събрание. В акцията участват десетки възрастни от различни пенсионерски организации от цялата страна, съобщи БНР.

  Пенсионери  се събраха преди това на протест пред сградата на Министерския съвет.

  Основното им искане е от 1 януари идната година всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

  На площада пред сградата на МС се събраха няколко десетки пенсионери. С плакати "Справедливо за пенсионерите и таван и за заплатите на депутатите“ възрастните поискаха достойни пенсии, с които да живеят достойно. Венелин Налбантов от националната инициатива "Социална солидарност" каза за искането за преизчисление на пенсиите от догодина:

  „Те не са преизчислявани реално от 2007 г. Сега ние искаме да бъде преизчислено с цел да могат горе-долу пенсиите малко да помръднат в посока, която да осигури едно полудостойно съществуване от 1 януари“.

  „Аз съм тука, за да изразя възмущението си, че се поддържа ниска пенсия от 200 лева. Нека те да вземат по 200 лева на месец и да изкарат с тия 200 лева. Пенсионерът има нужда от лекарства. Аз сега съм получила 7 лева увеличение. Какво е това? Един килограм хубаво сирене върви 11-12 лева, аз не ям боклуци. Всичко върви нагоре. Ние накъде вървим? Те просто искат да ни унищожат и ние да не съществуваме“, възмущава се една от протестиращите.

  Председателят на Областния Съюз на пенсионерите във Варна Димо Димов заяви пред „Фокус”, че варненската организация подкрепя днешния национален протест в столицата и настоява за увеличаване на пенсиите и еднакви правила за всички.

  „Хората са си отработили всичко през годините. Имаше дебат дали таванът на пенсиите да остане за по-рано пенсионираните, а за останалите да няма. Според нас това е несправедливо“, каза още Димо Димов. Той добави, че половината от възрастните хора във Варна и областта преживяват с 200 лева месечно, на прага на нищетата.

  По врене на брифинг на БСП в Народното събрание стана ясно, че исканията на пенсионерите ще бъдат подкрепени от ПГ на „БСП за България“. Секретарят на ПГ на левицата Филип Попов уточни, че това ще се случи през бюджетната процедура. „Като пример мога да дам това е двойното вдигане на тавана на пенсиите“, каза Попов и добави, че БСП има възможност да вкара отново Закона за възрастните хора.

  Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев допълни, че представители на БСП са били на протеста на пенсионерите. „Аз като председател на Комисия в Народното събрание поканих протестиращите или ръководството, излъчено от тях, да присъства на комисията по жалбите и връзките с гражданското общество. От 14.30 започва комисията. Ще се постараем да изслушаме техните искания“, каза още Кутев и уточни, че след това ще се обсъди какво може да бъде направено.

 • Събота, 13 Януари 2018 09:11
  Съмнения за корупция и злоупотреба с европари в най-бедния регион на страната

  В нарушение на българското и европейското законодателство община Видин променя клаузи и условия по спечелени вече обществени поръчки за милиони левове – европейско финансиране. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Общински съвет – Видин. Заседанието бе свикано спешно, заради решението на администрацията да изведе децата от две видински училища и да ги съвмести с другите училища в града.

  Парите за ремонт и реконструкция на тези две училища, в общ размер на близо 17 милиона лева, са отпуснати по проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
  Във Видин общинската администрация си позволява, случайно или не, да внася съществени промени в условията за изпълнение на обществените поръчки и то след сключване на договорите за изпълнение. Променят се правилата на поръчките въпреки, че общината, както и избраните фирми са подписали договори с ясни условия, в случая: „строително-ремонтите работи трябва да са съобразени с провеждането на учебните занимания и не трябва да пречат или прекъсват учебния процес”.

  С действията си общинарите оставят повече от съмнения за корупция и злоупотреби. А за подмяната на условията по изпълнение на поръчките същите изтъкват единствено благородни, добри намерения и загриженост за обществото. И все пак, става дума за пари. Факт е, че за някого така е по-добре. Факт е, че законите и тяхното спазване не са силна страна на кмета и общинската администрация.

  В техническата спецификация, неразделна част от обществената поръчка за ремонта в ПМГ „Екзарх Антим I“, в част „План за действие“ изрично е записано, че Изпълнителят трябва да представи на Възложителя: „…подробен план за действие, съобразен с учебния/възпитателния процес. Дейностите трябва да НЕ пречат на нормалното провеждане на ежедневните занимания в училището. Планът следва да съдържа конкретни задачи, подлежащи на изпълнение, отговорните за това лица, времетраене и очаквани резултати, водещи до учебен процес без прекъсване и нарушаване на дневния график…“. Спазването на тези изисквания посочва в предложението си (офертата) и кандидатът, спечелил поръчката. Тези изисквания за изпълнение на поръчките са посочени и в сключения вече договор между община Видин и фирмата-изпълнител.

  По идентичен начин се развиват процедурите и финализирането на другата поръчка за „Консервация, реставрация и експониране на сградата на СОУ „Цар Симеон Велики“. В концепцията за изпълнение на поръчката спечелилата фирма, заявява, че ще спазва изискванията за непрекъсване на учебния процес. В Раздел III.2.7.1. „Организиране на работния процес, така че да не се прекъсва нормалния процес на функционирането на учебното заведение“, където подробно са описани изискванията по спазването на посочената клауза в договора.

  Защо се появяват съмнения за корупция и нерегламентирана помощ при изпълнение на поръчките?

  Защото с извършените промени в условията за изпълнение община Видин в качеството си на Възложител, предоставя на изпълнителите условия, с които им оказва „помощ“ при изпълнение на поръчките.

  Това поставя в неравно положение останалите участници в търговете за изпълнение. В положение на нелоялна конкуренция са и онези, които след като са се запознали с условията на търга са решили, че няма да могат да извършат ремонта без прекъсване на учебния процес и по тази причина са се отказали. А може би техните оферти биха били със значително по-ниска цена… Или пък биха предложили по-високо качество на ремонтите…

  Подобен случай с фрапантно нарушение на заложените в тръжните правила параметри е ремонта на бул. „Панония“ в града. Тогава в изискванията бяха заложени километри тротоари с нови плочки и нови бордюри, които изискват определено време за полагане. След подписване на договора същите тези тротоари бяха подменени с асфалтирани такива. Цената определено е различна. Времето за изпълнение също. А в онази обществена поръчка времето бе основен фактор за оценка на предложенията. Не цената. И спечелилият поръчката предложи и се подписа под 28 дни срок за изпълнение. И разбира се повече от година не успя да предаде обекта. И не бе санкциониран. И разбира се, замяната на определени видове работи бе извършена с благоволението на кмета, а и защо не на някой по-нагоре…

  И ако всичките тези нарушения не бъркаха право в изтънелите джобове на българските данъкоплатци всичко би било чудесно! Но не е. И няма как да бъде при условие, че именно поради подобни изисквания фирмите-изпълнители на поръчки в общината се броят на пръстите на едната ни ръка.

  От незнание или некомпетентност грубо се нарушават правила и заложени клаузи в договорите, които този, пък и предишните кметове подписват? Защо са тогава изобщо правилата, щом ще ги нарушаваме дружно? И има ли нужда от търгове, когато печелившите са предизвестени?

  А съмненията за корупция?

  За нарушаване на правилата, за злоупотреба с европейски средства…

  Какво за тях?!

  Източник: Еdinni.bg

Оставете коментар