Събота, 20 Януари 2018
Събота, 13 Януари 2018 09:11

Северозападна България се вдига на протест срещу разрушителната политика на правителството в региона

Гражданското обединение "Единни за промяна" излезе с декларацаия, в която категорично се заявява, че започват протестни действия заради тоталната икономическа разруха в Северозападна България и дискриминационното отношение на държавата спрямо региона. Основното искане е оправяне на инфраструктурата и построяването на магистрала София - Видин до 2020 г. Вижте целия документ на "Единни за промяна":

Ние, членовете на гражданско обединение „Единни за промяна“, заявяваме категорична позиция за започване на протестни действия, като краен израз на нетърпимост към целенасочената дискриминационна и унищожителна политика на управляващите към Видин и Северозападна България. Те са породени от липсата на нормална пътна връзка до региона, отговаряща на стандартите на модерна Европа. Крайните ни действия са в резултат на факта, че Видин и Северозападна България отдавна отсъстват от всякакви приоритети на управляващите и всички средства за разумен и конструктивен диалог с тях са изчерпани.

От години множество правителства, депутати и политици нееднократно даваха лъжливи обещания за модернизиране на инфраструктурата в тази част на България с изграждане на магистрален или скоростен път Видин-София. Само преди няколко месеца „Единни за промяна“ излязохме с протестна декларация до всички институции, в която за пореден път призовахме да се спре с унизителното и пренебрежително отношение към българските граждани, живеещи в Северозападна България. Липсата на магистрален път, освен че е една от главните причини за тоталната икономическа и социална разруха, е и изпитание за здравето и живота на стотици хора. След пускането в експлоатация на Дунав мост 2, сега съществуващият главен път Е-79 застрашава живота на всеки, който дръзне да пътува по него. Трасето не отговаря на нормите за подобен род натовареност. Огромният трафик, достигащ до над 23 000 МПС на седмица, повечето от които тежкотоварни автомобили, е причина за големия брой жертви и тежки пътни произшествия.

Днес, когато страната ни поема първото си председателство на Съвета на Европейския съюз, изразяваме надежда, че исканията на жителите на най-пренебрегвания и изоставен от своите управници регион ще бъдат чути от представителите на страните членки на ЕС и европейските медии.
Ние, живеещите в Северозападна България, като равнопоставени български граждани съгласно Конституцията на страната, настояваме:

1. Незабавно да започне процедура за оценка на възможните решения за изграждане на магистрален път до Видин. Не ремонт на старото, съществуващо трасе, а изграждане на ново с четири ленти
2. Конкретни, разписани действия и график за изграждането на магистрален път до Видин. Срокът за завършване на магистралата от София до Видин да е не по-късно от месец юни 2020 г.
3. Забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили по мостовото съоръжение до изграждането на новата инфраструктурна връзка, в случай, че настоящото правителство няма силата, волята и желанието да осигури модерна инфраструктура към Дунав мост 2 и българския Северозапад . Това поне ще намали в пъти убийствения и фатален за много видинчани трафик.

На доводи от рода на „Липсва финансиране“ ще напомним възможностите за концесия за изграждане и експлоатация на тунел под прохода Петрохан с магистрален път до Видин. Опция, която не изисква държавно финансиране, както за строителството, така и за поддържане на трасето, и за която има проявяван интерес от чуждестранни инвеститори. Реализирането на такъв проект ще скъси пътя от София до Видин с повече от 80 км и ще даде силен тласък на икономиката в региона. Припомняме, че това е и най-краткият път от Солун до Европа и част от пренебрегнатия от нашите управляващи Европейски коридор № 4.

В приоритетите на Европейския съюз по тема „Транспорт“ беше залегнало развитието на коридор №4, но предвидените 380 милиона евро за изграждането на скоростен път до Дунав мост 2 бяха отклонени и пренасочени към София. Други над 1 млрд. и 200 милиона евро бяха предвидени за високоскоростно жп трасе София – Видин, но и тези средства не стигнаха до Северозападна България. Факти, които за пореден път показват унищожителното отношение на вас, управляващите, към този регион.

Днес, когато българският премиер си избира ролята на лидер на Балканите, цял един регион в България загива под вещото му ръководство. Настояваме за конкретни действия със срокове и график за изпълнение, както и ясно разписани ангажименти от страна на правителството. Предстоящите ни протестни действия са продиктувани единствено и само от нашата решимост да защитим правото на достоен живот на всички живеещи в Северозападна България, на чиято подкрепа разчитаме.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Януари 2018 09:11
  Цирковите артисти скочиха срещу депутатите, искат забрана на "циркаджия" в пленарната зала

  Цирковите артисти изпратиха протестно писмо в Народното събрание. Под петицията са се подписали както действащи, така и бивши дейци. Те настояват депутатите и политиците да спрат да се подиграват с думата "циркаджия", употребявайки я като обидна към колегите, които искат да уязвят. "Има огромна пропаст между цирка и държавата, която буквално е забравила за нас, а в същото време се подиграва с изкуството ни. Единствените средства, които получаваме, са от един офис, наречен "каса", на която зрителите си купуват билети". Това заяви пред BGonAir собвественикът на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански.

  "Нашата работа не е като тяхната. Ние нямаме предпазно въже и ако сбъркаме, това може да е фатално. Не можем, като направим грешка, да излезем от трибуната и да се извиним. Как ще обяснят на родителите на две наскоро загинали момичета в цирка, че използват професията им, за да се обижда помежду си", попита реторично Балкански. "Обръщам се включително и към председателя на парламента Цвета Караянчева, заради която един път ми идваше да счупя телевизора, след като и тя се присъедини в подигравките с изкуството. Говорих и с Христо Мутафчиев, който също каза, че сртистите са обидени, понеже често пленарната зала се сравнява с "театър", категоричен е Балкански.

 • Събота, 13 Януари 2018 09:11
  Борисов ларж за протеста на полицаите: Дайте им билбордовете ни, да видят какви хора сме

  "Тези билбордове не пречат на никой. Ще проверя кой ги е свалил. Дали сме толкова милиони за увеличение на заплати в сектора". Това заяви преди началото на днешното редовното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод сваления снощи билборд на полицаите, с който те протестираха за ниските си заплати. "Дайте им всички билбордове, нека се покажем какви сме", заяви Борисов, който разпореди всички рекламни пана за европредседателството ни да бъдат предоставени безвъзмездно за протестни плакати.

  Поведението и престараването на управляващите пък заприлича на домакинство, което лъска апартамента си само когато чака гости. През другото време обаче всичко тъне в мръсотия и прах. Колкото и обаче да замитат под килима боклуците в държавата, от кабинета не могат да изтрият констатациите в докладите, които са подготвили европейските ни гости, които буквално посрещаме с гръм и трясък.

   

 • Събота, 13 Януари 2018 09:11
  Нов протест в Гърмен

  Родители смятат, че от ромската махала се разпространява хепатит

Оставете коментар