Вторник, 04 Август 2020

Петък, 26 Януари 2018 11:39

Ако изборите са днес, ГЕРБ печели 21,8%, а БСП - 18,3%

50% от симпатизантите на БСП искат предсрочни избори. ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП, сочи проучване на “Тренд”. През януари основните партии и институции запазват сходни нивата си на подкрепа в сравнение с месеците ноември и декември. Това показва проучване на изследователския център по поръчка на вестник “24 часа” за нагласите на българите към основните партии и институции. ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. Данните са на база всички запитани.

Сходна е подкрепата за ДПС и Обединени патриоти като разликата между двете формации е по-малко от 1%. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция. Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си - набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за “Воля” (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание.

Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии “Да, България” (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка.

35% от пълнолетните български граждани дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на “Обединени патриоти” са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Проучването е осъществено в периода 10-18 януари 2018 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар