Четвъртък, 06 Август 2020

Петък, 26 Януари 2018 17:04

Премиерът става шейх, обещава петрол на Европа от Черно море

"С ръководителя на департамента за добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун бсъдихме развитието на газовите проекти в България. Той посочи, че компанията ще започне сондажи в блок „Хан Кубрат“ до края на тази или в началото на следващата година. Според предварителни проучвания, очакванията са за находища на петрол, но има данни и за природен газ", написа във Фейсбука си Бойко Борисов. След поста му последваха закачки в социалната мрежа, че вече ще имаме премиер шейх. 

Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун обсъдиха развитието на газовите проекти на територията на България. Срещата им беше в рамките на провеждащата се в Давос Годишна срещата на Световния икономическия форум.

Премиерът Борисов запозна Андрю Браун с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“. Той изтъкна важността на проекта, като посочи, че ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа. Андрю Браун поздрави българския премиер за инициативата за изграждане на подобна газова инфраструктура и за развитието на газовата мрежа в България.

Борисов посочи, че бъдещ добив от блок „Хан Кубрат“ в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците. Андрю Браун изрази очакване компанията да започне сондажите в блока до края на тази или в началото на следващата година. Разрешението за търсене и проучване на компанията беше дадено от Министерския съвет през октомври 2015 г. и според предварителни проучвания на компанията, очакванията им са за намиране на находища на петрол, но има данни и за природен газ.

Провеждането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе сред първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост. Представителят на Royal Dutch-Shell поздрави премиера Бойко Борисов за ротационното поемане на председателството на Съвета на Европейския съюз и му пожела успех по приоритетните теми.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар