Понеделник, 26 Февруари 2018
Четвъртък, 08 Февруари 2018 08:46

Кремъл: Западните медии готвят хибридна война срещу Русия

Западни медии подготвят фалшиви обвинения срещу Русия, че е свързана с кибератаки срещу Зимните олимпийски игри в Пьончан, предупреди руското министерство на външните работи, цитирано от световните агенции.

То допуска, че към "тази антируска кампания може да бъдат привлечени не само ангажирани средства за масова информация (в. "Вашингтон пост" и сайтът "БъзФийд", например)", но и компютърни компании, които отдавна имат тесни връзки с ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ (ТретКънект (ThreatConnect), Тренд Микро (Trend Micro), ЕСЕТ (ESET) и други), посочва ТАСС.

"Известно ни е, че западни масмедии планират да добавят псевдоразследване по темата за "руската следа" в хакерски атаки срещу информационни ресурси, свързани с провеждането на Зимните олимпийски игри в Южна Корея. Както и преди, никакви доказателства няма да бъдат представени на света", се казва в изявлението.

Руското външно министерство само не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения. Агенцията посочва, че изявлението е било публикувано на фона на недоволството в Русия, след като нейните спортисти бяха принудени участват на олимпиадата под неутрален флаг заради големия допинг скандал, в който бе замесена страната.

Миналия месец специалисти по киберсигурността казаха, че са открили ранни индикации, че базирани в Русия хакери може да планират кибератаки срещу антидопингови и олимпийски организации в отмъщение за изключването на страната от участие в Игрите в Пьончан.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 08:46
  Политици и общественици учредяват "Български комитет за мир"

  В Руския културно-информационен ще бъде учреден „Български комитет за мир“. "Срещата ни е на 20-и февруари в 18:00 часа. Сдружението е наследник на Българския национален съюз, чиято регистрация изтече. Нямаме амбицията да ставаме партия, а да се занимаваме с въпроси, които са над политиката. Целта ни не е само да подобрим отношенията си с Русия, а и със страни от цял свят като САЩ и Франция, например", заяви пред BIG5 един от учредителите Симеон Игнатов.

  "На учредителното събрание са заявили, че ще присъстват проф. Христо Паунов, Стефан Досев, бившият здравен министър Радослав Гайдарски, Марин Маринов, Динко Желев от БСП, Димитър Барбуков, епископ Герасим, протодякон Любомир Братоев, представители на БЗНС, писатели, Снежана Тодорова  като представител на журналистите, Александър Паунов от БКП, Симеон Симеонов от ОФ, както и военни ветерани. Сред учредителите е и Светлана Шаренкова, която обаче няма да присъства заради други ангажименти", заяви Игнатов. 

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 08:46
  Екатерина Захариева: Кремъл се шегува с руското гражданство на Борисов

  Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изказването на българския министър-председател Бойко Борисов за президентските избори в Русия, му предложи да получи руски гражданство и да участва в тях, предаде ТАСС.

  В началота на февруари българският министър-председател заяви, че в света има две неща, които никой не избира – родителите си и президента на Русия, припомня Bulgaria ON AIR. "Това е нелепа шега", коментира външният ни министър Екатерина Захариева, която не пожела да коментира повече случая.

  "Борисов има шанс – може да получи руско гражданство и да гласува за президент“, заяви Захарова. „Мечтите се сбъдват", настоя Захарова.

  Президентските избори в Русия ще се състоят на 18 март 2018 година. За поста се борят осем кандидати, но с непреодолима преднина по популярност пред останалите е държавният глава Владимир Путин. 

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 08:46
  Владимир Путин се извини на олимпийците си

  Руският президент Владимир Путин се извини на атлетите за това, че страната му не е в състояние да защити интересите си около допинг скандала в навечерието на Олимпийските игри през 2018 г. Държавният глава прочете декларация на среща с руските спортисти, които ще участват в олимпиадата. "Простете, че не успяхме да ви предпазим от това", каза Путин, подчертавайки, че Русия винаги е подкрепяла идеята за чист спорт. "Вие и всички спортни фенове не трябва да се съмнявате, че Русия винаги ще действа и е действала, и ще подкрепя идеята за чист спорт във всеки смисъл, във всяко едно отношение", каза още той.

  Владимир Путин пожела късмет на спортистите, които отидоха на Игрите и ги насърчи да се съсредоточат върху спортната борба. На 5-и декември Международният олимпийски комитет (МОК) спря руския национален отбор от участие на олимпиадата. Руските спортисти, които не са свързани с разследването на Световната антидопингова агенция, няма да чуят химна си и да носят знамето на страната си. 

  Въпреки изявлението на комисията, която обеща, че "чисти" спортисти ще могат да участват в Игрите, редица водещи руски спортисти не получиха покана за участие в състезанието. Сред тях са биатлонистът Антон Шипулин и скиорът Сергей Устугов Виктор Ан, които не са заподозрени в нарушаване на анти-допинговите правила. Игрите ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Оставете коментар