Понеделник, 26 Февруари 2018
Четвъртък, 08 Февруари 2018 10:00

Глобяват Лозан Панов с 1000 лв.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е на път да провокира нов прецедент в съдебната практика, както и поредното напрежение между независими държавни институции. Поводът е отново отказ на Панов да се съобрази със Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД). В началото на тази година председателят на Сметната палата Цветан Цветков е издал наказателно постановление срещу Лозан Йорданов Панов за неизпълнение на законовото изискване да декларира имущественото си състояние за 2016 година, като крайният срок за това е изтекъл на 30 април миналата година.

На Панов е наложено административно наказание, изразяващо се в глоба в размер на 1000 лева. Постановлението незабавно е било обжалвано пред Софийския районен съд, установи проверка на "Правен свят".

По този начин се допуска прецедент, при който действащият председател на Върховния касационен съд, а в това си качество и ръководещ заседанията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), атакува акт на друг независим орган на държавната власт пред съдебна инстанция, върху която Панов има възможност да влияе.

Казусът е повече от притеснителен, защото именно през участието на Панов във взимането на решения от Съдийската колегия и от Пленума на ВСС, пряко или косвено, той може да вземе отношение по кариерното израстване на магистрата от Районния съд, който следва да разгледа неговата жалба.

За силата на правомощията на председателя на ВКС говори и фактът, че в средата на януари с негови заповеди именно в СРС бяха командировани шестима съдии от страната. Оказва се, че преди да му бъде наложена глобата от 1000 лева, Сметната палата е опитала многократно да обясни на Панов изискването на Закона за публичност на имуществото на властимащите.

От материалите по делото се разбира, че поради бездействие председателят на ВКС е нарушил чл. 4, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 4, ал. 4 от ЗПИЛЗВДДД, за което носи административно-наказателна отговорност.

Панов е възразил пред Сметната палата, като се е позовал на промените в Закона за съдебната власт, с които от 2017 година магистратите вече се отчитат пред Инспектората към ВСС.

За членовете на ВСС, какъвто по право се явява и Лозан Панов, обаче е продължило да важи изискването за деклариране на имуществото и пред Публичния регистър на Сметната палата.

Оказва се, че от всички членове на Висшия съдебен съвет, към 30 април миналата година, Панов е единственият, който не е спазил задължението да се отчете едновременно пред ИВСС и пред Сметната палата. Той е отказал да направи това и след като е бил надлежно сезиран за пропуска от Сметната палата.

За това, че Лозан Панов не е спазил закона, като е отказал да подаде отчет пред Сметната палата, потвърди и главният съдебен инспектор Теодора Точкова в интервю за "Правен свят".

"Не знам защо председателят на ВКС не е подал декларация и пред Сметната палата. Членовете на Висшия съдебен съвет са лица, заемащи публични длъжности и като такива досега трябваше да подават имуществените си декларации пред Сметната палата, а след влизането в сила на Антикорупционния закон, който след ветото на президента беше приет отново от Народното събрание, трябва да подават декларациите си пред новия антикорупционен орган. За "тримата големи" законодателят е предвидил дуалистично решение - да подават декларации на две места, пред два органа", заяви Точкова.

За разлика от Панов, който обжалва пред съда наказателното си постановление, двама настоящи членове на ВСС не се възползваха от тази възможност и платиха глобите си, издадени от ИВСС.

Санкциите бяха наложени, защото са забавили подаването на декларациите с няколко дни. 300 лева бе глобата на главния прокурор Сотир Цацаров, а 400 лева - на бившия директор на Националното следствие, а сега кадровик, Евгени Диков.

Сега казусът с имуществената декларация на Панов е в ръцете на съдия от СРС, на когото утре може да му се наложи да се явява на конкурс пред Съдийската колегия, а въпросите да задава председателят на ВКС, който ще има и правото да гласува "за" или "против" кариерното развитие на магистрата.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 10:00
  Фирми за касови апарати във война за 60 млн. лв. след решение на НАП

  Три от най-големите фирми за касови апарати "Датекс", "ЗИТ" и "Дейзи" буквално си обявиха война, след като от НАП рапоредиха над 400 000 стари машини в търговските обекти да бъдат подменени. Поръчката е на стойност 60 млн. лв. за 6 месеца, а компаниите се състезават до дупка кой ще спечели от апетитната поръчка.

  Войната е толкова е жестока, че се изполват всички официални и неофициални, регламентирани и нерегламентирани способи за пазарен дял. Според мнозина фирмите вече са задействали политическите си лобита и се борят на живот и смърт. В страни като Сърбия, Украйна и Молдова "Датекс" държи между 40% и 50% от пазара, а в Румъния достига до 70%. Крайната сметка ще плати бизнесът. 

  След промените ще трябва да се изплаща директно информация в НАП за всяка касова бележка. На тях трябва да има код, чрез който ще можем да проверяваме дали касовата бележка е фалшива. Целта на промяната била всяка машина да може да изпраша информацията директно в НАП, а на всяка касова бележка да има код, чрез който в реално време всеки може да провери. Оказва се обаче, че няма нито един касов апарат, който в реално време да изпраща всяка една касова бележка или да печата QR код на съответната бележка. Дори и най-скъпите просто не са програмирани. Очевидно става въпрос отново за поредната обществена поръчка, за която са подготвени само определени фирми, близки до поръчителите на иновацията.

  Не става обаче ясно как от НАП ще се преборят с търговците, които не издават касови бележки. Съвестните търговци са категорични, че мерките на агенцията са безсмислени и имат други цели, тъй като новата мярка няма да спре колегите им, които не издават касови бележки, а само ще се приберат пари от тях.

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 10:00
  Бpюĸceл нaлoжи peĸopднa глoбa oт 2,42 милиapдa eвpo нa Gооglе

  Google нарушава антитръстовите правила на ЕС

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 10:00
  Разпространяват опасен вирус от името на НАП

  От агенцията призовават да не се отварят прикачени файлове

Оставете коментар