Понеделник, 19 Март 2018
Петък, 09 Февруари 2018 20:33

Гражданският протест на видинчани продължава!

Исканията на видинските граждани са много ясни – Министерският съвет да вземе незабавно решение за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан. С точен график и завършване на строителството до края на 2021 година. Това обявиха на пресконференция от Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан.

Пред медиите, представители на инициативата заявиха, че липсва политическа воля за изграждането на магистралата Видин-София. Силен знак затова е, че обектът на два пъти е изваждан от списъка с обекти от национално значение.
Освен публични демонстрации за некомпететност и непознаване на законите, какво направи областната управителка на Видин, за да върне строителството на магистралата в списъка с обекти от национално значение?

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 09 Февруари 2018 20:33
  Директорът на Напоителни системи Снежина Динева пред BIG5: Няма опасност от преливащи язовири и реки, разминахме се с минимални щети в земеделските площи

  Собствениците на унищожена реколта, които са засегнати от наводненията, трябва да се обърнат към земеделското министерство за обезщетения. Ще бъде направена оценка на щетите им. Има работна група, която ще констатира, дали придошлият Тимок в България е заради пропуски от сръбска страна, обясни пред BIG5 изпълнителният директор на Напоителни системи Снежина Динева. 

 • Петък, 09 Февруари 2018 20:33
  Полиция и жандармерия блокираха ромския квартал във Видин

  Няколко коли на полицията и жандармерията блокираха ромския квартал "Нов път" във Видин. Акцията е във връзка с организирана престъпна група, свързана с източване на ДДС и неправомерно усвояване на средства от еврофондове.

  По непотвърдена информация, при акцията е задържан един общински съветник от Видин.

  От МВР съобщиха, че в хода на операцията са арестувани общо петима души във Видин, Варна и София.

  Иззети са компютърни системи, оптични носители на информация, банкови и счетоводни документи, множество дебитни карти, които не са при титулярите, електронни подписи и печати на липсващи търговци, касови апарати и др.

  Ще бъдат назначени експертизи.

  Предстои презициране на доказателствата и привличането на задържаните като обвиняеми за участие в организирана престъпна група.

 • Петък, 09 Февруари 2018 20:33
  Кабинетът гласува исканията на протестиращите за магистрала до Видин

  Министерският съвет прие решения за започване на процедурите по изграждане на магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Двете предложения бяха внесени извънредно за разглеждане на заседание на МС, след като преди седмица министър-председателят пое политическа отговорност и даде дума на протестиращите видинчани, че исканията им за стартиране на строителството на двата изключително важни за Северозападна България инфраструктурни обекти ще бъдат обвързани с правителствени решения.

  Решенията са обвързани с конкретни срокове, етапи и финансиране. Изграждането на пътя до Видин ще струва 1 млрд. и 600 милиона лева. За строителството на тунел под Петрохан държавата ще подготви всички необходими процедури за отдаването обекта на концесия. „Ще бъдем тук, докато не получим ясни и сигурни гаранции за започване строителството на магистрала до Видин и тунел под Петрохан“. Това бе гражданският вик на видинчани, които на 27 януари тази година за първи път се вдигнаха като един и стъпка по стъпка, ден след ден, събота след събота бранеха правата си с блокади на главен път Е-79. И устояха, написвайки първата страница от новата история на града от големия завой на Дунав. История за гражданската мощ.

Оставете коментар