Вторник, 19 Март 2019
Вторник, 13 Февруари 2018 16:28

Почина Светецът от Байлово дядо Добри

След кратко боледуване е починал днес дядо Добри. Той навърши 103 г. през миналата 2017 г. Часът и денят на опелото му тепърва ща се уточняват очаква се тленните останки на дядо Добри да бъдат изложени за поклонение. Очаквайте подробности.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден Добри Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника „Свети Александър Невски“ или църквата „Свети Седмочисленици“ и събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка. Дядо Добри бе считан за един от най-висшите морални примери в България в днешно време. Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество. Заради лишенията на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хора от всякакви социални групи.

Дядо Добри бе аскет и като такъв той се отрича от всичко материално в живота. Живееше в крайна бедност, защото всички пари, които събираше, отделяше за дарения на български православни храмове. Част от храната си набавяше чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа. Макар и изключително беден, Дядо Добри живееше смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включваше в реставрациите на църкви и храмове.

Бог да го прости!

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 13 Февруари 2018 16:28
  Вселенският патриарх връчи томосa за автокефалност на Украинската църква

  Москва реагира остро и заяви, че томосът няма каноническа сила, а е само "хартия”.

 • Вторник, 13 Февруари 2018 16:28
  Патриарх Вартоломей: Не взех пари, а много бонбони и шоколади от фабриката на Порошенко

  Путин обвини миналата седмица вселенския патриарх, че основният му мотив за обявяване на независима Украинска църква е, че той „ще започне да печели от нея“

 • Вторник, 13 Февруари 2018 16:28
  Настилката пред „Св. Седмочисленици” предизвика гняв и сарказъм

  След като видяхме част от изключително лошо ремонтираната ул. "Граф Игнатиев", се появиха снимки на градинката пред църквата "Свети Седмочисленици". 
  Настилката, приличаща на такава от кухня или баня, предизвика гневни коментари във Facebook:

  „На новата градинка й липсва един убав паметник на проф. Божидар Димитров, издялан от ИТОНГ от акад. Вежди Рашидов”, написа карикатуристът Христо Комарницки.

   „Естетическото чувство се възпитава. То е натрупване, най-вече културно. Като гледам какво е разбирането за естетика на Столична община - църквата може да бъде обновена в стил лазерна графика, и като тръгне столичанинът да я обикаля - ще се появява Исус. (Помните, надявам се, тия кичортии от близкото минало, които променяха изображението в зависимост от ъгъла, под който се погледнат). Може плочките да се редят криво и без особено внимание, но пък преобразуването на всичко в селски мегдан се извършва с удивително старание - трябва да признаем.” – Полина Паунова, журналист.

  „Това не е до вкус, а гавра със всички софиянци!!! Погледнете това безумие пред църквата „Св. Седмочисленици”. Какви са тези грозотии?!” – Мариан Башур

  "Може ли да вземете всичките пари и повече нищо да не пипвате из София? Нищичко." - Анета Генова, актриса.

  Новата градинка стана обект и на карикатури и фотоколажи:

   

  Карикатура: Чавдар Николов, „Нова софийска естетика”, terminal3.bg

   

  Снимка на Stefan Sivriev.

  Снимки: #HUBAVOE

Оставете коментар