Петък, 23 Февруари 2018
Сряда, 14 Февруари 2018 13:36

Работодатели сезират кабинета и парламента за проблеми с Търговския регистър

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изразява силно притеснение от създалото се напрежение в работата на Търговския регистър, породено от влезлите в сила в края на 2017 г. промени в Търговския закон (ТЗ). Това се посочва в позицията на най-големите работодателски организации у нас, която е изпратена на вниманието на Министерския съвет и на Народното събрания. Членове на АОБР са: Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Блокираната възможност за прехвърляне на дружествени дялове и предприятия поставя под съмнение декларираните от страна на правителството и Народното събрание усилия за намаляване на административната тежест, смятат от Асоциацията.

"Последните промени в ТЗ са ярък пример за законотворчество под натиск и демонстрират нагледно какви са последствията от изменения в законодателството без пълноценна и обективна оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтересованите страни. Припомняме, че в хода на обсъждането на промените в ТЗ работодателските организации ясно изразиха негативните си позиции, но народните представители не ги взеха под внимание, а се поддадоха на популистка аргументация от страна на омбудсмана Мая Манолова и синдикален натиск", пише още в становището на АОБР.

От организацията припомнят, че по аналогичен начин преди няколко години бе криминализирано недекларирането на осигурителни плащания, но до момента няма информация за осъден по такава причина работодател. "Подобен ще е резултатът и от промените в ТЗ – неясни ползи, но видими негативи", смятат работодателите.

"Въведената временна практика за доказване на обстоятелствата за изплатени възнаграждения и осигуровки чрез представяне на удостоверение от страна на работодателя, решават временно създадения проблем, но не дават гаранции за възможна злоупотреба от страна на работниците и служителите спрямо коректни работодатели", твърдят още от Асоцацията на организациите на българските работодатели.

От организацията настояват за спешно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския регистър. "За пореден път апелираме промените в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтересованите страни и след задълбочена оценка на въздействието", призовават още от АОБР.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Февруари 2018 13:36
  Жельо Бойчев: Ако гласувахме явно за омбудсман, Мая Манолова нямаше да бъде избрана

  „Ако решим омбудсманът да се избира явно, а не тайно, ще отстъпим от добри парламентарни практики и това ще е в ущърб на институцията“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по промените в Закона за омбудсмана. Според него промяната на процедурата няма да позволи кандидати, които са достойни и имат голяма обществена подкрепа, да заемат поста. Бойчев заяви, че БСП няма да подкрепи параграф четвърти от законопроекта. „С него ще променим начина на избор на омбудсмана на Република България. Това е отстъпление от вече завоювани добри парламентарни практики“, подчерта той. Той коментира, че ако този текст е бил приет преди, Мая Манолова е нямало да бъде омбудсман на Република България. „Виждате, че тя е един добър омбудсман и си върши добре работата“, коментира Жельо Бойчев.

 • Сряда, 14 Февруари 2018 13:36
  Антоний Тодоров пред BIG5: Управляващите разделиха държавата на два народа, оставката на Жаблянов е противоконституционна

  Истинският конфликт между Румен Радев и Бойко Борисов се опитва да направи Министерският съвет. От "Дондуков" 1 се стремят да изземат функциите на държавния глава за ролята му във външната политика, но засега не се получава. Новият проект на Божидар Димитров вероятно ще казва това, което ГЕРБ не смее, както е случаят с идеята за президентска република. Коалицията се държи от страха, дали патриотите ще влязат в парламента, както и колко процента ще спечелят депутатите на ГЕРБ при предсрочни избори. Проектът на Слави прилича на популистките изяви на шоумена Бепе Грило в Италия, който се оказа слаб политик, коментира пред BIG5 политологът Антоний Тодоров.

 • Сряда, 14 Февруари 2018 13:36
  Свалиха Жаблянов с Народен съд в парламента, ДПС си върна на ГЕРБ за Възродителния процес, Цветанов и Марешки си благодарят

  Управляващото мнозинство влезе в ролята на Народен съд. Народните представители останаха без колегите си от БСП и ДПС, докато изказваха присъдите си за Валери Жаблянов, чиято оставка на зам.-председател на Народното събрание беше поискана от ГЕРБ. Тя беше гласувана със 110 "за", 71 - "против и 9 въздържали се. От ДПС намериха повод да си върнат на ГЕРБ в пленарната зала за това, че не ги подкрепи при искането за отстраняване на Славчо Велков заради изказването му за Възродителния процес и напуснаха. След изказването на Валери Жаблянов, от БСП също бойкотираха заседанието. Цветан Цветанов и Веселин Марешки си размениха комплименти от трибуната на тема дясно-центристки партии.

Оставете коментар