Сряда, 20 Февруари 2019
Петък, 16 Февруари 2018 14:58

Руският посланик: Путин пристига в България след президентския вот

След президентските избори в Русия на 18 март ще бъде съгласувана дата за посещението на новоизбрания руски президент в България, обяви във Велико Търново посланикът на страната у нас Анатолий Макаров.

"Както знаем има официална покана от президента Румен Радев. Тя бе отправена още миналата година. Тази покана е в силата през цялата юбилейна година, когато празнуваме 140-годишнината от Освобождението на България и смятам, че визитата ще се състои", каза Макаров.

Той посочи, че сега е точното време за посещение на руския президент, защото последната му визита в България е през януари 2008 г. и са минали повече от 10 години.

За националните чествания на 3 март ще пристигне руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх Неофит, руска парламентарна делегация, както и много представители на обществено-политическия живот в Русия. Макаров определи като политическа шега репликата на премиера Бойко Борисов, че човек в живота си не може да избира две неща - родителите си и президента на Русия.

На това последва покана от говорителя на Руското външно министерство за гражданство на Борисов. "Бойко Борисов на няколко пъти показа, че има желание да направи нашите отношения по-интензивни и смятам, че няма никакъв проблем за развитието на взаимоизгодно сътрудничество", допълни Макаров.

През миналата година 600 000 руснаци са посетили България и тази бройка нараства, защото те се чувстват много добре тук и лесно разбират своите български братя, посочи като пример посланикът. "Премиерът Борисов е заинтересован да развиваме и важни съвместни проекти в енергетиката, по които ще работим", допълни той. Анатолий Макаров се включи в официалното посрещане на Самарското знаме на българските опълченци в музей "Възраждане и Учредително събрание" и приветства откриването на изложбата "Търново, Освобождението и възкресението на България".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 16 Февруари 2018 14:58
  Евростат: Средно на 300 българи се пада по 1 полицай

  Най-много са полицаите в Кипър - 573 на 100 хиляди души

 • Петък, 16 Февруари 2018 14:58
  Обитаваме страхотна конструкция, братя и сестри!

  По някаква телевизия видях един полицейски или жандармерийски командир да се оплаква, че в неговата част, която е съставена от 80 души, разполагат само с 18 специализирани екипи – бронежилетки, каски, наколенници, лакътници и други средства за защита на държавните полицаи или жандармеристи.

  Тези хора не са били надеждно защитени в акцията с в Мъглиж, например, където разбеснялото се местно население пряко е застрашавало живота и здравето на униформените.

  В репортажите за спецакцията на прокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина обаче, всичките униформени бяха оборудвани, подобно на робокопи от холивудска продукция, а кротките чиновници на Държавната агенция за българите в чужбина не оказаха никаква съпротива, не откриха огън по униформените, не ухапаха нито един полицай и дори не хвърлиха химикалките си по полицаите, които арестуваха над 20 служители на агенцията.

  Но в махалата на Мъглиж, без да са надлежно оборудвани, полицаите успяха да арестуват само четирима нарушители на обществения ред, които са ги замеряли с камъни и дърве. Петият нарушител се предаде 24 ч. по-късно, придружен от адвокат. Привилегия, която засега е отказана на задържаните служители. 

  Аз не разбирам всичко това. Следователно, ставам за шеф на МВР, на ГДБОП, на ДАНС, на жандармерията, на целокупната полиция, както и на Аптечно управление.

  Обитаваме страхотна конструкция, братя и сестри!

  Любомир Кольовски, фейсбук

 • Петък, 16 Февруари 2018 14:58
  Вътрешният министър разпореди при силна музика да се въдворява ред и да се задържат извършителите

  Строги мерки в циганските махали при силна музика през нощта

  Министърът на вътрешните работи Младен Маринов разпореди на областните директори и на зам.-главния секретар на МВР при силна музика след допустимите часове да се прилага категорично закона, независимо от това колко полицаи са необходими, за да се въдвори ред и да се задържат извършителите.

  Мерките на Младенов идват след поредния инцидент с нападнати полицаи от роми, нарушаващи обществения ред със силна музика в нощните часове. Последният случай е сблъсъкът между полицаи и цигани в сливенския квартал „Надежда“ след сигнал за силна музика.

  „Прилагаме нулева толерантност към такива нарушения. За съжаление ситуацията е такава, че такива случаи като в Сливен ще има“, коментира Младенов.

  „Няма да позволя нападение над полицай, когато си изпълнява служебните задължения“, подчерта вътрешният министър. „Има пострадали в Сливен, така е. За това е намесата ни – да има и задържани“, посочи Младен Маринов.

  „Не от сега казвам, че полицаят, като отива на такъв сигнал, трябва да бъде оборудван, за да може да се намеси категорично. Трябва да работим в посока на това да се изпълняват полицейските разпореждания, а не да се оказва съпротива“, каза още вътрешният министър.

  Министър Младенов информира още, че се работи и по случая с нападнатия снощи телевизионен екип  на BG On Air. „Осъждам всяко такова действие. Запознах се със случая от медиите. Незабавно се свързах с директорката на Дирекция „Връзки с обществеността“, която разговаря с представители на телевизията“, обясни Маринов.

  „Предложихме им възможност да пуснат жалба, както се изисква по закон. Колегите работят, сезирахме се от телевизията“, каза още той.

  Нападението над телевизионния екип стана в четвъртък вечерта в по време на работа на журналистите в столичния квартал „Княжево", когато са отразявали случая, при който мъж нападнал адвокатка в кантората й. Мъжът бил неин клиент, ударил я няколко пъти и се опитал да я изнасили. Телевизионният екип е бил нападнат от двама души, които са счупили камерата, но репортерът и операторът не са пострадали сериозно.

  На въпрос има ли нови обстоятелства по разследването на убийството на Виктория Маринова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви: „Вече нещата са във фаза на досъдебно производство. Там законът забранява да споделяме информация от досъдебното производство. Мисля, че е достатъчно информацията, дадена от МВР, Прокуратурата, от главния прокурор Сотир Цацаров“. По отношение самопризнанията на Красимиров, вътрешният министър посочи: „Една присъда не може да лежи само на самопризнания. Работим, за да съберем достатъчно веществени доказателства и свидетелски показания, както и това, което се базира на експертизи“.

Оставете коментар