Събота, 24 Март 2018
Петък, 02 Март 2018 16:22

Протестиращите победиха: Правителството обеща да построи магистрала до Видин до 2020 г.

Изграждат магистрала от Видин до София до 2020-2021 година. Процедурите за това се ускоряват. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с протестиращите, които искат магистрала до Видин. Срещата се провежда в Министерски съвет. "Изграждането на два стратегически проекта - „Коридор 4 от Ботевград до Видин и тунел под Петерохан е приоритет за правителството. Инициативата на премиера беше навременна. Колегите искат гаранции за тези два проекта, тъй като обещанията до сега са били повече. Ще дадем времеви рамки за приключване на проекта до 2020-2021 г. За нас пътят е приоритет, както и за региона. В Петрохан се извършват предпроектни проучвания. Той ще бъде изцяло с публично-частно пратньорство“, заяви регионалният министър. До 2022 г. пътят Ботевград - Видин може да е изцяло завършен, като до края на 2020 ще бъде направено всичко възможно да бъдат построени най-тежките участъците, които са Ботевград - Мездра и Видин - Ружинци. До началото на 2021 г. може да направи и разширение на пътя до Монтана. В резултат на срещата и резултатите от нея протест утре - 3 март, няма да има. Това обяви Росица Кирова от гражданската инициатива. Припомняме, че от седмици протестиращи от Северозападна България настояват да бъдат изградени магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан. Хората настояха да се подпише решение на Министерски съвет за строеж на магистрала и тунел. По думите им това ще е израз на воля да се изпълнят обещанията към региона. Протестиращите са категорични, че блокадите ще станат безсрочни, ако трябва и може да издигнат и палатков лагер на Е-79. На 3 март също ще има блокади.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Март 2018 16:22
  Бедствие във Видин! Или трагедията да те управляват некомпетентни хора

  Кметът на Видин обяви бедствено положение, изтъквайки проблеми със "снегонавявания и обледявания", съобщиха от кметството. Оттам пък твърдят, че техниката на фирмите, които почистват населените места в общината била започнала работа призори в 4 часа. В същото време обаче пътят до Бела Рада, Гомотарци, град Дунавци, Жеглица, Ивановци, Кошава, Пешаково, Покрайна, Синаговци, Сланотрън, Търняне, както и пътят между Гомотарци и Покрайна, е затворен. Какво ли тогава е почиствала мобилизираната техника?

  Проблеми с водоснабдяването няма, показват данните на "ВиК". Временно прекъсването на водоподаването е имало само на две места, но авариите са отстранени.

  Проблеми няма и с електрозахранването. Няма и данни за бедстващи хора. Да, но за кмета на Видин, падналият сняг е бедствие. Снегът валя в цялата страна, но сме далеч от бедствено положение. Възможно ли е кметът на Видин да е в стрес от това, че трябва да създаде организация и да работи без "чадър" при по-тежки условия? Възможно ли е затова да обявява бедствено положение?

  Кой трябва да дойде и да изчисти улиците и пътищата във Видин и общината? Партийният настойник Цветанов или депутатът координатор Тошев? Или пък се очаква Каракачанов да сформира нова армейска единица и да осигури хеликоптери и десант, за да чисти акото на кметове като видинския? Бедствието от 25 см сняг е плашещо. Плашещо е и когато, за да "усвоиш" едни "бедствени" пари през едни близки до кмета и общинските му съветници фирми, всяваш паника сред населението. Да, бедствието да те управляват некомпетентни хора е страшно и няма равно по рода си.
  И тази е причината да оправдаем напълно кмета на Видин. С малка забележка. Бедствието отдавна е настигнало видинчани, а решението е в ръцете им не само по време на избори. Дори и днес, ако са готови за действия и ако нарамят лопатите и със снега изринат и боклука от високата сграда!

 • Петък, 02 Март 2018 16:22
  Вижте какво прави днес Калина Илиева - "калинката" на калинките

  Скандалната бивша шефка на ДФ "Земеделие" става преподавателка. Дава ценни съвети на банкери, бизнесмени и икономисти в частна школа.

 • Петък, 02 Март 2018 16:22
  Николай Нанков обеща читави пътища до 6-7 години, половината от шосетата ни били в лошо състояние

  "Около 100 милиона лева годишно се дават за запълване на дупки по пътищата в страната". Това заяви пред БТВ регионалният министър Николай Нанков. По думите му 40-50 милиона лева на годишна база са нужни за републиканските пътища и още толкова за общинските. Нанков отбеляза, че този неефективен и неустойчив метод трябва да бъде прекратен и се търси дългосрочно решение. „30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да „цъфнат”, отбеляза министърът. Той увери, че се търси вариант за кардиналното решаване на проблема. 

  Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка, коментира още Николай Нанков.
  8000 км от 20 000 км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. Същото важи и за над 12 000 км от 20 000 км общинска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра.

  Нанков допълни, че в момента на годишна база около 400 км се рехабилитират напълно. Освен средства от тол системата и от бюджета пари за пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд, свързан с пътната безопасност, който ЕК създава. С въвеждането на тол системата нашите прогнози са с 3-4 пъти по-голям обем от пътища на годишна база. Така че за около 6-7 г. ще сме готови с пълна рехабилитация, каза Нанков.

Оставете коментар