Събота, 24 Март 2018
Сряда, 07 Март 2018 16:15

Кабинетът гласува исканията на протестиращите за магистрала до Видин

Министерският съвет прие решения за започване на процедурите по изграждане на магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Двете предложения бяха внесени извънредно за разглеждане на заседание на МС, след като преди седмица министър-председателят пое политическа отговорност и даде дума на протестиращите видинчани, че исканията им за стартиране на строителството на двата изключително важни за Северозападна България инфраструктурни обекти ще бъдат обвързани с правителствени решения.

Решенията са обвързани с конкретни срокове, етапи и финансиране. Изграждането на пътя до Видин ще струва 1 млрд. и 600 милиона лева. За строителството на тунел под Петрохан държавата ще подготви всички необходими процедури за отдаването обекта на концесия. „Ще бъдем тук, докато не получим ясни и сигурни гаранции за започване строителството на магистрала до Видин и тунел под Петрохан“. Това бе гражданският вик на видинчани, които на 27 януари тази година за първи път се вдигнаха като един и стъпка по стъпка, ден след ден, събота след събота бранеха правата си с блокади на главен път Е-79. И устояха, написвайки първата страница от новата история на града от големия завой на Дунав. История за гражданската мощ.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Март 2018 16:15
  Бедствие във Видин! Или трагедията да те управляват некомпетентни хора

  Кметът на Видин обяви бедствено положение, изтъквайки проблеми със "снегонавявания и обледявания", съобщиха от кметството. Оттам пък твърдят, че техниката на фирмите, които почистват населените места в общината била започнала работа призори в 4 часа. В същото време обаче пътят до Бела Рада, Гомотарци, град Дунавци, Жеглица, Ивановци, Кошава, Пешаково, Покрайна, Синаговци, Сланотрън, Търняне, както и пътят между Гомотарци и Покрайна, е затворен. Какво ли тогава е почиствала мобилизираната техника?

  Проблеми с водоснабдяването няма, показват данните на "ВиК". Временно прекъсването на водоподаването е имало само на две места, но авариите са отстранени.

  Проблеми няма и с електрозахранването. Няма и данни за бедстващи хора. Да, но за кмета на Видин, падналият сняг е бедствие. Снегът валя в цялата страна, но сме далеч от бедствено положение. Възможно ли е кметът на Видин да е в стрес от това, че трябва да създаде организация и да работи без "чадър" при по-тежки условия? Възможно ли е затова да обявява бедствено положение?

  Кой трябва да дойде и да изчисти улиците и пътищата във Видин и общината? Партийният настойник Цветанов или депутатът координатор Тошев? Или пък се очаква Каракачанов да сформира нова армейска единица и да осигури хеликоптери и десант, за да чисти акото на кметове като видинския? Бедствието от 25 см сняг е плашещо. Плашещо е и когато, за да "усвоиш" едни "бедствени" пари през едни близки до кмета и общинските му съветници фирми, всяваш паника сред населението. Да, бедствието да те управляват некомпетентни хора е страшно и няма равно по рода си.
  И тази е причината да оправдаем напълно кмета на Видин. С малка забележка. Бедствието отдавна е настигнало видинчани, а решението е в ръцете им не само по време на избори. Дори и днес, ако са готови за действия и ако нарамят лопатите и със снега изринат и боклука от високата сграда!

 • Сряда, 07 Март 2018 16:15
  Директорът на Напоителни системи Снежина Динева пред BIG5: Няма опасност от преливащи язовири и реки, разминахме се с минимални щети в земеделските площи

  Собствениците на унищожена реколта, които са засегнати от наводненията, трябва да се обърнат към земеделското министерство за обезщетения. Ще бъде направена оценка на щетите им. Има работна група, която ще констатира, дали придошлият Тимок в България е заради пропуски от сръбска страна, обясни пред BIG5 изпълнителният директор на Напоителни системи Снежина Динева. 

 • Сряда, 07 Март 2018 16:15
  Полиция и жандармерия блокираха ромския квартал във Видин

  Няколко коли на полицията и жандармерията блокираха ромския квартал "Нов път" във Видин. Акцията е във връзка с организирана престъпна група, свързана с източване на ДДС и неправомерно усвояване на средства от еврофондове.

  По непотвърдена информация, при акцията е задържан един общински съветник от Видин.

  От МВР съобщиха, че в хода на операцията са арестувани общо петима души във Видин, Варна и София.

  Иззети са компютърни системи, оптични носители на информация, банкови и счетоводни документи, множество дебитни карти, които не са при титулярите, електронни подписи и печати на липсващи търговци, касови апарати и др.

  Ще бъдат назначени експертизи.

  Предстои презициране на доказателствата и привличането на задържаните като обвиняеми за участие в организирана престъпна група.

Оставете коментар