Сряда, 21 Март 2018
Неделя, 11 Март 2018 19:46

Страната ни усвоила само 16% от парите по новите европрограми

Ефектът от тях върху БВП засега е скромен, а върху износа - пренебрежимо малък

За да бъдем успешни, трябва да заложим на "умно" стратегическо планиране и "умни" системи за изпълнение и контрол. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в средата на февруари на среща с генералните директори от държавите членки, отговорни за Кохезионната политика на Европейския съюз в следващия програмен период. Оказва се обаче, че страната ни не се възползва достатъчно от възможностите в сегашния период, съобщава в. "Сега".

Четири години след началото на новия програмен период и три години преди края му България продължава сериозно да изостава в усвояването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Към края на 2017 г. страната ни е успяла да използва само 1.587 млрд. евро, или 16% от средствата, които са й отредени от бюджета на ЕС, посочва анализ на финансовото министерство. Важни програми като "Околна среда", "Наука и образование" и "Развитие на селските райони" са далеч под средния процент, а "Морско дело" и "Добро управление" са с незавидните 0.2% и 6.2%.

През втория за страната програмен период (2014 - 2020 г.) България получи достъп до 9.9 млрд. евро, предназначени за финансиране на 10 програми. В сравнение с предишния период (2007 - 2013 г.) този ресурс е с 5.2% по-голям, а заедно с националното съфинансиране общият бюджет по еврофондовете става 11.7 млрд. евро.

Заради незадоволителното до момента представяне на новите оперативни програми постъпилото по тях финансиране е довело до допълнително нарастване на производството и на брутния вътрешен продукт (БВП) само с 2.1% от 2014 г. насам. Това показва направената от финансовото министерство оценка на макроикономическите ефекти от изпълнението на новите оперативни програми към 31 декември 2017 г. Според анализа на МФ в резултат на европейското финансиране частните инвестиции през последните 4 години са нараснали с 9.6% спрямо нивото при сценарий без еврофондове, а разкритите работни места са с около 80 000 повече. До момента обаче вливането на средствата от ЕС в икономиката е увеличил износа ни пренебрежимо малко - едва с 0.3%, докато резултатът върху вноса е 6.5% допълнителен ръст.

С най-голям бюджет - 1.887 млрд. евро, е програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Сравнително слабата усвояемост на средства по тази програма - 19%, обаче има много скромен ефект върху икономиката ни, измерим с 0.1% увеличение на БВП.

Друга голяма програма - "Околна среда", както и в предишния период, се представя най-зле. От бюджета й от 1.770 млрд. евро към края на 2017 г. са изплатени само 94.5 млн. евро, или 5.3%. Затова на практика тази програма до момента по никакъв начин не е повлияла за подобряването на българската икономика и стандарта на живот. Подобно е положението и с "Региони в растеж", където усвояемостта е 18.2%. ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" пък, на която изключително много се разчита да повиши качеството на работната сила в България, до момента може да се "похвали" с 9.9% усвоени евросредства.

"Отличници" засега са програмите "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси" с усвояване на средствата от ЕС съответно от 22.6% и 23.1%. Втората програма към момента оказва най-силен ефект върху икономиката на страната - допълнителен ръст на БВП от 1.6%, на частните инвестиции от 4.2% и на заетостта от 3.2%. Разкритите субсидирани работни места по тази програма са причина и за допълнителен ръст на заплатите в страната от 3.2%.

УСКОРЯВАНЕ

През 2018 г. правителството планира по програмите, съфинансирани чрез фондове на ЕС, да бъдат обявени повече от 40 процедури за набиране на проекти, на стойност над 1.3 млрд. лв. Това показват индикативните годишни работни планове за 2018 г. на Съвета за координация на управлението на средствата от ЕС към Министерския съвет. А след европредседателството, в средата на 2018 г., ще започне подготовката за следващия програмен период, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Акцентът ще бъде засилване на секторните политики, така че фондовете да допълват, а не да заместват националните инвестиции.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 11 Март 2018 19:46
  Премиерът промени дневния ред, остави европредседателството на втори план

  Премиерът Бойко Борисов смени дневния ред на правителството. След като през последните месеци се беше увлякъл да решава проблемите на Западна Европа и на Европейския съюз, министър-председателят се усети, че хората не се вълнуват от каузите му. Борисов събра извънредно министрите си, за да им постави задачи. Премиерът напоследък беше оставил държавата в ръцете на вижепремиерите си и беше започнал да изпуска положението, след като Обединените патриоти започнаха да се карат помежду си. Самият Борисов трябваше да влиза в ролята на възпитателка на родителска среща, за да припомни на коалиционните си партньори, че Министерският съвет не е детска градина.

 • Неделя, 11 Март 2018 19:46
  Измамата, наречена "сделка с Турция"

  Преди две години ЕС и Турция сключиха споразумение за бежанците. В Брюксел то се представя официално като успех. Това обаче е пълна измама, коментира Даниел Хайнрих от Дойче веле. Ето неговите аргументи:

  Споразумението между ЕС и Турция разкрива цялата лъжовност на европейската политика относно бежанската криза. Официално сделката бива представяна за успех, но реалността изглежда другояче. Съгласно споразумението, за всеки сириец, който може легално да продължи пътя си през Турция към Европа, ЕС може да връща по един нелегално пристигнал в Европа бежанец. Дотук добре. Само че в действителност споразумението изобщо не функционира. И то става ясно с един бегъл поглед върху официалните цифри на ЕК.

  От влизането в сила на споразумението в ЕС са приети почти 12 500 мигранти от Турция. В замяна на това обаче в Турция са върнати само 2100 нелегално пристигнали в Европа бежанци. Или по точно казано: вместо правилото 1:1, ЕС е приел шест пъти повече хора, отколкото е върнал обратно в Турция. И вината за това не е на Турция, а на Брюксел. ЕС просто не може да се справи с обработването на случаите на гръцките острови в Егейско море.

  Пробойните по границите

  Турция също не изпълнява изцяло задълженията си по споразумението. До началото на 2018 година ЕС е превел на Турция три милиарда евро. В замяна на това Турция трябваше да затвори плътно границите и да предотвратява неконтролираното придвижване на бежанци към Европа. Колкото и грубо да звучи, това означава: пари срещу спокойствие и без повече въпроси. Така функционира реалната политика.

  Проблемът е в това, че и по тази точка споразумението не функционира. Турция предприе известни мерки по границата със Сирия и издигна телени заграждения, за да не пристигат толкова много бежанци на турска земя. Въпреки това границите си остават пропускливи и броят на нелегалните мигранти в ЕС отново се увеличи. Дори политическият консултант Гералд Кнаус, който минава за "баща" на споразумението между ЕС и Турция, признава, че само през втората половина на 2017 година в Гърция са пристигнали почти 20 000 мигранти през Егейско море. Или два пъти повече в сравнение с първите шест месеца на годината.

  Моралният въпрос

  През 2015 година Агела Меркел обеща да не допусне "хуманитарна катастрофа" и затова реши да не затваря германските граници. Днес обаче това изявление звучи цинично - от гледна точка на човешките мъки в резултат на споразумението с Турция. Хуманитарната организация "Каритас" съобщава, че на гръцките острови в момента са заклещени 13 000 деца, жени и мъже. Положението на хората в препълнените бежански лагери е отчайващо. Тази седмици отново се стигна до сблъсъци между полицията и бежанците в лагера Мория на остров Лесбос.

  Положението в Турция не е по-различно. Хуманитарните организации постоянно публикуват информации, според които турските войници по границата дори стрелят по бежанците. Вместо да подобрят хуманитарната ситуация на бежанците, Ангела Меркел и европейските ѝ колеги в действителност сториха всичко, за да прехвърлят човешките страдания пред портите на Европа, далеч от обективите на телевизионните камери. И въпреки очевидните недостатъци на тази сделка, нито Берлин, нито Брюксел, нито Атина търсят други сериозни алтернативи. Тъкмо напротив. Тази седмица ЕК взе решение да изплати на Турция нови три милиарда евро: т.е. до края на годината ЕС си гарантира капсулирането чрез Турция с общо шест милиарда евро.

  Споразумението между ЕС и Турция не решава нито един от важните проблеми. То само разкрива лицемерието на европейската политика спрямо бежанската криза.

 • Неделя, 11 Март 2018 19:46
  Парадокс: Борисов предупреди ЕС за навлизане на националистически партии във властта

  Премиерът Бойко Бопиросов изпадна в поредна парадокасална ситуация. Българският министър-председател предупреди за опасността от навлизане във властта на националистически партии на форум на ЕНП в София, с който европейската десница отваря пътя към европейските избори догодина. "Виждате, никъде успехът не е на социалистите - Италия, Франция, рекордно ниски резултати в големите държави, включително и в Германия. Да внимаваме популисти националисти да не излезнат, призова премиерът. Социалистите са системна партия, с тях може да се говори. Другите - вижте какви са им обещанията - излизаме от ЕС, променяме", даде пример българският премиер. който управлява с националистически партии. В различни етапи от своя политически живот част от политиците в тях се обявяваха също за излизане от Европейския съюз, от НАТО и квалифицирането на участието ни в тях като вредно за страната. 

  "Ако искаме да побеждаваме, да си формулираме не само целите, но и заплахите, призова Борисов. Ако не отговорим на страха, нищо друго не е интересно, каза той, предупреждавайки какво движи избирателите. Младежката безработица падна, Европа се съживи. Тръгна ръста на икономиката", заяви българският премиер.

  В началото на речта си Борисов обяви Европа за най-доброто място за живеене и отново заяви, че миграционният натиск отвсякъде е към стария континент. Европа е така защото е с най-добра инфраструктура, екология, иновации, изреди Борисов. "Всичко най-добро е направено в Европа", каза той.

  Припомняйки разликите в стандарта между Източна и Западна Европа и как сега няма разлика - отиваш в Братислава, Прага, Будапеща, София - между тях и Виена няма разлика: "Само за 10-15 г. никакви коментари и притеснение не трябва да имаме."

  Да погледнем предизвикателствата и по-навреме да отчитаме коварството за тези, за които ви говорим. Колко години си говорим за миграцията, запита реторично Борисов.

  Той продължи с реторичните въпроси - кое население в света може да търпи със стотици хиляди неизвестни хора (да идват в страната му - б.р.) - нито с паспорти, нито преминали медицински преглед - нищо.

  "Нахълтват - айде кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил паспорта - председател на Еврокомисията - експериментирай. Защо в Канада, САЩ си въведоха ред на границите, ние толкова години ... €26 млрд. ЕК харчи за мигранти. Над €37-38 млрд. дава Германия за мигранти", каза Борисов.

  Той направи аналогия между тези средства и възможностите с тях да се усили охраната по границата. "Чувате ли се за какви пари става дума - да сме купили 100 - 300 гранични катери - по-евтино ще излезе. Да сме назначили 10-20 хил. полицаи", каза Борисов.

  "Що се случи Брекзит - уплашиха се от 40 хил. души на Ла Манша. Защо Германия не може да направи правителство, при положение, че се къпе в пари, €3 хил. млрд. е БВП и има политически проблем и не може 5 месеца да направи правителство", продължи с реторичните въпроси Борисов. Според него политическите проблеми в европейските страни са, защото населението се е уплашило от мигрантската вълна.

  "Това е защото подплашихме населението", каза Борисов.

  Той припомни отново идеята си за създаване на зона за сигурност в близост до районите с конфликти, където да бъдат настанявани бежанците. "Пак щяхме да дадем тези пари, но да ги държим (мигрантите - б.р.) в Турция, Йордания. Ако това го направим сега, веднага, - само през КПП-та (да минават мигрантите - б.р.), само с проверка на всеки, който идва в Европа само тогава хората ще се успокоят", каза Борисов.

  "В Италия резултатите от изборите показват, че страхът не си е заминал. България на 100% реши въпроса с мигрантите. На нас ни е трудно да пазим Шенгенското пространство - решихме си въпроса - решението с Турция да се работи по него", припомни българският президент споразумението между Турция и ЕС за мигрантите.

  "Нашият председател да ни поставя политически въпроси. Политиката на ЕНП да е ясна - ще влизат толкова (мигранти - б.р.), колкото можем да интегрираме, да се погрижим за тях. За другите ще плащаме, помагаме да са близо до своите населени места", обясни Борисов.

  "Вашите лидери да си начертаят червени линии, които да се спазват. През ден си пишем писма - дали да осигурим хуманитарен коридор. Санкции, с които свикнахме всички. Нито войната спира в Сирия, нито миграционните процеси намаляват", заяви Борисов.

  Той изтъкна добрия диалог с австрийския канцлер Себастиян Курц.

  Относно искането за промени в Дъблинското споразумение - мигрантите да бъдат връщани в страната, където първо са регистрирани, българският премиер каза, че очаква европейските лидери да се разберат. "Как ще ни ги натоварят на самолети и ще ни ги върнат в София или в Атина? Със Себастиян работим много добре, надявам се да се разберем. Румъния са спокойни, защото Българи пази добре (границите си)".

  Другата основна тема - кохезионната политика - Борисов иска много ясно да кажем, че всичко онова, което се случи е добро и тази свързаност между държавите при изпълнението на годишната финансова рамка трябва да продължи.

  След Брекзит единственият шанс е за всички страни да има повишение на вноските - това ще е нашето предложение, каза Борисов.

  Премиерът на България изтъкна важността на приоритета на българското председателство на европейския съвет. "Не дадем ли перспектива на държавите от Западните Балкани, ще оставим черна дупка, която да бъде сфера на чужди влияния. Световните е и Европейски войни започват от там - много близо до нас", каза Борисов.

  Той посъветва младите поколения да гледат филма за Чърчил, за да видят какво е било.

  За общата европейска отбрана Борисов запита колко пари струва всичко, което по плановете на НАТО да осигури защита на ЕС. "Броя самолети - приблизителна цена. Колко танкове ни трябват, колко бронирани машини, ракети", изреди Борисов без да отчита спецификата на избор на подобна техника и сложните формули, които всяка една армия изчислява преди да започне процедурите за придобиване на каквото и да е въоръжение.

  "Може да се окаже, че всички имаме танкове, пък нямаме самолети. Имаме самолети, пък нямаме ракети", каза Борисов в речта си на форум на ЕНП в София за откриване на европейските избори догодина.

Оставете коментар