Сряда, 15 Юли 2020

Петък, 23 Март 2018 13:44

Божидар Димитров в конфликт на интереси, като шеф на НИМ подписвал договори с дъщеря си

Като шеф на НИМ Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря си. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщи БГНЕС.

Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена - 2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му. От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му, за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров. Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е., повече от две години след срока в договора. По преписката липсва протокол за предаване на останалата част от каталозите - до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката колекцията не е представена в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма - за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане, а платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

Директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите, за да си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар