Вторник, 22 Януари 2019
Четвъртък, 29 Март 2018 16:51

Симеонов и Лукарски нямали домсъвет, но не изключват обща коалиция

Лидерът на СДС Божидар Лукарски най-сетне призна, макар и с половин уста, че в партията текат дискусии за общи действия с формацията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ. От думите му не се разбра дали става въпрос и за преговори, но неофициално такива текат от месеци.

Днес Лукарски, по покана на Симеонов, присъства на освещаването на новата централа на НФСБ в емблематичната за дясното сграда на "Раковски" 134. Както е известно, двете партии ще си съжителстват там, след като правителството даде на националния фронт полагаемите й се за партийна дейност помещения. Лукарски неизбежно трябваше да отговаря на въпроси не само за съвместното съжителство, но и за бъдещо партийно такова. Най-вече поради факта, че от последните действия и изказвания на партийния лидер застъпват позицията, че СДС трябва да е патриотично-консервативна партия, профил, близък до този на Фронта. На въпрос дали съвместното съжителство ще доведе и до съвместни бъдещи партийни проекти, Лукарски посочи:

"Това времето ще покаже. След Националния съвет на 17 април ще решим. Не изключваме нищо. Аз съм си казал моята позиция и ще я кажа и на 17-и, но не е коректно да коментирам линия на партията, която не е гласувана на общото събрание. Ние сме приятели с колегите от НФСБ. В крайна сметка тази централа дълги години е била на СДС и ние все още сме тук. Първо ще говорим вътре в партията, после с г-н Симеонов и накрая с вас."

"НФСБ би могла да е част от тази формула, казвам най-общо - от консервативно-патриотична линия", каза в заключение Лукарски. "Не предаваме централата, ще си съжителстваме", заяви лидерът на СДС. Но на въпрос, ако има някаква форма на общи действия с НФСБ, каква ще е тя - коалиция, вливане, подкрепа и пр., посочи, че е рано да се говори.

Темата коментира и Валери Симеонов на брифинг след освещаването на централата. Той не потвърди, но и не отрече за възможността за някакви бъдещи действия със СДС. Както и с всяка друга партия извън ДПС и "производните й като ДОСТ". "Със СДС имаме чисто физическо, сградно съжителство. Нямаме домсъвет, да не се бъркате. Рано е да се каже още", посочи Симеонов.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Март 2018 16:51
  Управляващото мнозинство се разпадна заради F-16. НФСБ се обяви против

  Правителството иска от парламента да подпише празен чек в сделката за изтребителите, заяви от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

  Депутатите гласуват днес предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на 8 нови изтребителя F-16 без съобразяване с предварителната финансова рамка от 1 милиард и 800 милиона лева.

  Докладът за закупуване на Ф-16 влиза в пленарната зала след като вчера две парламентарни комисии - по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

  „Тези дебати са срамни и позорни. Ако Димитър Списаревски беше свидетел, щеше да се обърне в гроба“, заяви председателят на парламентарната група на НФСБ Валери Симеонов в пленарна зала по време на дебатите за даване на мандат на правителството за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16.

  НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по решението за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16.

 • Четвъртък, 29 Март 2018 16:51
  СДС павира пътя на безконтролната корупция и заради това бяха наказани с цялата злост на историята

  Всички разклонения на градската десница в наши дни пребивават в своята собствена непогрешима психиатрия. Малката сектичка на винаги правите. Тези хора така и не събраха сили поне веднъж да си признаят, че са сбъркали, пише Александър Симов в социалната мрежа

 • Четвъртък, 29 Март 2018 16:51
  Парадокс: Симеонов номиниран за „Човек на годината – 2018“ от българите в Украйна

  Лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината-2018“, информират с официално писмо от българската общност.

  Той е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

  С решение на конкурсната комисия на Асоциацията през ноември Валери Симеонов е утвърден за номинант. Наградата ще му бъде присъдена „за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност”.

  Церемонията по награждаването е днес във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

  Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България.

  Напомняме, че за „Човек на годината” в България пък приза взеха протестиращите майки на деца с увреждания, които Валери Симеонов нарече „кресливи жени” с „уж болни деца”, за което подаде оставка като вицепремиер по демографските въпроси.

Оставете коментар