Неделя, 15 Декември 2019
Неделя, 01 Април 2018 12:08

Кремъл: Целта на Запада е да провали провеждането на Мондиал 2018 в Русия

Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова предположи, че основната цел на някои западни държави е да не допуснат провеждането на Световното първенство по футбол в страната, предава РИА "Новости", цитирана от "Фокус".

„Това не е просто тяхна мечта, това е основната им цел“, подчерта Захарова в интервю за „Пети канал“, отговаряйки на въпрос дали Русия ще се сблъска с изолация от западните държави в контекста на Мондиал 2018.

„Такова е моето впечатление, че просто искат да махнат Световното първенство по футбол от Русия“, допълни Захарова.

Руското министерство на външните работи публикува списък с нови 14 въпроса, изпратени чрез посолството в Лондон до Форин офис във връзка със случая "Скрипал", предава БНР.

Иска се обяснение защо е отказано правото на консулски достъп до двамата руски граждани, които са пострадали на британска територия. Освен това Москва пита какви противоотрови са приложени на пострадалите и как тези антидоти са се оказали в британските медици на мястото на инцидента.

Москва се интересува по какви критерии е установено, че става въпрос за "руски произход" на използваното в Солсбъри вещество и дали Великобритания има проби от бойното отровно вещество, което Лондон нарича "Новичок". Освен това Русия очаква отговор на въпроса дали проби от това вещество или негови аналози са разработвани във Великобритания.

Москва също иска да знае на какво основание Франция е привлечена да сътрудничи в разследването на инцидента, при който са пострадали руски граждани, и дали Лондон е уведомил за това решение Организацията за забрана на химическите оръжия, добавя Националното радио.

Междувременно късно снощи ТАСС съобщи, че всички руски дипломати, експулсирани от Съединените щати, са напуснали заедно със семействата си територията на посолството на Русия във Вашингтон. Те са се качили на два автобуса за международното летище "Дълес", откъдето да отпътуват със специален самолет за Москва. По време на потеглянето на автобусите не е имало произшествия и провокации около посолството, отбелязва ТАСС.

В същото време руското посолство в Лондон предупреди пътуващите за Великобритания руснаци, че може да станат обект на провокации, включително и с поставяне на чужди предмети в багажа им.

Напрежението между Москва и Лондон се изостри след експулсирането на дипломати заради случая "Скрипал" и още повече вчера, след като британски официални лица претърсиха щателно пътнически самолет на "Аерофлот" на летище Хийтроу, съобщава още БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 01 Април 2018 12:08
  ТАСС: „По-големият винаги прощава“. Защо Русия и България се карат

  Трудностите в строителството на тръбопровода „Балкански поток“, шпионски и хакерски скандали, спорове за съветската история, взаимно изгонване на дипломати, арест на проруски активист. 2019-та година беше трудна в отношенията между Москва и София. Деловите контакти с Русия са изключително изгодни за България, но не намират разбиране в Европейския съюз. На балканската държава й се налага да маневрира. Общественото мнение там е разделено между привържениците на самостоятелната политика и проевропейския курс, съгласуван с Брюксел. Но инициативата принадлежи на тези, които гледат на Русия скептично“, пише ТАСС

 • Неделя, 01 Април 2018 12:08
  Русия изгони двама германски дипломати

  Русия обяви за „персона нон грата“ двама дипломати от посолството на Германия в Москва. Даден им е едноседмичен срок на напуснат територията на страната.

 • Неделя, 01 Април 2018 12:08
  Сергей Лавров: САЩ вече не могат да спрат „Турски поток“ и „Северен поток 2“

  Тръмп и Лавров са потвърдили на съвместната си среща, че отношенията помежду им трябва да се развиват

Оставете коментар