Понеделник, 18 Март 2019
Неделя, 08 Април 2018 07:35

Патриарх Неофит: Надеждата ни е в Христовото Възкресение!

Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх. Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

Стотици миряни се събраха на тържествена Великденска литургия в храм паметника "Александър Невски" в София водена от Патриарх Неофит. "В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда", каза в словото си патриарх Неофит, отправено към многобройния богомолен народ, изпълнил площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за вечерното богослужение за Възкресение Христово.

Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх.
Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта от Възкресението всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. Като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе" всички миряни, дошли на празничното богослужение. Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар