Събота, 15 Декември 2018
Неделя, 08 Април 2018 07:35

Патриарх Неофит: Надеждата ни е в Христовото Възкресение!

Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх. Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

Стотици миряни се събраха на тържествена Великденска литургия в храм паметника "Александър Невски" в София водена от Патриарх Неофит. "В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда", каза в словото си патриарх Неофит, отправено към многобройния богомолен народ, изпълнил площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за вечерното богослужение за Възкресение Христово.

Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх.
Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта от Възкресението всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. Като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе" всички миряни, дошли на празничното богослужение. Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Април 2018 07:35
  Борисов на извънредна среща с патриарх Неофит. Синодът срещу промените в Закона за вероизповеданията

  Светият Синод настоява изпълнителната власт да не се бърка във вероизповеданията чрез готвените промени в законодателството.

  Спешна среща провежда премиерът Бойко Борисов с патриарх Неофит и митрополитите в Светия Синод. Повод за срещата са възраженията на църквата срещу двата проектозакона за вероизповеданията. Единият от тях е на ГЕРБ, БСП и ДПС, а вторият на ВМРО, съобщава bTV.

  Основният мотив срещу предлаганите промени е, че църквата има самостоятелност и не следва държавата да се меси в делата ѝ.

  На срещата присъстват представители на всички парламентарни групи, вносители на поправките в Закона за вероизповеданията, освен БСП.

  “Дошли сме с цялата си почит към църквата защото мислим, че това, което правим е добро и ако някъде има разминаване, да го поправим преди да влезе в парламента”, заяви Борисов по време на срещата.

  В официално становище от Светия Синод настояват, че Законът за вероизповеданията е устройствен закон, който урежда правни въпроси и не е предназначен за борба с тероризма и екстремизма.

  В позицията се посочва наличието на редица други нормативни актове за такива цели, като например – Законът за противодействие на тероризма.

  „Спорно е дали е необходимо този инструментариум да бъде допълнен с увеличаване на контролните правомощия на една дирекция в МС „Вероизповедания”, чрез което се цели контрол на даренията и финансите на вероизповеданията, което е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията”, се чете в становището.

 • Неделя, 08 Април 2018 07:35
  Резил! Ромска секта празнува Великден с кючеци за Христос. МС пред BIG5: Това е интеграция, учим ги на вяра! (Видео)

  "Българска Божия църква" в Сандански отпразнува по "уникален" начин Великден. По време на тържеството деца разиграха сценки за Възкресението на Исус Христос, на които по свой начин ром, загърнат в чаршаф, с караници им обясни как трябва да даряват пари на бедните със скъсани чехли. В импровизирания театър деца питаха как да намерят начин да се изкъпят. От ББЦ пуснаха озадачаващи клипове, в които възхваляват Господ под ритъма на балкански чалга ритми, заимствани от съседна Гърция и Турция. 

  Експерти от "Дирекция по вероизповеданията" коментираха пред BIG5, че църквата е законна и успокоиха християните: "Това са църкви на Петдесетница и са по-консервативни от Българската православна църква. По цял свят се опитват да преведат Християнството със съотвения език и музика. Ритмите са такива, но текстовете са християнски. Това е ефективна техника за пропагандиране на вярата сред ромите и гетата. Превежда се на разбираем език. В България има 165 регистрирани вероизповедания. 80% от тях са евангелски църкви, но говорим за юридически лица. Законът го позволява. Евангелистите са нароени и са около 200 000 души, според данни на статистическия институт. Бройката им намалява заради демографската криза". 

  Потърсихме богослови и теолози, които обикновено са първи пушки, когато гръмне топчето за комунизъм в църквата. Те обаче обясниха, че по тази тема не искат да говорят, коментираха, че нямало какво да се каже за сектите, прехвърлиха вината на политиците и предпочетоха да не ги цитираме за резила. 

  От Министерския съвет пък обясниха, че е нормално да се дават пари за БПЦ като дарения и не виждат нищо лошо в практиката те да се пускат в кофи в салони със съмнителни пастори и музиканти. Вижте как празнуват възпитателните роми християни срещата си с Христос и музикалната палитра от хитове и сценки в стил чалга-дискотека от сватба на 12-годишна мома с юнак на 14:

  ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК:

  Молитва на 10-и април, 2018 година с песента "Поклонение"

  Деца се молят за баничка и за чисти чехли, докато ромският "Господ" им се кара на Великден

 • Неделя, 08 Април 2018 07:35
  Президентът и премиерът поздравиха българския народ за Възкресение Христово

  Президентът Румен Радев поздрави българите за Христовото Възкресение. С обръщение в социалната мрежа Facebook държавният глава поздрави сънародниците ни за празника.

  Той пожела крепка вяра, надежда и любов. Президентът призова да не слабее волята ни да вършим добро. За светлия празник държаният глава пожела на българите да не губят надеждата си в изпитанията, които се изправят пред тях. Да обичаме ближния си, поиска Румен Радев.

  Премиерът Бойко Борисов също поздрави българите за Възкресение Христово. "Христос Воскресе! На този светъл празник пожелавам на всички много здраве, благополучие и щастие. Нека делата ни бъдат водени от доброто", написа в социалната мрежа Фейсбук министър-председателят.

Оставете коментар